Tu na forum wyczytalem ze aby dobrze zalac plyn chłodniczy trzeba spuscic z chłodnicy i bloku
a nastepnie zalac i odpowietrzyc nagrzewnice tylko ze u mnie nic takiego nie wymacałem :??: malutka “chłodnica” i po rurce na każda strone od gory i tyle.
(nie wpsominajac ze rozmontowanie konsoli zajeło mi 3 godz i odkryłem kilka nigdzie nie idacych kabli i jakies dziwne przełaczniki :??: )
A tak na koniec jak wylac stary płyn z nagrzewnicy jak obydwa przewody ida od góry?? (tylko bez podpowiedzi caly auto do gory nogami postaw )
Jak juz mam rozkrecony srodek jak sprawdzic (co i czym) podcisnienia itp rzeczy nadmuch jak pamietam mam tylko na szybe lub twarz)
widziałem takie ustrojstwa. jest to z reguły plastikowy kołnierz z zieloną śrubką umieszczony między blokiem silnika, a jednym z wężów nagrzewicy. ale generalnie w BMW nie jest to potrzebne, bo nagrzewnica jest znacznie niżej niż górny wąż od chłodnicy, więc nagrzewnica odpowietrzy się sama
Korka nie ma,wczoraj to przerabiałem,skończyło się na przepłukaniu nagrzewnicy i grzeje a z nadmuchem to u mnie było to samo tylko że dmuchało na szybę-przyczyną był wężyk podciśnienie ten wpięty w kolektor i uszkodzony trójnik który jest schowany w podszybiu(założyłem taki akwarysryczny,idealnie pasuje)
odkręcasz te kratki przy wycieraczkach,pod nimi jest taka blacha maskująca dostręp do dmuchawy i reszty-odkręcasz śruby i po stronie pasażera masz całe ustojswo
Qrcze… Odpowietrznik nagrzewnicy… Jestem głupi, choć swoją rozbierałem, naprawiałem kilka razy.
Rozumiem odpowietrznik układu chłodzenia, chłodnicy.. Różne śrubki, raczej na górze całego układu.
A z nagrzewnicy (tak jak pisał kolega) wydmuchujesz pod ciśnieniem (sprężone powietrze), nawet ustami , zalewasz i odpowietrzasz cały układ → śrubka przy termostacie w aluminiowej obudowie. Auto zagrzane i włączone ogrzewanie na maksa.
(Jak nie grzeje to np coś z zaworkiem otwierającym → pod kolanami kierowcy)
pod kolanami kierowcy?? a dokładniej?? jak ten zaworek wyglada??
u mnie wszystko ładnie grzeje tylko nie wiem co z tym zaworkiem heh aby w lato dalo sie to wylaczyc bo dzialajaca nagrzewnica w lato to niezla sauna
No to nie wiem, z prawej też moze coś jest, ale pod kolanami kierowcy odkręcasz osłonę pod kierownicą (3 śrubki) i widzisz zawór z prawej strony. Do niego dochodzi linka od sterowania ciepłem. U mnie jak przekręcasz, to linka (stalowa) powoduje przekręcanie się tego mechanizmu. A i z tego co pamiętam to nagrzewnica jest cały czas ciepła, nawet jak masz ustawione na zimny nadmuch (woda cały czas krąży), a sterowanie odbywa sie zapewne jakimiś klapami.
(Byłem nawet w garage, żeby fotnąć, ale nie znalazłem wkrętaka krzyżakowego - QRNA jaki mam syf )
O ja głupi :lup:
Przecie mam nagrzewnicę w garage rozebraną, całą na wierzchu, no i fakt ten “zaworek” to tylko dźwignia, która steruje klapką od nadmuchu:
pręt z lewej strony idzie przez całą jej długość (jest od niej aktualnie rozłączony)
i tu (z wystającym trzpieniem do przypięcia linki)