czy różnica polega tylko na innej tarczy prędkościomierza, czy w grę mogą wchodzić jakieś inne, nieznane mi czynniki
róznia sie tylko tarczą.
a skąd jest odcytywana prędkość? i jak jest przekazywana na licznik. Usiłuję wyjaśnić gdzie może przekłamywać. i jak to robi. ![]()
no nie wydaje mi się - a licznik kilometrów ?? myśle że podaje odległość w milach - jak cały prędkościomierz tez jest wyskalowany w milach.
Adam ma taki licznik w swojej e24 - to będzie wiedział ![]()
tzn, program w wersji Hamerykanskiej sa inne niz w europejskiej. Ale amerykanska ma podana liczbe Km/h, wewnatrz tarczy zegara, licznik jest w milach, nowsze liczniki mozna przeprogramowac.
znajdz czujnik w tylniej osi, lubi przeklamywac. Informacja jest przemieniana na strumien elektronow, wedruje kablem do licznika, gdzie jest wzmacniana, Moge podeslac Ci poradnik jak to naprawic, co prawda jest dla 5, ale w 6 tez zadziala ![]()
jak mozesz, to wrzuc zdjecie bebechow, jesli obrotomierz tez zaczyna Ci szwankowac, to wina baterii.
obrotomierz jako chyba jedyny mi działa w całej tablicy. jeszcze temperatura wody i kontrolka ładowania działają. reszt albo nie działa (kontrolki ciśnienia oleju, świateł) albo działa źle (prędkościomierz, poziom paliwa)
ale się wcale nie zrażam. gdybym miał samochód pod ręką to pewnie bym to teraz rozdłubywał…
Usiłuję wyjaśnić zagadnienie teoretycznie, żebym wiedział na czym stoję, a raczej pod czym leżę
a mile mi się wzięły bo podrapałem się w brodę i wymyśliłem że to przekłamanie u mnie pasuje do przelicznika mil na kilometry.
Reasumując… Na razie ustalennia są takie, że wersję mph i km/h różnią się czymś więcej niż tarczą. pytanie brzmi czym? może to być albo czujnik, albo licznik. czy ktoś może to jednoznacznie określić ??
i czy czujnik bierze dane za przełożeniem dyfra, czy przed. Bo przełożenia też są różne i może być coś tam ale sie nie znam (choć mam oryginalne przełożenie, więc chyba nie).
zakładam ze zmiana felg o 1 cal w stosunku do oryginału, z jednoczesnym obniżeniem profilu opony o 5 nie ma na to większego wpływu.
Różnią się samymi zegarami, czyli tarczą prędkościomierza i ilością zębów w bembenku liczydła
![]()
Ja zamieniłem w 5 minut zegary z europejskich na amerykańskie i wszystko w porządku nawet śmiem twierdzić, że prędkościomierz wskazuje dokładniej dana prędkość. A BC liczy w km.
czyli jest możliwa sytuacja że ktoś dosztukował to tak, że do bembenka od mil włożył tarcze od kilometrów??
Biorąc oczywiście pod uwagę wyjątkowość mojego auta ![]()
a pozostałe akcje się zgadzają??
Predkość Twojego auta wskazywana jest za pomocą linki ze skrzyni biegów a nie jak w nowszych wersjach przez czujnik w moście. Może masz skrzynię biegów dziwną albo mos od 1.8 ![]()
linki
hurraaaaa
nareszcie coś co rozumiem ![]()
czyli jeżeli idzie ze skrzyni biegów to zmiana przełożeń na moście czyni wielką różnicę. niby i skrzynia i dyfer się zgadzają z oryginalem. chyba będę musiał pojechać do samochodu i to obejrzeć
wspominałem już że przebieg stoi na jakichś 280.000
i nawet nie drgnie ![]()
A o skrzynię i most spytaj Madeja.
Sporo mi mówił na ten temat jak zmieniał podporę wału
najczęściej padały słowa paździeż i padaka (albo padlina - nie pamiętam dokładnie) ![]()
e, spokojnie. Madej tak zawsze. Miarodajna ocenę wydaje Marcin ![]()
wiem wiem. Po prostu lubię Madeja i jego poczucie humoru (oryginalne, nie do podrobienia)
a słysząc od madeja że mój samochód to paździeż odbieram to jako komplement ![]()
A miarodajna ocena Marcina… a co jeśli wolał powstrzymać się od oceny ![]()
Tak,Marcin to fajny gość ![]()
Ale powoli,powoli i może nawet Madej zmieni zdanie ![]()
Marcin jest dobrze wychowany, a powtarzanie po Madeju nie byłoby niczym rewelacyjnym… ![]()
Ale trochę czasu, pracy, dobrej woli no i pieniążków i niejeden się zdziwi ![]()
na razie to ja się dziwię
jak to stało na tych kołach
tam nic nie było
tylko strawione resztki po rudym i tony szpachli po profesyonalney naprawie ![]()