..:: M6 ::..

Tutaj jest sporo informacji :slightly_smiling_face:

W ASO dowiesz się czegoś jeśli trafisz na hobbystę, w co wątpię. Zresztą jeśli coś będą wiedzieć to tylko z BMW Polska. Proponowałbym raczej kontakt bezpośrednio z BMW Tradition w Niemczech.

Bat jestem w stanie wysunac recznie do samego konca - wiec twierdze, ze nie jest polamany.
Silniczek nie wydaje zadnego dzwieku, wiec na pewno do sprawdzenia (temat dla elektryka).

Oooo dzieki dzieki !! O to dokladnie chodzilo!! :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face:
:piwko:

@ ASO - w przyszlym tyg do nich podjade, to dam znac. Jezeli Niemcy - to czy masz namysli jakis konkretny adres, czy po prostu wygooglowac sobie i powinno byc ok?

Dzieki :wink:

Bardzo możliwe Macias, kwestia tylko tego, że ten samochód jest z końca 1986 r. Znalazłem pare egzemplarzy, gdzie faktycznie przednia deska nie była obszywana, ale one były późniejsze, mniej więcej końcówka 1987. Więc na pewno montaż nie był " siatkowany".

W jaki sposób to rozumiem, mianowicie skoro BMW zmieniło koncepcję, to zmieniło ją dopiero wtedy gdy ten błąd wyszedł, a wyszedł po pewnym czasie.

Ten jest z 12.1986 r. A ze strony co codigo podał, widać że ta wersja tapicerki została wprowadzona w 11.1986, czyli dokładnie miesiąc przed.
Możliwe, że oryginalnie miał skórę, następnie mu pękła, na gwarancji zmienili mu na inną, właśnie tą która była stosowana później.

Kilka zdań odnośnie rejestracji na żółte tablice. Jestem na bierząco, bo właśnie przechodzę ten proces https://www.facebook.com/e24RedBeauty (dzisiaj złożyem komplet dokumentów u Konserwatora zabytków).

1. nie musisz być w 100% zgodny z oryginałem czy jak kto woli VIN.
  2. zgodność weryfikowana przez rzeczoznawcę dotyczy głównych podzespołów mechanicznych. Radio, felgi itp gadżety nie wpływają na ocenę w procentach, ale … rzeczoznawca wpisze je na pewno w białe karty
  3. dopuszczalna jest nawet zmiana koloryu nadwozia czy tapicerki, ale najlepiej aby były to kolory zgodne z paletą BMW dla modelu e24
  4. ponad wszelką wątpliwość numer silnika nie jest niezbędny, wpisuje się typ silnika, oznaczenie kodowe silnika.

teraz odnosnie rzeczoznawcy. Jak czytam, że to Ty musisz kompletować i wyszukiwać infomracje dla rzeczoznawcy, to … moja dobra rada - zmień rzeczoznawcę. Rzeczoznawca ze specjalizacją technika motoryzacyjna i pochodne, bez żadnych problemów znajdzie sobie niezbędne infomracje. Ważne abys miał takiego, który już co najmniej kilka razy robił białe karty i wie co pisać, a co delikatnie przemilczeć, aby Konserwator zabytków nie robił problemów. Będzie np. wiedział jak podkreślić unikatowość Twojego auta jego wyposażenia itp.
Ja osobiście polecam rzeczoznawców stąd http://www.rzeczoznawcy.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=77
Poszukaj najbliżej siebie, zadzwoń porozmawiaj, umów się na oględziny. Przyjedzie do Ciebie wytłumaczy co i jak. Jak się zdecydujesz to piszecie zlecenie, a jak nie to grzecznie dziekujesz. Płacisz legalnie na konto, dostajesz fakturę. KOszt jest jeden niezaleznie od Wykonawcy - 600 zł za białe karty + opinia rzeczoznawcy kwalifikująca pojazd jako zabytkowy.

ps. oddzielnym tematem sa samochody z certyfikatem auta kolekcjonerskiego, ale to nie jest ściśle powiązane z żółtymi tablicami.

to żródło to m.in. kronika BMW e24 :v:

W Ząbkach ładnie obszywają, możesz znaleźć post na forum E12 - E28, czerwona skóra w E28. Wygląda to godnie a mi mało co się podoba :laughing:

Hej,

Dzięki za info, jestem w trakcie czekania na białą kartę. Wybrałem takiego starszego Pana i wszystko jest ok. Nie napisałem, że muszę kompletować info - po prostu poprosił uprzejmie. Ja sam z chęcią poczytam o samochodzie jak najwięcej, zatem zadeklarowałem swoją pomoc.
Myślę, że jestem już na dobrej drodze :wink:

Za kilka miesięcy planuję skończyć drugiego klasyka (w kolejności u mnie - to pierwszego) jakim jest Chevy Camaro Type LT '78 350. Po poskładaniu do kupy/malowaniu itd - będę uderzał do rzeczoznawcy i z pewnością skorzystam z Twoich rad! :wink:

Jeżeli zatem chodzi o numer silnika, to znalazłem na wskazanym przez Was miejscu:

60564026
3818

Czy mógłby ktoś pomóc w rozszyfrowaniu?

