koło zamachowe w e23 - perypetie

samochod bazowy - 728i '84 manual
silnik - 635csi '87 automat
kolo zamachowe - m535i '85 manual

wersja szturca: jak dostal kolo do reki to stwierdzil, ze brakuje jakis 2 cyckow na tym kole, ale ‘cos sie wykombinuje,dospawa’… teraz przy wkladaniu kombinuja i za cholere nie chce krecic, silnik idzie ale nie ma iskry, mowi ze kolo nie to, kombinuja z elektryka ale nic nie gra i wyglada na to ze kolo nie pasi

gosc od ktorego to kupilem (syn mechanika naprawiajacego beemki, przekazuje mi wersje ojca a sam tez conieco wie) twierdzi ze to to samo kolo.
sprawdzam na realoem, on w etk, i mowi ze wersje z cyckami sa osobno oznaczone i ze w zadnym z powyzszych modeli, nawet w 635 89, nie ma tego kola z cyckami…

obdzwonilem w przeciagu ostatnich 4 miesiecy z 20 osob, w tym pewnie ze 3 z tego forum.. wszyscy mowia ze MUSI pasowac…

ktos ma pomysl co jest grane???

sprawa jest powazna, mam juz szczerze tego zamieszania z kolem dosc, wiec bede wdzieczny za kazda merytoryczna porade/pomysly… samochod wczesniej nie byl swapowany, napewno jest na seryjnych czesciach bez kombinacji… pozdr.

pytanie skad twoj motor teoretycznie 87 (mam na mysli instalacjie el. :laughing: )rok bierze impulsy do zaplonu . jesli z kola zam. to cycki sa niezbedne ( i to 2 :laughing: ) masz wejscia w skrzyni na takowe ??

poza tym czy we wszystkich 3,5 byly kola dwumasowe ??

wiec tak:
motronic
1.1 czujniki czytajace z kola zamachowego, ktore musi miec 2 wypustki inaczej nie pojdzie
1.3 czujniki byly na kole pasowym gdzies z przodu

wszystkie kola jednomasowe, dopiero e32/e34 ma dwumasowe… byly tez w koncowych e28 kola bez tych wypustek…
ale ogolnie potrzebuje z 3.0-3.5 z lat po '83 kolo z tymi wypustkami… shit…

wersja szturca: jak dostal kolo do reki to stwierdzil, ze brakuje jakis 2 cyckow na tym kole, ale ‘cos sie wykombinuje,dospawa’… teraz przy wkladaniu kombinuja i za cholere nie chce krecic, silnik idzie ale nie ma iskry, mowi ze kolo nie to, kombinuja z elektryka ale nic nie gra i wyglada na to ze kolo nie pasi

Spróbuj opisać precyzyjniej bo jeśli Cię dobrze zrozumiałem to
sam sobie odpowiedziałeś - brakuje “cycków” czyli jak mniemam żąbków które współpracują z impulsatorami - sprawa jest jasna… szukaj nowego koła
tych żąbków raczej się nie spawa ponieważ są one magnesowane by wsółpracować chciało.
Koło z 2.8 jest bez tychże z wiadomych względów więc o nim nawet niepotrzebnie wspominasz. Ratuje Cię ewentualnie 3,2 które jest nawet lepsze bo odelżone.

dlaczego pytam o kola 2-masowe bo w realoem jest napisane twinmas czy cos takiego (nie znam ang. wiec moze sie myle) wiec moze byc roznica w osadzeniu cyckow w stosunku do zwyklego kola .
cycki mozna spawac bo Bokej przespawywal i dzialalo (regulowal zaplon :slightly_smiling_face: )
a jesli impulsy byly brane w twoim silniku z przodu walu to nie mozna rego zrobic oryginalnie ??

tak, tez to w realoem zauwazylem, w tytule strony i oznacza to dwumasowe.. ale to chyba niedopatrzenie, tak samo jak ze ilustracja jest wszedzie ta sama mimo ze kola roznie wygladaja..

