Kilka problemów przy silniku 2.8 w mojej e23.

1.Silnik na biegu jałowym z 1100 obrotow wyregulowany na 900-950 i po regulacji (regulacja w piatek)po odpaleniu silnik pracuje 2-3 min i nagle gasnie (dzis i wczoraj) potem nie chce odpalic.po 5 min silnik odpala daje gazem na 1200 obrty i mimo to tez gasnie o co chodzi :??:

2.Kolejna sprawa, po jakim czasie powinno sie pojawic cisnienie w układzie chłodzenia wymienilem korek a cisnienia nie zauwazylem.

3.kolejna sprawa tuż pod korkiem od zbiorniczka wyrownawczego od plynu chlodzenia na szyjce jest gumowy przewod gdzie powinien byc wlozony drugi koniec?? bo u mnie luzno wisi :??:

4.Jak sprawdzic czy mam ssanie :flushed: u mnie po odpaleniu obroty odrazu wchodza na 900-950 przy zimnym silniku:??:

Dzieki za wszelka pomoc i sugestie co z tymi fantami robic

Po pierwsze:
To chyba trochę nie ten dział na takie rozważania
Po drugie:
Trochę za dużo pytań jak na 1 wątek

I do rzeczy:

1. Sprawdź wszystkie podciśnienia. Może uszkodzony jakiś wężyk, lub po prostu się zsunął. A i jeszcze wtryskiwacz rozruchowy.
  2. Chyba gorzej jakby było za duże (i tak jak np u mnie rozwalało nagrzewnicę)
  3. Powinien iść w kierunku ściany grodziowej i (nie pamiętam) jak ma oryginalną długość to chyba był gdzieś tam przypięty za pomocą spinki.
  4. Ssania to raczej na wtrysku nie będziesz miał. Chyba, że masz gaźnik. Jak Ci się nie dławi przy zimnym silniku i normalnie startuje - to się nie przejmuj. Chyba to lepsze niż np katowanie zimnego silnika i wskakiwanie do 2-2.5 tys obrotów, zwłaszcza zimą. :wink:

pkt 1 i 2 popieram w całej rozciągłości :sunglasses:
3. wężyk jest poprostu po to, aby nadmiar płynu sobie uciekł na asfalt (jego długość, to 1,5-2 cm za podłużnicę)
4. patrz pkt 1 (tojest zamiast ssania :grin: )

p.s.
panowie moderatorzy, znowu przyspali i sam musiałem przenieść temat…

:grinning: wielkie dzieki co do watku wolalem jeden napisac niz 4 odzielne (by nie zasmiecac forum) co dodzialu ten wydal mi sie odpowiedni ale sie mylilem najwyrazniej za co przepraszam. :flushed:

p.s. Co to jest ten wtryskiwacz rozruchowy jak wyglada jak sprawdzic czy smiga dobrze? mam etk po angielsku moze znacie numer tego lub angielska nazwe.

STARTER VALVE numer 13 64 1 385 917 (chociaż jego numery często bywają różne)

Dziękuje :grinning: