Witam, mam pytanie czy kolumny McPherson-przód z wersji 635 różnią się od kolumn z pozostałych wersji e24 ze “słabszymi” silnikami. Chodzi mi o wersję e24 na płycie podłogowej e12.
niby nie powinny sie niczym roznic ale nie wiem jak z abs . osobiscie nie spotkalem cs z abs i nigdy sie nie zaglebialem w temat miewaly czy nie . ale jesli miewaly to roznic sie beda napewno mocowaniem czujnika .
a tak na marginesie cs mialy abs czy nie a jesli tak to czy ktos zna szczegoly ![]()
E23 już wtedy mialo ABS, jak drugie auto na świecie ![]()
E24 mogło mieć nieco poźniej… bo z tego co wiem to E12 nie miało nigdy…
do wersji e12 są zupełnie inne niż do e28, silnik nie miał tu nic do gadania ![]()
Wiem, że nie było ABS-u w e12 i wiem, że e12 i e28 mają zupełnie inne zawieszenia, dlatego zaznaczyłem, że chodzi mi o wersję e24 na płycie podłogowej e12. Chodzi mi czy te kolumny różnią się między sobą. Np. czy łożyska od piast były takie same w wersji 635 i 630.
wiec jesli temat abs odpada to roznic nie ma …
a jeśli potrzebujesz łożysk to mam dwa nowe kpl. na zbyciu ![]()
Kolumny różnią się i poprostu są inne. Z wygladądu takie same ale;
- Długość amortyzatora
ciekawostką jest to, że do zawieszenia E12 amorki były firmy BOGE a zawieszenie E28 miało BILSTEIN’a - Łozyskami; w E12 rozdzielne łozyska a w E28 z piastą
3.Mocowaniami na węzyki/czujniki i długością rury od miski do nakretki
I E24 na zawieszeniu E12 mogły być z ABS’em, róznica jest taka, że są czujniki L i R a w E28 są takie same.
Może źle zapytałem w swoim pierwszym poście. Chodzi mi o to czy kolumny z 635 <1982 różnią się od kolumn z e24 np. 630, e12 525 czy e12 528 i 528i. Czy są mocniejsze np. poprzez większe łożyska, inna piasta itd. Czy są identyczne?
poza e12 m535i są takie same.
Czy na potrzeby e12 M535i zostały opracowane inne kolumny czy zostały zaadoptowane od innego modelu?
wg. etk te co są w 535, zostały wsadzone do e24
Ja mam amorki BOGE w CS/1
mati … i nie ma sie czym chwalic … z przechwalkami startujemy od bilsteinow b6 ![]()
Mówię o linii produkcyjnej ![]()
![]()