[naped] nr / oznczenie sportowej skrzyni

jakie jest oznaczenie sprotowej skrzyni?

chce kupic skrzynie GETRAG, widziałem jakies 262 i 265

(262.0.051090) czy taka skrzynia bedzie pasowała do 6?

No widzisz, ja Ci nie odpowiem ale dolacze sie o prosbe do obeznanych o wyjasnienia. Kupilem niedawno skrzynie sportowa z jedynka do tylu do swojego 628CSi wiem , ze pochodzi z E28 528i 1985 i nic wiecej, jeszcze jej nie zamontowalem.
Dopiero niedawno widzialem ze bylo kilka roznych. Z danych katalogowych wynika ze przelozenia sa we wszystkich takie same w skrucie jedynka dluzsza niz w normalnej skrzyni , dwojka podobna i pozniej krotko az to 5tki ktora przelozona jest jak normalnie 4 czyli 1:1 - wiec czym sie roznia??

jakie sa koszty takiej skrzyni ?

ja moge miec taka za 800 zl

jak moja padla kupilem okazyjnie za 400 zl

wiec ceny sa rózne

Zamontowalem w weekend GETRAG SPORT 262 w konfiguracji z zeszperowanym mostem 3,46 i jest to obled :slightly_smiling_face: Moze autostrada bedzie sie jezdzic srednio ale sprint jest niesamowity i bez przerw na oddech…

tak wiem… :sunglasses: mniam, mniam - ja chcę już swój samochód :exclamation: Mój drogi lakierniku, ZLITUJ SIĘ :exclamation: :bulb: :exclamation:

a generalnie były różne bo na przykład w starej Gorgowej wstek nie był zsynchrnonizowany, a u mnie jest :wink: co do dłuższej jedynki to mam wrażenie, że jest krótsza, max to jakieś 55 - 60, oczywiście na moim moście, który nawet nie wiem jakie ma przełożenie :laughing:

Ja mam na moscie 3,46

I - 70
II- 100
III - 130
iV - 175
V - 220

Z tego co sie do tej pory doszukalem to wszystkie skrzynie sportowe maja te same przelozenia. Wsteczny mam synchronizowany :slightly_smiling_face:

to wszystko przy okolo 6500 - 6700 obr/min

moja się tyle nie kręci… max to jakieś 6200-6250 chyba :face_with_rolling_eyes:

KUBA co do jedynki w Twojej skrzyni to juz kiedys rozmawialismy i jak dla mnie to cos jest nie tak, nie znalazlem nigdy skrzyni sportowej ktora mialaby krotsza jedynke niz zwykla, w sumie przeczy to jej sensownosci, bo pierwszy bieg musi byc dluzszy zeby po zmianie na dwojke silnik nie spadal z obrotow i zeby kolejne krotko wzgledem siebie poskladane biegi daly na koniec to magiczne przelozenie 1:1

Szukajac po ksiazeczkach serwisowych i sieci znalazlem we wszystkich mozliwych skrzyniach do M30 z jedynka do tylu (w sumie wychodzi ze sa trzy 1. z niesynchronizowanym wstecznym 2. synchronizowany wsteczny, odkrecana obudowa sprzegla 3. nieodkrecana obudowa sprzegla) te same przelozenia czyli

1. 3,717
  2. 2,403
  3. 1,766
  4. 1,263
  5. 1,000

Po obliczeniu w programiku ze strony wielbicieli E31 przy zalozeniu prawidlowej srednicy kola wychodzi przy 6400 obr/min

Na moscie 3,46

1. 72,6 km/h
  2. 90,7
  3. 123,4
  4. 172,6
  5. 217,9

(pomijajac blad licznika i to ze 2,8 kreci sie wyzej co wykozystuje na nizszych biegach a na wyzszych nie, to generalnie pokrywa sie z tym co pomierzylem)

