jakie jest oznaczenie sprotowej skrzyni?
chce kupic skrzynie GETRAG, widziałem jakies 262 i 265
(262.0.051090) czy taka skrzynia bedzie pasowała do 6?
jakie jest oznaczenie sprotowej skrzyni?
chce kupic skrzynie GETRAG, widziałem jakies 262 i 265
(262.0.051090) czy taka skrzynia bedzie pasowała do 6?
No widzisz, ja Ci nie odpowiem ale dolacze sie o prosbe do obeznanych o wyjasnienia. Kupilem niedawno skrzynie sportowa z jedynka do tylu do swojego 628CSi wiem , ze pochodzi z E28 528i 1985 i nic wiecej, jeszcze jej nie zamontowalem.
Dopiero niedawno widzialem ze bylo kilka roznych. Z danych katalogowych wynika ze przelozenia sa we wszystkich takie same w skrucie jedynka dluzsza niz w normalnej skrzyni , dwojka podobna i pozniej krotko az to 5tki ktora przelozona jest jak normalnie 4 czyli 1:1 - wiec czym sie roznia??
jakie sa koszty takiej skrzyni ?
ja moge miec taka za 800 zl
jak moja padla kupilem okazyjnie za 400 zl
wiec ceny sa rózne
Zamontowalem w weekend GETRAG SPORT 262 w konfiguracji z zeszperowanym mostem 3,46 i jest to obled
Moze autostrada bedzie sie jezdzic srednio ale sprint jest niesamowity i bez przerw na oddech…
tak wiem…
mniam, mniam - ja chcę już swój samochód
Mój drogi lakierniku, ZLITUJ SIĘ
![]()
a generalnie były różne bo na przykład w starej Gorgowej wstek nie był zsynchrnonizowany, a u mnie jest
co do dłuższej jedynki to mam wrażenie, że jest krótsza, max to jakieś 55 - 60, oczywiście na moim moście, który nawet nie wiem jakie ma przełożenie ![]()
Ja mam na moscie 3,46
I - 70
II- 100
III - 130
iV - 175
V - 220
Z tego co sie do tej pory doszukalem to wszystkie skrzynie sportowe maja te same przelozenia. Wsteczny mam synchronizowany ![]()
to wszystko przy okolo 6500 - 6700 obr/min
moja się tyle nie kręci… max to jakieś 6200-6250 chyba ![]()
KUBA co do jedynki w Twojej skrzyni to juz kiedys rozmawialismy i jak dla mnie to cos jest nie tak, nie znalazlem nigdy skrzyni sportowej ktora mialaby krotsza jedynke niz zwykla, w sumie przeczy to jej sensownosci, bo pierwszy bieg musi byc dluzszy zeby po zmianie na dwojke silnik nie spadal z obrotow i zeby kolejne krotko wzgledem siebie poskladane biegi daly na koniec to magiczne przelozenie 1:1
Szukajac po ksiazeczkach serwisowych i sieci znalazlem we wszystkich mozliwych skrzyniach do M30 z jedynka do tylu (w sumie wychodzi ze sa trzy 1. z niesynchronizowanym wstecznym 2. synchronizowany wsteczny, odkrecana obudowa sprzegla 3. nieodkrecana obudowa sprzegla) te same przelozenia czyli
Po obliczeniu w programiku ze strony wielbicieli E31 przy zalozeniu prawidlowej srednicy kola wychodzi przy 6400 obr/min
Na moscie 3,46
(pomijajac blad licznika i to ze 2,8 kreci sie wyzej co wykozystuje na nizszych biegach a na wyzszych nie, to generalnie pokrywa sie z tym co pomierzylem)
Na moscie 3,07
Na moscie 2,93
Nawet jakbys mial most 3,91 a takich do 6 to w ogole nie bylo i krecil do 6200 to na jedynce musialbys miec 62,1 km/h… Dziwne
ale dosc tych liczb!!
w e24 były montowane takie skrzynie sportowe:
Getrag 265 - 5 speed - sport o przełożeniach I 3,72 II 2,4 III 1,77 IV 1,26 V 1
Getrag 260 - 5 speed - sport o przełożeniach I 3,35 II 2,3 III 1,36 IV 1 V 0,81
Getrag 280 - 5 speed - sport o przełożeniach I 3,51 II 2,08 III 1,35 IV 1 V 0,81
280 była w m6, a 265 i 260 w 635CSi
wyciągnąłem te dane ze specyfikacji więc reklamacje składać w Monachium ![]()
ja mam Getrag 262 i przelozenia takie jak podany przez Ciebie 265
Te pozostale dwie konfiguracje to dla mnie nowosc, nigdy czegos podobnego nie znalazlem, ani w danych ani do sprzedania. 260 i 280 musza byc pod jakis kruciutki most bo maja jeszcze dluzsze jedynki (i to grubo) a pozatym IV i V bieg przelozony jak normalna seryjne skrzynia 5 biegowa…
Masz te specyfikacje gdzies w sieci??
Proponuję tylko tu kontynuować o skrzyniach bo nas pogonią za robienie bałaganu
Niestety specyfikacje mam na płytce tylko.
może masz odmianę sport tego 262 Nie ma go w specyfiacji do e24, ale mógł być w e23 czy e12 czy jeszcze gdzie indziej.
To główne przełożenie z tamteo tematu to coś nazwane przeze mnie dosyć umownie ale nie chodzi o te z dyfra. popatrzyłem dokładnie i to jest ilość oleju jaki się mieści w skrzynię
przepraszam za zamieszanie
reszta się zgadza ![]()
to jeszcze final drive -y podam
3,45:1 w 628CSi 630CS
3,25:1 w 633CSi
3,73:1 w M6
A w 635 są dwa i nie rozumiem zwrotu więc to przepiszę
Gleason 3,07:1 Gleason with catalityc converter 3,45:1
Jak kazdego zjaranego nowa zabawka zapalenca temat meczy mnie bezlitosnie ![]()
Siedze i szukam gdzie moge i wychodzi na moje.
GETRAG 280 montowany byl w M635CSi i poza probna seria w 1983 roku wszystkie modele maja jedynke normalnie do przodu, jest to wiec skrzynia normalna z nadbiegiem tylko dluzsza jedynka i przez to krocej zestopniowanymi biegami 2, 3, 4
GETRAG 265 to wyglada na to , ze jest to samo co 262 i to jest ta najczesciej spotykana skrzynia z jedynka do tylu w kilku odmianach z bardzo drobnymi roznicami ale zawsze tymi samymi przelozeniami ktore podalem w poscie z wyliczeniami.
na temat skrzyni GETRAG 260 nie moge znalezc nic. Znalazlem juz w wielu opisach technicznych okreslenie , ze BMW odroznialo skrzynie 5 biegowe z ostatnim biegiem bezposrednim 1:1 poprzez inny schemat zmiany biegow (jedynka do tylu). Wynika wiec z tego , ze GETRAG 260 ma tez jedynke do przodu tak jak 280.
Wiem , ze do E30 mozna tez bylo zamowic skrzynie zwykla, sportowa z jedynka do przodu i nadbiegiem oraz sportowa z jedynka do tylu i 5 biegiem bezposrednim - wiec wszystko w miare pasuje do kupy - PPOOWWOOLLII ![]()
Glowy za to nie daje bo caly czas sam sie ucze ale wydaje mi sie , ze kazda skrzynia z jedynka do tylu powinna miec takie same przelozenia.
w innym miejscu te skrzynie sa nazywane 260/5 i 260/6
a w którą stronę jest jedynka to już nie napisali. myślę że nie o to chodzi w podziale sport/overdrive
To mo że pobawimy się jeszcze automatami ![]()
znalazłem takie informacje:
GETRAG 265
GETRAG 265 Sport 5 Speed
GETRAG 265 / 6 Sport Over Drive - 6-cio biegowa skrzynia,
stosowana od lat 80 w 5,6,7 i e30 M3
MIŁOSZ, ja nie jestem wiarygodny, autem nie jeździłem już ho, ho, ho i pamięć mnie może zawodzić
jak już pojeżdżę to potestuję
Na razie wiem, że jest polakierowane i się składa
jeszcze dwa, trzy tygodnie iiiiiiiiiiiiiiiiii… JAZDA
![]()
[quote=“MIŁOSZ”]
Jak kazdego zjaranego nowa zabawka zapalenca temat meczy mnie bezlitosnie ![]()
GETRAG 280 montowany byl w M635CSi i poza probna seria w 1983 roku wszystkie modele maja jedynke normalnie do przodu, jest to wiec skrzynia normalna z nadbiegiem tylko dluzsza jedynka i przez to krocej zestopniowanymi biegami 2, 3, 4
Bingo Miłosz(!) Getrag 280 był produkowany jako OD(overdrive) i CR(close ratio -jedynka do tyłu)- bardzo unikalny temat
OD wkładano do m6 i m5 natomiast CR w alpinie b7.
Mam szczęście posiadać obie.W m5 mam 280OD natomiast w E24 -280CR. Obie panie bardzo miłe we współżyciu ![]()
Dzieki uprzejmosci kolegi z forum GREGM otrzymalem dokladny opis manualnych skrzyn biegow GETRAG montowanych w BMW
. Tekst jest po angielsku i dotyczy napewno rynku amerykanskiego badz angielskiego. Wynika z niego, iz w latach produkcji E24 CS oraz CS/1 lacznie roznych skrzyn montowanych do silnika M30/M88 bylo 5 !! Niezaleznie od pojemnosci silnika!!.
GETRAG 262 - skrzynia 4 biegowa produkowana do 1980
GETRAG 265 - skrzynia 5 biegowa z nadbiegiem produkowana do 1983 i w roku 1985
GETRAG 260 - jednoczesciowa skrzynia 5 biegowa z nadbiegiem nowszego typu do 1987 oprucz roku 1985
GETRAG SPORT 262 5 SPEED CR - skrzynia sportowa z jedynka do tylu i ostatnim biegiem bezposrednim
GETRAG 280 - montowany do M635 z nadbiegiem ale z dluzsza jedynka i troszke krocej zestopniowanymi biegami w porownaniu do zwyklej skrzyni (poczatkowo jedynka do tylu pozniej normalnie)
Temat nie dotyczy modeli Alpina Hartge itd…
Wedlug tego tekstu skrzyni GETRAG SPORT 265 w ogole nie ma a 262 CR jest po czesci kombinacja 4 biegowej 262 i 5 biegowej 265. Wyglada z zewnatrz bardzo podobnie do 265.
Ciekawostka jest fakt , ze po dwoch latach stosowania 260 BMW na prawie caly rok 1985 wrucilo do starej skrzyni a 260 trafila na stol kreslarski w celu zniwelowania jej niedoskonalosci, i dopiero ostatecznie zajela miejsce starszej 265.
Dla zainteresowanych prosze PM z mailem to wysle specyfikacje wraz ze zdjeciami skrzyn.