Zauważyłem od jakiegoś czasu że leciutko żarzy się kontrolka ładowania podczas jazdy, tzn nie zapla się jak przy odpalaniu, tylko minimalnie jakby w tle się świeci.
Mam auto już kilka ładnych lat, w stary typie zegarów tak też było, ale w nowych chyba dopiero niedawno to zauważyłem, czyżby coś nie tak z alternatorem?
Zacząłbym od alternatora , a sprawdziłeś wartosc napiecia ?
Wymień przewody od akumulatora…wszystkie
a paski nie zdychaja?
Czyli lekkie żażenie oznacza zbyt słabe ładowanie?
Czasem to jest, czaem nie, wczoraj to zauważyłem jadąc długo w nocy.
Paski mają jakieś 20kkm, są ok, naciąniete prawidłowo, wartości napięcia ładowania nie sprawdzałem, muszę to zrobić. A takie kable gdzie zakupić, tylko w ASO, czy w jakiś sklepach elektronicznych tez można?
A może regulator napięcia.
Jeśli nie masz dostatecznego napięcia ładowania to lampka będzie się tlić.
Powodem braku napięcia ładowania może być właśnie walnięty regulator.
Dokładnie taki sam objaw miałem w E30. Lekkie żarzenie się kontrolki.
Też stawiam na regulator napięcia!
W regulatorze oprócz szczotek nie ma co się zepsuć. A jak juz padnie, to w ogóle się nie świeci. Przerabiałem temat wielokrotnie i za każdym razem wymiana kabli pomogła, być może alternator się kończy, ale bez pomiarów niczego na 100% nie mozna stwierdzić ![]()
W sumie kiepskie kable tez przy pomiarze powinny wyjsc. Najpierw pomierz, potem wymieniaj, bo tylko pojdziesz w koszty, a niekoniecznie cos zalatwisz. Zmierz napiecie na aku, na alternatorze (jak bedzie znaczaca roznica, to albo kabel pomiedzy, albo moze wystarczy kontakty przeczyscic). Przyczyn moze byc zbyt wiele, by na slepo wymieniac ![]()
[ Dodano: 13-06-2007, 11:29 ]
moga to byc tez zuzyte szczotki w alternatorze - mialem kiedys podobny przypadek, w e21. Szczotka byla tak starta, ze ledwo dotykala i ladowanie bylo slabe, ale jeszcze bylo.
Ja też to kiedyś przechodziłem ![]()
(i też w e21) :\
Dzięki serdeczne za wszystkie rady, w najblizszym czasie się za to zabiorę, napewno wymienię alternator, ten ma wywalone łożysko, a w piwnicy czeka 6 innych na jego miejsce także nie ma problemu. Co do kabli to pomyśle jak wymiana alternatora nic nie da.