jeszcze o skrzyni

Mam mały problem. Tj. nie wiem ile oleju wchodzi do automatu 3HP22, w katalogach raz mam 2 a raz 3 litry. Teoretycznie zawsze mogę spuścić i zobaczyć, ale zawsze lepiej wiedzieć przed dłubaniem. I druga sprawa, wszędzie podają, że należy wlewać DEXTRON II. Szkopuł w tym, że z tego co mi wiadomo w 82 r. nie była DEXTRONA III. „Mądrzy” ludzie w sklepie mówią, że jest to rozwinięta II i radzą ją stosować. Co wy na to?

Do misy olejowej 3HP22 wchodzi 2l. Ja leje dextron II do wszystkich starych skrzyń i wszystko jest ok :bulb:
W przypadku gdy nie wiesz jaki masz olej, to proponuję pełną wymianę czyli 6l. Należy odpiąć węże skrzyni biegów. najlepiej te przy chłodnicy. Powrót włozyć do bańki z nowym olejem a drugi przewód do utylizacji :grin: Uruchomić motor i czekać aż te 6l zniknie :v:
Dobrej zabawy życzę :pa:

dobre dobre, tak samo można w 4hp22? a filterek?

Tak samo :grin:
3l w misy, 7l w całości :bulb:
Co 30tyś bez filtra, co 60tyś z filtrem, ale…ja wymieniam z filtrem co 30tyś, koszt żaden ale spokój wewnętrzny lepszy :grin:

Czyli jednak zwalić najpierw miske i wymienić filterek… potem zalac do michy olej 3l i zrobić zabawe z wężami? górny czy dolny do bańki z nowym? wajchlować biegami czy na neutralu?

Acha: Dzięki za regulację skrzyni - lepiej chodzi :piwko:

Drobiazg :bulb:
Najpierw wymień filtr i zalej te 3l, które złapiesz w bańkę i tak olej jest przefiltrowany a opiłki zbierają się na magnesikach w misce i do dzieła. Dolny wąż wciąga, górny wyrzuca. Jesli nie masz pewności, to po wyjęciu przekaźnika, który wymieniałeś :v: pokręć silnikiem na rozruszniku i zobaczysz który wyrzuca :bulb: Wymianę możesz zrobić na P lub na N.

THX Adam.

Witam Kolegów :slightly_smiling_face:
Wiem, że temat trochę nieaktualny ale szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na poniższe pytania odnośnie skrzyni 3HP22.
Mianowicie: 1) Jak uzupełnia się olej( przez bagnet czy jest wlew w samej skrzyni?) 2) Szukałem trochę w internecie, po sklepach ale nigdzie nie mogę znaleźć filtra oleju do skrzyni. Jeżeli mają to do 4HP22 :frowning: Wiecie może czy jest jeszcze gdzieś osiągalny czy pozostaje ASO?
Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam :grinning:

Olej wlewa się przez bagnet a filtr do 3hp22 jest osiągalny np w moim warsztacie firmy MEYLE.