PS. rekin będzie umówiony do elektryka na początku roku - kilka drobiazgów. Jeżeli chodzi o tapicera, to z chęcią zdecyduję się na obszycie również deski rozdzielczej w skórze :wink: jednak w pierwszej kolejności - mechanik/elektryk.

PS2. Czy orientujecie się gdzie (w Krakowie) mogę dorobić kluczyk bez zbędnego jeżdżenia i pytania się w kilku miejscach?

Dzięki!!

Jak szukasz mechanika do tego samochodu a widze ze jestes z Niepołomic to oddaj go tylko tam nigdzie indziej … Co do obszywania deski rozdzielczej niewierze ze ktos jest to zrobic idealnie jak fabryka …

tapicer w pasłęku :grin:

e24_14.jpg

e24_13.jpg

e24_12.jpg

e24_11.jpg

e24_14.jpg

e24_13.jpg

e24_12.jpg

e24_11.jpg

e24_14.jpg

e24_13.jpg

e24_12.jpg

e24_11.jpg

Hej,
Kupiłem komplet felg ori BMW 16,3" - dokładnie średnica 415mm, czyli felgi metryczne. Wg VINu takie powinny być z oponami Michelin TRX 240/45 VR415. Na zapasie mam jeszcze oryginał, za to na aucie są 16stki. Za jakiś czas dokupię odpowiednie opony i autko będzie stało na prawidłowych kołach :wink:

W międzyczasie podsyłam kilka fotek z Krakowa oraz z pleneru:

Bardzo ładne zdjęcia :wink:

Czy ten zlot to nie przypadkiem Krakowskie Klasyki Nocą? (KKN)

Dzięki! :wink:

tak, to były Krakowskie Klasyki Nocą - wspaniała ekipa :piwko:

pozdro

Powodzenia … ale niestety nie będzie to łatwe zadanie

Co do kupna TRX’ów to mam nadzieję, że nie kupiłeś tych co od 4 miesięcy wisiały na Allegro jako rarytasy ??? Cena była wręcz kosmiczna …

Fotki w takiej wieczornej scenerii super … pieknie się 6-tka prezentuje.

Wiem że to wspaniała ekipa, poznałem ich w sierpniu podczas rajdu Powrót do Przeszłości, wybieram się na wiosnę jak zacznie się sezon na jakieś spotkanie wieczorne, także musimy się zgadać koniecznie :grinning:

dzięki :wink:

co do opon, to wiem, że nie będzie łatwe zadanie… wręcz nie liczę na dobre używane opony w poszukiwanym rozmiarze. W grę wchodzi tylko oryginalny rozmiar 240/45/VR415 czyli dokładnie taka opona: Klasyczneopony - sklep z oponami do samochodów zabytkowych

Nie spieszy mi się z niczym więc po prostu jak za jakiś czas nic nie znajdę to zdecyduję się na kupno kompletu nowych… cóż…

apropos KKN - myślę, że będę stałym bywalcem, więc na pewno się zgadamy jakoś :piwko:

Gdybyś się zdecydował na nowe polecam tutaj: http://www.ps-sport.pl. Właściciel jest dystrybutorem opon sportowych Michelin, ale może też ściągnąć klasyczne z michelin collection. Dla mnie bardzo sprawnie ściągnął w sporo lepszej cenie niż na klasyczneopony świeżynki z 2012 roku, bezpośrednio z Michelina. I były ZR a nie VR więc trochę lepsze niż te co podałeś.

O widzisz! czegoś takiego właśnie poszukiwałem :slightly_smiling_face: wiem nawet gdzie to jest. Może rzeczywiście cena będzie bardziej przystępna :wink: dzięki!!!

UPDATE: dowiadywałem się - nie istnieje model 240/45ZR415 jest tylko ten, o którym wspominałem: 240/45VR415 i cena nieco bardziej przystępna, gdyż jedyne 1450 PLN/szt :slight_smile: