Stało się od 2 dni jestem włascicielem 635 CSI z 1986r z katalizatorem, skrzynia manualna, a wszystko przez www.6.com.pl.
Już nikt nie miał na tyle mocy by mnie powstrzymać… i co dalej.
Samochód stał dwa lata w garażu pod folia, tapicerka w kiepskim stanie niebieska i smierdz wilgocia, blacharsko nieźle, do malowania.
Silnik w 1991 r wymieniony w serwisie w Niemczech ( na wszystkich częściach, czujnikach kopułce 91) rachunek na 8000 DM.
Dół silnika OK, nie dymi, nie stuka, z głowicy dochodzą odgłosy jakby 1000 kobiet robiło na drutach.
Wczoraj zrobiłem regulacje zaworów 0,25 , 0,30. Krzywki wałka rozrządu na 1 i 2 cylindrze sa wytarte, próg około 0,5 mm. Po wyczyszczeniu kopułki silnik troche równiej pracuje ale gubi zapłony na jednym cylindrze, metaliczny stukot narastajacy z obrotami w głowicy jest nadal. Wynik pomiaru ciśnienia: 10,5 ; 10,0 ; 10,0 ; 10,5 ; 10,5 ; 10;5 .
Pytania:
Jaka moze być przyczyna głosnych stuków w głowicy, czy zdjać głowicę w samochodzie czy od razu wyjmować silnik.
Czy sprężyny zawieszenia pasuja od e34.
Czy siłowniki pokrywy silnika pasuja od e28 a moze jeszcze od czego innego.
Czy do mdelu 1986r da sie załozyc zderzak bez spoiera (jesli tak to gdzie go zdobyć)
Komputer pokładowy bardzo słabo widoczne wyswietlenia czy da się coś z tym zrobic.
Chwilowo samochód nie pozwala mi spać. Liczę na życzliwość.
Zawory wczoraj ustawiałem 0,25 ssace, wydech 0,30- stuki nie ustapiły.
Pod pokrywa zaworów czysto , olej leje na wszystkie krzywki.
1.Czy zdarza sie w tych silnikach pekniecie sprezyny zaworu, lub inne niespodzanki których na pierwszy rzut oka nie widać.
2. Czy sprężyny zawieszenia beda pasowac od e28, przód mam obnizony o 40 mm.
Ad 1. kwadratowe dźwigienki zaworowe
Ad 2. pasują tylko z amortyzorami, gdyż poduszki i podstawki spręzyn sa wieksze
Ad 3. nie pasują od E28, sa takie same jak w E23
Ad 4. Da się załozyć - allegro, ebay i inne…
Ad 5. Da się, trzeba wymienić szufladke z żaróweczkami albo przelutować żaróweczki.
Ad 1. kwadratowe dźwigienki zaworowe
Po ponownym demontażu pokrywy i szczegółowych ogledzinach okazało się że na dwóch zaworach krzywki są kwadratowe (brak płynnego przejscia).
Dziekuje za pomoc.
I dalej w las:
Czy da się wymienić wałek bez demontazu głowicy.
Czy próbował ktos adaptować wałek rozrzadu z silnika m30 2,8 z końcówka do napedu aparatu zapłonowego do M30 Motronic, czy dobry zakład ślusarski poradziłby sobie z przeróbką.
Z silnika zamist płynu wylała sie brązowa maź- czym najlepiej przepłukac układ.
jak się bardzo postarasz i masz dużo wolego czasu to się da wymienić wałek, bez ściągania głowicy. czasami wałki są uniwersalne pasują do 2,8 i 3,5. jeśli od strony aparatu ma gwint, to go założysz bez żadnych przeróbek… ktoś chyba kiedyś jeżdził na wodzie :\ poprostu zmień płyn i zobacz co się będzie działo. może uszczelka pod czapką się kończy. chociaż niektóre płyny chłodnicze się rozkładają właśnie w ten sposób i do tego jeszcze nieźle cuchną
Jeśli zauważyłeś kwadratowe dźwigienki to lepiej załatwić temat kompleksowo niż kombinować z wyjęciem wałka bez demontazu głowicy. Odnośnie przeróbki wałka; myślę, że bardziej na zdrowie wyjdzie ooddając uszkodzony wałek wraz z dźwigienkami do www.swiatek.pl i mieć na to gwarancję.
Wałek rozrzadu dostałem od silnika 2,8, na wałku jest oznaczenie cyfra 6. ( nie 2 i nie 3 ) jeżeli ktos wie co to za wałek ile stopni …
Wałek został własnorecznie przerobiony - koncówka wałka została przystosowana do silnika 3,5. Czoło wałka (płetwa) zostało zplanowane na tokarce, oryginalny otwór 10 mm nagwintowany M12 + wstawiona tulejka M12/M8, otwór ustalajacy mocowanie palca rozdzielacza został precyzyjnie nawiercony na frezarce numerycznej.
Wałek został wymieniony bez zdejmowania głowicy (szkoda że nie zrobiłem zdjecia jak wychodzi przez przednia atrapę). Przyczyna stuków to zużyty wałek i dźwigienki zaworowe trzech pierwszych cylindrów. Na pierwszej śrubie magistrali brakowało podkładki uszczelniajacej i śruba ta była luźna. Na pozostałych trzech cylindrach wałek był nie ruszony.
Silnik poskładałem i po pierwszym uruchomieniu załmka. Silnik zamiast pracować ciszej chodzi jak STAR “RECH” lub zużyty diesel.
Po jednym wieczorze główkowania stwierdziłem że musze sprawdzic ustawienie rozrzadu, podczas montazu rozrzad ustawiłem identycznie jak na starym wałku.
Okazało się że rozrzad wg znaków jest przestawiony o jeden ząbek ale ustawiony był tak jak na starym wałku. Po poprawce silnik pracuje NORMALNIE NIE STUKA.
Znowu proszę o pomoc.
Nowa usterka- luzy na przegubach wału napędowego, popękany przegub elastyczny, czy da się wymienić tylko krzyżaki (gdzie je kupić).
Instrukcja serwisowa montażu wału bardzo skompikowana, na co zwrócić uwagę.
Katalizator dzwoni, chyba wkład się rozleciał, jak go skutecznie usunać- wstawić nową rurę wydechową czy tylko rozciąć i usunąc wkład.
Wał napędowy naprawiony, krzyżaki, przegub elastyczny wymieniony.
Przy okazji naprawy wału został wymieniony uszczelniacz wałka zdawczego skrzyni biegów (40x55x8) oraz łącznik dźwigni zmiany biegów. W łączniku była zużyta tulejka przednia co powodowało luzy i duży skok dźwigni biegów na boki.
Naprawa została wykonana tanio, szybko i skutecznie.
W hurtowni łożysk zakupiłem dwa łożyska igiełkowe 10x14 (2x3 zł) dwa o ringi 10mm- łącznie 7zł. Tulejkę oryginalną rozwierciłem wiertłem 14 mm, wcisnąłem łożyska , z zewnątrz o ringi.
Dlaczego łożyska igiełkowe - po prostu takie był w hurtowni, dorobienie tulejki trwało by dłużej.
Biegi wchodzą bardzo precyzyjnie- wcześniej łatwo można było pomylić wsteczny z pierwszym biegiem.
W układach wtryskowych paliwa stosowanych w e24 dawka wtrysku paliwa zależny wyłącznie od czasu wtrysku z założeniem stałej różnicy ciśnienia paliwa w przewodzie zasilania paliwem a kolektorze dolotowym. Odpowiedzialny za utrzymanie stałej różnicy tych ciśnień jest regulator ciśnienia paliwa. Różnica tych ciśnień powinna wynosić 250-300 kPa.
Prosta metoda sprawdzenia regulatora: do dopływu paliwa zdemontowanego regulatora podłączyć sprężone powietrze np. z kompresora z manometrem. Przy 300 kPa regulator powinien się otworzyć, wypuścić powietrze przez odpływ i utrzymywać stałe ciśnienie około 300 kPa.
Wytworzenie podciśnienie na przewodzie podciśnienia powinno zmniejszyć ciśnienie otwarcia regulatora.
Uszkodzony regulator najczęściej po otwarciu zamyka na niższym ciśnieniu niż 250 kPa może powodować różne „czkawki” silnika które pojawiają się i znikają.
np. bardzo długie uruchomianie się w 9/10 przypadkach (zwłaszcza ciepłego silnika)…
… wtedy przez kilkanaście miesięcy człowiek podejrzewa cokolwiek innego i wymienia na nowe, aż wreszcie przychodzi kolej na nowy regulator ciśnienia i wszystko zaczyna działać książkowo, idealnie, pięknie
mój regulator = 400zł
radość z uruchamiania silnika “od strzała” = bezcenne
może się też tak spier..olić , że wogółe nie puszcza i na listwie jest wtedy tyle ile pompa da rade, no a moja dawała oj dawała, wtryski lały jak z wiadra, dzięki pomocy Kolegów doszlim do tego i wymienilim go ale teraz mam objaw opisany przez kolegę w poście powyżej, czyżby następna podmianka?
Nasze auta są wyposażone w wyłącznik czasowy oświetlenia wnętrza. Po zamknięciu drzwi oświetlenie powinno przez chwilę świecić.
Wyłącznik czasowy jest zespolony z przekaźnikiem i znajduje się po lewej stronie pod deską.
W moim samochodzie przestał działać (światło gasło po zamknięciu drzwi), pomogła wymiana kondensatora (50gr). Kondensator minus ma oznaczony niebieskim paskiem.
Zdjąłem głowice. Silnik odprężony wersja KAT. Do gniazda zaworowego jest 2,5 mm .Pytanie ile maksymalnie można zebrać z głowicy (w praktyce)?
Czy ktoś próbował zebrać 2,5 mm.