Na moscie 3,07

1. 81,4
  2. 101,6
  3. 138,2
  4. 193,3
  5. 244,1

Na moscie 2,93

1. 85,5
  2. 106,8
  3. 145,3
  4. 203,2
  5. 256,6

Nawet jakbys mial most 3,91 a takich do 6 to w ogole nie bylo i krecil do 6200 to na jedynce musialbys miec 62,1 km/h… Dziwne

ale dosc tych liczb!!

w e24 były montowane takie skrzynie sportowe:

Getrag 265 - 5 speed - sport o przełożeniach I 3,72 II 2,4 III 1,77 IV 1,26 V 1
Getrag 260 - 5 speed - sport o przełożeniach I 3,35 II 2,3 III 1,36 IV 1 V 0,81
Getrag 280 - 5 speed - sport o przełożeniach I 3,51 II 2,08 III 1,35 IV 1 V 0,81

280 była w m6, a 265 i 260 w 635CSi

wyciągnąłem te dane ze specyfikacji więc reklamacje składać w Monachium :wink:

ja mam Getrag 262 i przelozenia takie jak podany przez Ciebie 265

Te pozostale dwie konfiguracje to dla mnie nowosc, nigdy czegos podobnego nie znalazlem, ani w danych ani do sprzedania. 260 i 280 musza byc pod jakis kruciutki most bo maja jeszcze dluzsze jedynki (i to grubo) a pozatym IV i V bieg przelozony jak normalna seryjne skrzynia 5 biegowa…

Masz te specyfikacje gdzies w sieci??

Proponuję tylko tu kontynuować o skrzyniach bo nas pogonią za robienie bałaganu
Niestety specyfikacje mam na płytce tylko.
może masz odmianę sport tego 262 Nie ma go w specyfiacji do e24, ale mógł być w e23 czy e12 czy jeszcze gdzie indziej.
To główne przełożenie z tamteo tematu to coś nazwane przeze mnie dosyć umownie ale nie chodzi o te z dyfra. popatrzyłem dokładnie i to jest ilość oleju jaki się mieści w skrzynię :flushed: przepraszam za zamieszanie
reszta się zgadza :slightly_smiling_face:

to jeszcze final drive -y podam
3,45:1 w 628CSi 630CS
3,25:1 w 633CSi
3,73:1 w M6

A w 635 są dwa i nie rozumiem zwrotu więc to przepiszę
Gleason 3,07:1 Gleason with catalityc converter 3,45:1

Jak kazdego zjaranego nowa zabawka zapalenca temat meczy mnie bezlitosnie :slightly_smiling_face:

Siedze i szukam gdzie moge i wychodzi na moje.

GETRAG 280 montowany byl w M635CSi i poza probna seria w 1983 roku wszystkie modele maja jedynke normalnie do przodu, jest to wiec skrzynia normalna z nadbiegiem tylko dluzsza jedynka i przez to krocej zestopniowanymi biegami 2, 3, 4
GETRAG 265 to wyglada na to , ze jest to samo co 262 i to jest ta najczesciej spotykana skrzynia z jedynka do tylu w kilku odmianach z bardzo drobnymi roznicami ale zawsze tymi samymi przelozeniami ktore podalem w poscie z wyliczeniami.
na temat skrzyni GETRAG 260 nie moge znalezc nic. Znalazlem juz w wielu opisach technicznych okreslenie , ze BMW odroznialo skrzynie 5 biegowe z ostatnim biegiem bezposrednim 1:1 poprzez inny schemat zmiany biegow (jedynka do tylu). Wynika wiec z tego , ze GETRAG 260 ma tez jedynke do przodu tak jak 280.