skuchajcie sprawa wyglda tak :grinning:
Sprzedalismy koledze kola zamachowe z M535i ktore mialo oczywiscie manualna skrzynie biegow :sunglasses:
Naszym zdaniem powinna pasowac na 100% tym bardziej ze w ETK tez pokazuje ze ma pasowac jest to kolo jednomasowe a nie dwu nie wiem gdzie to wyczytales :astonished:
nie wiem poki co gdzie tkwi problem ale byc moze zle zostaly podpiete czujniki w skrzyni sa dwa i jest mozliwosc podloczenia ich odwrotnie wiec\

wiesz, nie siedzi przy tym lamer i nie podpial zle, a skrzynia byla przygotowana pod czujniki; rzecz w tym ze przez brak tych 2 pipkow czujniki nie maja odpowiednich sygnalow…
w ostatecznosci beda probowac dospawac, choc z tym tez jest chrzanienie bo trzeba to bardzo precyzyjnie wymierzyc zeby wskazania byly dobre…

wejdz na jeden z linkow powyzej i przeczytaj tytul strony.. blad realoem bo dwumasowe byly dopiero w e32, widac od razu im sie napisalo dwu skoro zamachowe, blad i tyle..

najlepiej zgapic z innego kola :slightly_smiling_face:
a nie da sie zrobic odczytu z przodu walu ??

wejdz na jeden z linkow powyzej i przeczytaj tytul strony.. blad realoem bo dwumasowe byly dopiero w e32, widac od razu im sie napisalo dwu skoro zamachowe, blad i tyle..
[/quote]

hah pisze ale w tytule w etk jest tak samo jak widzisz numer 08 FLYWHEEL wiec nie jest to taki blad w etk jest tak samo :wink: trzeba dobrze przezstudiawac Etk i wtedy wsyztsko jest jasne :grin:

Jesli to E28 mialo czujniki z przodu na kole pasowym (nie ma magnesikow) to najlatwiej przelozyc motronika 1,3 w komplecie, prosciej niz wyciagac i dlubac przy kole. To auto i tak stracilo uz swoja wartosc “Klasyka”.

A jak mechanik zalozyl Ci kolo bez magnesikow i podpial czujniki do skrzyni liczac ze auto zapali - to juz nie bede komentowal lepiej… Najwyrazniej lubi sciagac skrzynie tam i spowrotem, ciekawe na czyj koszt.

Szuchy maja kola jednomasowe oczywiscie.

[quote=“MIŁOSZ”]
i To auto i tak stracilo uz swoja wartosc “Klasyka”.
…ale zyskało na mocy :smiling_imp:

to kolo z e28

Jeśli masz koło z automata, to bez problemu można przespawać magnesik :v: Nie jest to super ekstra pomysł ale z braku laku :face_with_rolling_eyes:

to kola jest z manuala pisze wyraznie :wink:
kolo jest z M535i manual E28 rzecz jasna :sunglasses:

Dixi, kolo jest z manuala ale z systemem pod Motronik 1,3 takie jak juz lecialy w E32, nie ma magnesikow bo w tym E28 magnesiki byly gdzieindziej (z przodu). Dlatego Adam sugeruje przerobke i wziecie magnesikow z innego kola, co wydaje mi sie pomyslem srednim, ale decyzje podejmie wlasciciel z pewnoscia.

Szczytem wszystkiego jest natomiast fakt jak ktos bedac swiadomym braku magnesikow zamontowal skrzynie z czujnikami przy kole zamachowym i myslal ze to zapali. Troche jakby ktos zalozyl w e24 lancuchy przeciwsniezne na przednie kola zeby pod gorke wyjechac :wink:

ciekawe jest tylko to ze kolo owe wczesniej bylo w M535i z 1985r i dzialalo swietnie :wink:
hmm Zalew jesli chcesz to tata chetnie porozmawia z twoim mechanikiem przez telefon bo takie wymienianie sie informacjami przez osoby nie jest idealny :wink:
telefon do taty to 603-200-065 :wink:

Też uważam, że pomysł średni, aczkolwiek na kole zamachowym nie jest magnesik, tylko kawałem metalu. Magnesiki są w czujnikach. Po świętach spędziłem kilkanaście godzin w garażu i analizowałem organoleptycznie. Uważam, że temat jest do zrealizowania :v:

kupilem od bootsy kolo z 732’84, wg jego relacji kola te maja jeden dzyndzel nie dwa… zobaczymy co wniknie jak dojdzie..

To prawda, że mają jeden :grin: Od 3.2 jest troszkę lżejsze i 3.5 będzie się lepiej wkrecać :grin: