Ostatnio uszczelniałem moją skrzynię biegów (piątka).
Olej wylewał mi się z okolic wybieraka.
Wymieniłem O ringi na wale i na wybieraku.
Przy okazji zregenerowałem wybierak (na częściach z allegro) bo był troszkę
IKARUSOWATY
Skrzynię zalałem olejem DEXTRON II według instrukcji obsługi (czerwony)
Jestem zadowolony, skrzynia jest cichutka (nigdy nie było inaczej)
Biegi wchodzą idealnie, ale…
Jak podczas postoju wyrzucę na luz, to potem jedynka wchodzi z oporem.
Jesli auto się toczy choćby 2km/h to nie ma problemu
Nie wiem czy to wina wybierak (zły kont, czy co)
Oleju? Czy samej skrzyni, może mieć nawet 500 000km.
Bo o tyle podejrzewam moją 7
mysle ze to z wybierakiem jest cos nie tak bo kiedy u siebie w 6 kombinowalem zeby skok byl mniejszy i nie pospwalem idealnie po przerobkach wybieraka to jedynka tez mi tak dzwinie zaczepia zanim wejdzie
a wczesniej tez tak bylo ? skoro podczas ruchu auta bieg wskakuje bez problemu moga to byc synchronizatory . rozbierales skrzynie ? czy tylko "grzebales " dokola ?
Mialem kiedys w 635CSi dokladnie to samo, a jak przyszedl mroz -15 to juz nie dalo sie wlozyc jedynki w ogole poki skrzynia sie troche nie zagrzala. Latwiej wchodzilo 2 lekko ruszyc, wtedy wchodzilo 1 i jazda. Skrzynia ganeralnie na zimno chodzila sporo ciezej. Tyle , ze ja wtedy dalem kompletna plame i zmienilem olej na nieprawidlowy. Po kolejnej zmianie wszystko wrucilo do normy.
no tak … opcja zle dobranego oleju tez moze byc przyczyna ale jesli kolega zalal olej zalecany przez producenta (jak napisal wyzej) to raczej stawiam na zuzycie elem. mechanicznych .
Nie wiem może sie nie znam ale DEXRON jest olejem przekładniowym do automatycznych skrzyń biegów i układów wspomagania - będe zaskoczony jeżeli ktos tu napisze że do manualnych skrzyń biegów tez sie go leje ?? ale cóż człowiek cały czas sie uczy.
Według mnie do manuala np Castrol EP80W lub MOBIL Mobilube 80w90