Karmann, a zwykłe 6

Cześć.
Czy możecie mnie uświadomić w sprawie różnic, jakie występują w wersji Karmann 6, a zwykłe 6 - sprzed oczywiście 82r.? Za wszelkie rady, porady i wskazówki, serdecznie dziękuję.

Mają inny kształt noska, resztę różnic napisze Marek…mam nadzieję :face_with_rolling_eyes:

temat juz byl ale nie pamietam gdzie.
brak elektryki przod
brak lustra zew. prawego
tapicerka polskorzana(nie spotkalem innej)
spryskiwacze pod maska (nie na masce)
inna szata graficzna licznikow (minimalnie ale inna)
ponoc inny “nosek” … ale ja nie widze za bardzo roznicy
produkowane przez firme karmann a nie bmw przez okolo rok
sygnowane osobna tabliczka znamionowa na slupku przednim lewym + normalne numery nadwozia
wiecej nie pamietam

tu się wkradł mały błąd - e24 robione przez Karmanna były tylko przez okres 1,5 roku (do połowy 1977). Później produkcja była przeniesiona do fabryki bmw w Dingo.. (język mi plącze). Czyli nie każda e24 z przed 82 to karmann - tylko egz. z 1976 i 1997.
I tak jak Maniek napisał KAŻDA e24 wypuszczona przez Karmanna miała sygnowaną tabliczkę na przednim lewym słupku pomiędzy zawiasami z nr. karoserii.
Różnice były: Inna szata graficzna zegarów, białe wskazówki, sprykiwacze szyby przedniej zamontowane na osłonie wentylatora, brak elektryki szyb w przednich drzwiach (tradycyjne korbki - ale z tyłu już elektryczne), tapicerka półskórzana, zagłówki tylne seryjnie, inne dźwignie kierunkowskazów i wycieraczek, zawias maski przedniej inny (bez siłownika)…
Jeszcze by się znalazło parę drobiazgów. Ale moim zdaniem, z racji tego że to była krótka seria i początek produkcji (czyli najstarsze egzemplarze), karmanny stanowią poważne rarytasy.
A tak na marginesie Karmann zawsze robił nadwozia coupe dla bmw i chyba zakończył na serii e24. :sunglasses:

Dziękuję Wam za informacje. Macie może jakieś linki do stron/forum Karmann e24?

karmany były też z elektrycznymi szybami z przodu, a kilka fotek jest tutaj | : | : BMW - seria 6 : | : |

ten karman jakis dziwny … klima i elektryka z przodu . mam oryginalna instrukcje obslugi z 77 roku i nie ma w niej nic o klimie (zadnych zdjec etc) wiec czyzby jeszcze nie bylo jej w planach ??? wiec skad w karmanie ??

Pewnie właściciel miał kaprys i sobie troszkę wspomógł fabrykę. Stąd pewnie elektryka z przodu i klima.

PS. Maniuś skąd Ty takie rarytasy masz :question:

jest jakies wyjasnienie dla tych brakow czy takie widzimisie producentow?

nie wiem ale elektryka 30 lat temu to bylo cos … zreszta nawet dzis w niektorych “furach” jest za doplata i naogol jest przod a tylu brak … a w karmanie?? no odwrot . chociaz mysle ze opcja przodu byla choc sie z nia nie spotkalem ale klima … skoro nie ma jej w instrukcji z 77 to skad sie wziela w karmanie ?? wszak to szlachetny dodatek i mysle ze nie zapomniano by o nim w manualu :laughing: lustro bylo nie wymagane przepisami wiec jego brak nikomu nie przeszkadzal … a bez niego jezdzi sie fatalnie
a instrukcje mam od swojego cs-a … oraz org. ksiazke serwisowa prowadzona do konca eksploatacji (1986 :laughing: )

A to dlatego, że nie ma tam miejsca na korbki a nawet jeśli, to jak pasażer kręciłby nią :question: :face_with_rolling_eyes:

prawda jest taka - że z tyłu nie ma gdzie tych korbek wstawić - wyprofilowanie boczków na to nie pozwala. Ale elektryka przód moim zdaniem była za dopłatą - w końcu są zaślepki na włączniki w środkowej konsoli, ale z klimą to zagadka. Może sobie ktoś założył … Miłosz dał rade.
No ale te korbki wprowadzają ciekawy klimat - z przódu manual z tyłu elektryka - takiego numery chyba żadna wytwórnia nie zrobiła :sunglasses:

Macias - tego Karmanna, czas nie oszczędzał :frowning:

Ale ktoś go kupił w końcu?

jeśli chodzi o brak lusterka i zawiasy maski to zachowały się te różnice do 79 roku kiedy to był maleńki lifting i zniknęły 630 CS (prawe lusterko było opcją). Poza tym potwierdzam.

wiec mam przed nosem instrukcje obslugi z 11/76 ktora uwiecznia na fotach karmana i oto jakie roznice sa uwidocznione:
1)elektryka - tylko przod
2)dostepne skrzynie biegow to 3hp22 , 4 biegowa oraz 5 z jeden do tylu (zwyklej 5 wtedy nie montowano)
3)zamek zabezpieczajacy schowek obok klameczki (a nie w niej)
4)oswietlenie wnetrza 2 x nad slupkami bocznymi (moj cs ma 1 na srodku)
5)calkowite wylaczanie zasilania wycieraczek wcisnieciem koncowki przelacznika pod kierownica
6)inny wlacznik swiatel awaryjnych (dziwny jakis … niklowany ??)
7)okragly maly “dzojstik” do sterowania lusterka kierowcy (pozniej byly prostokatne, zaglebione w tapicerce drzwi)
8)ani slowa o klimie mimo iz na rysunkach pogladowych silnika sa zamontowane sprezarki
9)spryskiwacze pod maska miedzy kratkami
10)smieszne okragle przekazniki elektryczne
11)inna obudowa filtra powietrza zamontowana przy prawym reflektorze oraz inaczej zamontowany przeplywomierz i inne gumowe przewody dolotowe (633 csi)

to akurat jest normalne w każdej e24 … tz. jedna lampka na środku to nie ma szyberdachu zaś jak jest szyberdach to wtedy są dwie na bokach. :sunglasses:

Teraz sobie przypomniałem. W domu mam oryginalny prospekt z 2/1976. W piątek zrobie fotki.