i czy seryjna szukac (ile lacznie z montazem itp) czy raczej w zakladach co montuja klimatyzacje zalozyc nowa (choc tak chyba ze 2-3k kosztuje, nie?)?
Ja kupiłem do swojej jakieś pół roku temu i dałem 600 zeta . A z montażem hmm
, czekam . Ale wiem , ze nie jest to prosta sprawa , poza tym bardzo czaso-chłonna . Jak patrzę na te waszyskie podciśnienia to sam się załamuję , ą co dopiero przyszły montażysta ![]()
Nowa kosztuje 4-6k.
to nowa odpada
600pln?eee jak tak to bomba
Pozostaje tylko znaleźć kogoś kto zamontuje i uruchomi klimę… W e23 nie jest to takie proste więc cena nie będzie mała ![]()
Coś sugerujesz ? ![]()
Ty już masz swojego mechanika
Zalew też…ciekawe czemu zadał pytanie na forum
![]()
haha
zadaje pytanie zeby wiedziec czy mam sie na cos napalac i przeznaczac gotowke, proste
chyba po to forum coby nie zawracac ludziom dupy telefonami ![]()
Pożartować nie można
Wszystko da się zrobić. Kwesta organizacji, bo takie czynności jak montaż klimatyzacji wymaga czsu, spokoju i precyzji.
Oj duzo duzo czasu, ja nastawilem sie na kilka dni pracy a dogranie detali doszukanie brakujacych czesci i uruchomienie zajelo mi 3 miesiace - oczywiscie nie bez przerwy. Mowie o E24 a w E23 klima bedzie prawdopodobnie ciezsza w montazu. Acha, aby zlozyc faktycznie dzialajacy komplet kupilem tak zwanych kompletnych uzywanych klimatyzacji 3 szt. + detale na ebay ktorych brakowalo we wszystkich “kompletnych kompletach”
… bardzo bardzo duzo cierpliwosci - ale dzialac bedzie.
w moim wypadku to wymaga kupienia czesci i zaplacenia, bo samemu nie bede sie z tym bawil napewno ![]()
A nie prościej kupić auto z klimą?? Może głupio pytam, ale tak mi zaczeło po głowie krążyć ![]()
napewno nie prosciej, poza tym nie chce zmieniac samochodu
No jak nie chcesz zmieniać to faktycznie nie, ale gdyby Ci nie zależało na tej jednej jedynej??
gdyby mi nie zalezalo to nie wiem, ale nie mam co myslec o tym bo co prawda mam pare rzeczy do zrobienia w swojej, ale nie zalezy mi na szczepieniu z innym czy zamianie, po prostu bede dokladal do tej to co potrzebuje.. ta zostaje i juz ![]()
ogolnie trudno nazwac wg mnie kupno nowego samochodu za proste rozwiazanie, w koncu swoj sie zna i wie co dolega, z nowym sa nowe niespodzianki ![]()
4 czy 6k na klime nie wydam, nie ma mowy, ale tak do 1000, ew.1500 za w pelni sprawnie dzialajaca (sprzet + robocizna + nabicie czy co tam sie robi) bede mogl spokojnie wydac jakos w okresie zimowym coby wiosne przywitac na relaxie temperaturowym w srodku
zmieszcze sie w takim budzecie?
Moim zdaniem nie masz szans, zwazywszy ze nabicie kosztuje okolo 200zl, nawet jesli kupisz uzywana klime za 600zl to nie wierze, ze w drobiazgi typu uszczelki, jakis przewod , przekaznik, konserwacja itd… nie wsadzisz kolejnych 300zl. Zostaje 400zl za robocizne - znalezienie kogos kto ma wiedze aby zrobic to dobrze i wezmie za to 400zl wydaje mi sie zupelnie nierealne. Oprucz montazu pod maska wszystkich elementow, dochodzi wymiana lub ingerencja w wiazke kabli oraz skrzynke z bezpiecznikami, kompletny demontaz deski rozdzielczej, wymiana i spasowanie nowych kanalow przelotowych wiercenie dzior, montaz parownika i znow kable kable i kable. Zlozone musi dzialac, jak nie to rozbiorka , a czesci 20letnie. Podjecie sie takiego wyzwania za 400zl to dla mnie bylby objaw finansowej desperacji a to idzie w warsztatach czesto z kompletnym brakiem fachowosci.
hmmm ok - no to ile powinno mnie to wyniesc :)?
troche mam czasu na to, wiec jestem na 100% zdecydowany bo nie wyobrazam sobie zeby np kolejne lato bylo takie jak to i jezdzic bez klimy
przedkladam to nawet przed zrobienie tapicerki
No tak jak pisze,
cena klimy, kilkaset zlotych w zrobienie porzadku z tym co sie kupilo - zaleznie od stanu tego co sie kupilo + pierdolki montazowe, robocizna, i 150 - 300zl napelnienie. Konkretne sumy zaleza od szczegolnego przypadku i w zasadniczej czesci od robocizny.
Powinno i tak wyjsc taniej niz nowa podrobka i jesli nie bedziesz oszczedzal na jakosci przegladu i montazu to zdecydowanie pisalbym sie na uzywany orginal, nie tylko ze wzgledow rekino-sentymentalnych.
dzieki za rady ![]()
ps. widze, ze jestem chyba prekursorem w uzyciu klawisza ‘pomogl’, wlasnie go zauwazylem
właśnie . co to za klawisz i do czego służy?? wyświetla się gdzieś jakaś statystyka?? kto najwięcej pomaga stawia??