Wiem , ze do E30 mozna tez bylo zamowic skrzynie zwykla, sportowa z jedynka do przodu i nadbiegiem oraz sportowa z jedynka do tylu i 5 biegiem bezposrednim - wiec wszystko w miare pasuje do kupy - PPOOWWOOLLII :slightly_smiling_face:

Glowy za to nie daje bo caly czas sam sie ucze ale wydaje mi sie , ze kazda skrzynia z jedynka do tylu powinna miec takie same przelozenia.

w innym miejscu te skrzynie sa nazywane 260/5 i 260/6
a w którą stronę jest jedynka to już nie napisali. myślę że nie o to chodzi w podziale sport/overdrive

To mo że pobawimy się jeszcze automatami :slightly_smiling_face:

znalazłem takie informacje:

GETRAG 265
GETRAG 265 Sport 5 Speed
GETRAG 265 / 6 Sport Over Drive - 6-cio biegowa skrzynia,
stosowana od lat 80 w 5,6,7 i e30 M3

MIŁOSZ, ja nie jestem wiarygodny, autem nie jeździłem już ho, ho, ho i pamięć mnie może zawodzić :sunglasses: jak już pojeżdżę to potestuję :laughing: Na razie wiem, że jest polakierowane i się składa :exclamation: jeszcze dwa, trzy tygodnie iiiiiiiiiiiiiiiiii… JAZDA :exclamation: :bulb: :exclamation:

[quote=“MIŁOSZ”]
Jak kazdego zjaranego nowa zabawka zapalenca temat meczy mnie bezlitosnie :slightly_smiling_face:
GETRAG 280 montowany byl w M635CSi i poza probna seria w 1983 roku wszystkie modele maja jedynke normalnie do przodu, jest to wiec skrzynia normalna z nadbiegiem tylko dluzsza jedynka i przez to krocej zestopniowanymi biegami 2, 3, 4

Bingo Miłosz(!) Getrag 280 był produkowany jako OD(overdrive) i CR(close ratio -jedynka do tyłu)- bardzo unikalny temat
OD wkładano do m6 i m5 natomiast CR w alpinie b7.
Mam szczęście posiadać obie.W m5 mam 280OD natomiast w E24 -280CR. Obie panie bardzo miłe we współżyciu :laughing:

Dzieki uprzejmosci kolegi z forum GREGM otrzymalem dokladny opis manualnych skrzyn biegow GETRAG montowanych w BMW :grinning: . Tekst jest po angielsku i dotyczy napewno rynku amerykanskiego badz angielskiego. Wynika z niego, iz w latach produkcji E24 CS oraz CS/1 lacznie roznych skrzyn montowanych do silnika M30/M88 bylo 5 !! Niezaleznie od pojemnosci silnika!!.

GETRAG 262 - skrzynia 4 biegowa produkowana do 1980
GETRAG 265 - skrzynia 5 biegowa z nadbiegiem produkowana do 1983 i w roku 1985
GETRAG 260 - jednoczesciowa skrzynia 5 biegowa z nadbiegiem nowszego typu do 1987 oprucz roku 1985
GETRAG SPORT 262 5 SPEED CR - skrzynia sportowa z jedynka do tylu i ostatnim biegiem bezposrednim
GETRAG 280 - montowany do M635 z nadbiegiem ale z dluzsza jedynka i troszke krocej zestopniowanymi biegami w porownaniu do zwyklej skrzyni (poczatkowo jedynka do tylu pozniej normalnie)

Temat nie dotyczy modeli Alpina Hartge itd…

Wedlug tego tekstu skrzyni GETRAG SPORT 265 w ogole nie ma a 262 CR jest po czesci kombinacja 4 biegowej 262 i 5 biegowej 265. Wyglada z zewnatrz bardzo podobnie do 265.

Ciekawostka jest fakt , ze po dwoch latach stosowania 260 BMW na prawie caly rok 1985 wrucilo do starej skrzyni a 260 trafila na stol kreslarski w celu zniwelowania jej niedoskonalosci, i dopiero ostatecznie zajela miejsce starszej 265.

Dla zainteresowanych prosze PM z mailem to wysle specyfikacje wraz ze zdjeciami skrzyn.