Martwy wskaźnik temperatury

W momencie włączenia zapłonu wskazówka lekko drgnie. W czasie pracy silnika wskazówka stoi w miejscu- przed niebieskim polem. Podstawiłem drugie zegary (niesprawdzane) - bez zmian. Co jest grane? Profilaktycznie wymienię akumulatorki oraz poprawię wszystkie luty w zegarach. Który czujnik odpowiada za sygnał przekazywany do wskażnika? Jak go sprawdzić?

Są trzy czujniki na obudowie termostatu, tobie padł ten najbliżej akumulatora (w e28 tez najbliżej aku)

Domyślam się, że jest to ten łaczony na wsówkę. Jest możłiwość jego sprawdzenia (Ω) ?

lub zaśniedziały styki przy czujniku lud przy skrzynce bezpiczników…
Adam z tym walczył u mnie.

Połącz na krotko z masą wsówkę z czujnika, jeśli drgnie wskazówka to czujnik, jeśli nie to kable…

Tak, czujnik zmienia swoją rezystancję przy zmianie temperatury. Zmierz na zimnym i ciepłym.

Zabrałem się do wymiany aku w zegarach. Jednak troszkę za późno… Rozlany kwas uszkodził ścieżki. Cięzko dojrzeć nawet do którego punktu biegnie. Czy Koledzy posiadacie może schemat połączeń owej płytki lub rysunek scieżek samej płyty?
Rozebrałem inne zegary z m30 ale z 81 roku i płytka jest już inna.
Czy istnieje możliwość zakupu nowej takiej płytki ( jaki koszt) ?

Jeśli dobrze pamietam kupno samej plytki NOWEJ nie jest mozliwe trzeba kupic cale zagary koszt ok 1200-1500 :grin:

wiec szukaj używek :grinning:

Właśnie samą nowa płytkę możesz kupić ta większa 1500, a mniejsza 300 :laughing:

jak chcesz to mam parę zegarów na części pisz na PW jak co.

co wy macie z tymi zegarami w tych “niby szuchach” :face_with_rolling_eyes: , jeszcze nie słyszałem, żeby komuś się coś z tym zje..ło w CS’sie :grin:

Zawsze mnie to ciekawiło jak ta linka tam sie obraca przy 200km/h :laughing:

P.S: Macias co w tym Twoim podpisie się pozmieniało ?

bystrzacha :smiling_imp: