mph - km/h

czy różnica polega tylko na innej tarczy prędkościomierza, czy w grę mogą wchodzić jakieś inne, nieznane mi czynniki

róznia sie tylko tarczą.

a skąd jest odcytywana prędkość? i jak jest przekazywana na licznik. Usiłuję wyjaśnić gdzie może przekłamywać. i jak to robi. :slightly_smiling_face:

no nie wydaje mi się - a licznik kilometrów ?? myśle że podaje odległość w milach - jak cały prędkościomierz tez jest wyskalowany w milach.
Adam ma taki licznik w swojej e24 - to będzie wiedział :sunglasses:

tzn, program w wersji Hamerykanskiej sa inne niz w europejskiej. Ale amerykanska ma podana liczbe Km/h, wewnatrz tarczy zegara, licznik jest w milach, nowsze liczniki mozna przeprogramowac.

znajdz czujnik w tylniej osi, lubi przeklamywac. Informacja jest przemieniana na strumien elektronow, wedruje kablem do licznika, gdzie jest wzmacniana, Moge podeslac Ci poradnik jak to naprawic, co prawda jest dla 5, ale w 6 tez zadziala :laughing:
jak mozesz, to wrzuc zdjecie bebechow, jesli obrotomierz tez zaczyna Ci szwankowac, to wina baterii.

obrotomierz jako chyba jedyny mi działa w całej tablicy. jeszcze temperatura wody i kontrolka ładowania działają. reszt albo nie działa (kontrolki ciśnienia oleju, świateł) albo działa źle (prędkościomierz, poziom paliwa) :confused: ale się wcale nie zrażam. gdybym miał samochód pod ręką to pewnie bym to teraz rozdłubywał…
Usiłuję wyjaśnić zagadnienie teoretycznie, żebym wiedział na czym stoję, a raczej pod czym leżę :wink: a mile mi się wzięły bo podrapałem się w brodę i wymyśliłem że to przekłamanie u mnie pasuje do przelicznika mil na kilometry.
Reasumując… Na razie ustalennia są takie, że wersję mph i km/h różnią się czymś więcej niż tarczą. pytanie brzmi czym? może to być albo czujnik, albo licznik. czy ktoś może to jednoznacznie określić ??
i czy czujnik bierze dane za przełożeniem dyfra, czy przed. Bo przełożenia też są różne i może być coś tam ale sie nie znam (choć mam oryginalne przełożenie, więc chyba nie).
zakładam ze zmiana felg o 1 cal w stosunku do oryginału, z jednoczesnym obniżeniem profilu opony o 5 nie ma na to większego wpływu.

Różnią się samymi zegarami, czyli tarczą prędkościomierza i ilością zębów w bembenku liczydła :laughing: :laughing:
Ja zamieniłem w 5 minut zegary z europejskich na amerykańskie i wszystko w porządku nawet śmiem twierdzić, że prędkościomierz wskazuje dokładniej dana prędkość. A BC liczy w km.

czyli jest możliwa sytuacja że ktoś dosztukował to tak, że do bembenka od mil włożył tarcze od kilometrów??
Biorąc oczywiście pod uwagę wyjątkowość mojego auta :laughing:
a pozostałe akcje się zgadzają??

Predkość Twojego auta wskazywana jest za pomocą linki ze skrzyni biegów a nie jak w nowszych wersjach przez czujnik w moście. Może masz skrzynię biegów dziwną albo mos od 1.8 :question:

linki :exclamation: hurraaaaa :exclamation: nareszcie coś co rozumiem :grinning:
czyli jeżeli idzie ze skrzyni biegów to zmiana przełożeń na moście czyni wielką różnicę. niby i skrzynia i dyfer się zgadzają z oryginalem. chyba będę musiał pojechać do samochodu i to obejrzeć :slightly_smiling_face: wspominałem już że przebieg stoi na jakichś 280.000 :question: i nawet nie drgnie :wink:
A o skrzynię i most spytaj Madeja. :slightly_smiling_face: Sporo mi mówił na ten temat jak zmieniał podporę wału :slightly_smiling_face: najczęściej padały słowa paździeż i padaka (albo padlina - nie pamiętam dokładnie) :grinning:

e, spokojnie. Madej tak zawsze. Miarodajna ocenę wydaje Marcin :sunglasses:

wiem wiem. Po prostu lubię Madeja i jego poczucie humoru (oryginalne, nie do podrobienia)
a słysząc od madeja że mój samochód to paździeż odbieram to jako komplement :slightly_smiling_face:
A miarodajna ocena Marcina… a co jeśli wolał powstrzymać się od oceny :wink:

Tak,Marcin to fajny gość :laughing:
Ale powoli,powoli i może nawet Madej zmieni zdanie :sunglasses:

Marcin jest dobrze wychowany, a powtarzanie po Madeju nie byłoby niczym rewelacyjnym… :sunglasses:
Ale trochę czasu, pracy, dobrej woli no i pieniążków i niejeden się zdziwi :wink:

na razie to ja się dziwię :slightly_smiling_face: jak to stało na tych kołach :question: tam nic nie było :exclamation: tylko strawione resztki po rudym i tony szpachli po profesyonalney naprawie :cry: