Przymierzam się do zakupu felg 16-17’’ i moje pytanie jest następujące:
W jakich granicach powinno być ET aby pasowały do E-24?
Wojtek
635 81r.
Przymierzam się do zakupu felg 16-17’’ i moje pytanie jest następujące:
W jakich granicach powinno być ET aby pasowały do E-24?
Wojtek
635 81r.
Najlepiej od 20 w stronę zera.
i ewentualnie dystanse, ale nie radzę zakładać kół, pakować pasażerów i jechać na test
Najpierw wszystko sprawdzić czy zostało odpowiednio dużo zapasu ![]()
Z autopsji wiem ze ET12 i 9 cali szerokosci z tylu i 8 cali z przodu wchodzi bez problemu, nic w zadnej sytuacji nie ma prawa otrzec, ale jakie dokladnie sa wartosci graniczne to nie wiem. Mowie o 16-tkach 225/50 czyli srednica kola odpowiada fabrycznej. Sa tacy ktorzy wrzucaja 17 i wiecej i nie daja wcale odpowiednio nizszej opony, wtedy srednica kola sie zwieksza i przy tej samej wartosci ET oraz szerokosci felgi moga byc juz niespodzianki.
Czesc!
Na poczatek pozdrawiam wszystkich maniakalnych driver’ow E24 - po 15 latach mazen udalo mi sie postawic to cacko w garazu, no, ale do tematu:
1-mocowanie obreczy do piasty ma miec nastepujace wymiary:5x120x72,5 Uwaga! obrecze z E39 maja powiekszona srednice piasty do 74 mm, co nam daje luz 0,75 mm na sciance i bez jego usuniecia raczej nie palic maszyny!
2- Firma Alpina stosuje felgi odpowiednio:
-7J x 16H2 przod, 8J x 16H2 tyl opony: 225/50R16
-8,5J x 17H2 przod i tyl, opony: 235/45R17
3-co do wymiarow opon nalezy byc ostroznym w doborze szczegolnie w wiekszych srednicach osadzenia opony na feldze;
4-no i ET -czym mniejsza wartosc tym wiekszy rozstaw kol- (posluguje sie tablicami z 5 i 7) powinno byc miedzy 20 a 15.
hmm, a ja mam chyba z tyłu więcej niż 8,5 - dlatego weszła oponka 265 ![]()
8,5 mam z przodu ![]()
cali, i tylko bez skojarzeń… ![]()
cholera sam je wywołuje ![]()
Opisalem jedynie rozwiazania ktore byly dopasowane przez Alpina. Oczywiscie mozna skorzystac z szerokiej oferty kol innych producentow.
Pamietacie 6-tke z 20" Alpina’mi: 9x20 przod opona 255/30R20 i 10x20 tyl opona 265/30R20. Problem w tym, ze nalezy zmienic cala charakterystyke zawieszenia (aha - nie poruszamy problemu naszych drog), oraz tamta miala 300PS
, co za tym idzie hamulce tez zmieniamy!
By the way: macie jakies pytania zwiazane z kolami, to dzwoncie +48604293396 w miare mozliwosci postaram sie pomoc ![]()
i mnie dopadla potrzeba zmiana ogumienia na oryginalnych TRX-ach. Za bardzo mi sie te balony nie podobaja, a do tego mam mozliwosc nabycia kompletu felg Alpiny 17", prawdopodobnie z E31:
zalecane do tego przez Alpine opony to:
Calosc moze mnie kosztowac podobnie jak komplet nowego ogumienia TRX, wiec sie zastanawiam… ![]()
Wazna uwaga: zamierzam zalozyc amortyzatory B6 Sport i sprezyny H&R (-30mm) lub Jamex (-35mm).
Pytanie za skrzynke piwa: czy to zadziala, czy bede musial szybciej szukac nowych nadkoli/blotnikow??? ![]()
edit:oczywiscie sie pomylilem podajac wartosci ET, teraz sa poprawne.
zadziała to bardzo dobrze B6 + H&R, a ja mogę ci dodatkowo zaoferować felgi ALPINA dedykowane do e24, a nie do e31 (ET28 na tył nie wejdzie)
No to oferuj, czekam na PW! ![]()