100 zł ta przyjemność kosztuje, trwa ok. 1h z zapięciem, testami (ja robiłem 2 - nie chciałem więcej męczyć auta) i pogaworzeniem z właścicielem - bardzo fajny gość. Polecam. Trza się telefonicznie wcześniej umówić w godzinach popołudniowych albo w weekend.
Wynik jeśli o moc chodzi jest nędzny, bo i badanie służyło wyłącznie ustawieniu silnika na odpowiednim miejscu w hierarchii ważności dla przyszłych działań przy samochodzie.
Moc wyszła niemal dokładnie taka, jak się spodziewałem - 153KM, a moment (o dziwo jak dla mnie) 230Nm (nowy powinien mieć 240 czy coś takiego). Samochód ma przebieg 351tys. km, więc i na pogrzebanie w nim sobie zasłużył.
Poza mocą i momentem ważne są też z tego co wiem przebiegi ich wykresów - tzn. czy ich linie się wahają czy gładko rosną. U mnie oczywiście wykresy są “wahliwe” co świadczy najdobitniej podobno o zmęczeniu silnika, potencjalnych przedmuchach etc. Jeśli mętnie tłumaczę to w tygodniu wrzucę skan wykresu co by wyklarować.
Jeśli ktoś potrafi wyczytać z tego coś więcej niż napisałem, to chętnie poczytam. Mam świadomość, że nie będą to komentarze typu “silniczek żyleta - nic z nim nie rób” więc się nie obcinajcie tylko walcie prosto z mostu
No więc z automatami jak powszechnie wiadomo jest problem i tu nie mówię żadnej rewelacji czy nowinki
Pan hamowacz mówił, że kilka razy hamował automaty, sam jednak uważa te pomiary za bardzo nierzetelne - nie znam się, ale tłumaczył to mi jako laikowi tak, że w manualu pomiar wykonuje się na jednym biegu - chodzi o jakieś tam odpowiednie skalibrowanie hamowni. Tymczasem automat zawsze przy wciśnięciu porządnym gazu dokona redukcji biegu i tu cała ta jakaś kalibracja bierze w łeb i wynik może być wątpliwie rzetelny. Dodatkowo stwierdził, że V-TECH, którego hamownię posiada, w swoich własnej sieci serwisów całkowicie zrezygnował z hamowania automatów w związku z paroma przypadkami awarii
Zadzwoń i pogadaj - bardzo kontaktowy gość - może coś poleci.
Dzięki za info Tak sobie myślę żeby wypróbować. W sumie w automacie po 85-86 jest blokada “1-2-3” i można na jednym biegu sprawdzać. Chyba spróbuję, jak padnie to zmienię na manual
Ja hamowałem swoją 6 w VTG (ul. Dorodna 33) cena o ile dobrze pamiętam ok 200zł, obdzwoniłem wcześniej większość hamowni w wawie i tylko w vtg podjęli się automatu, po próbie pytałem czy mogą być jakieś zakłamania w związku ze skrzynią, odpowiedział ze nie