moje e23,za dlugo nie mialo żadnej awarii.Od 3 dni nie moge auta odaplic na benzynie.Wymieniłem pompke paliwe,i dalej to samo.Iskra jest,przeplywomierz jest ok(nie miałem zadnych wybuchow),nie łapie lewego powietrza,wszystko jest szczelne.Moze wiecie co jej dolega??aha silnik 2.8 85 rok
Odkrec rurke i zobacz czy ma cisnienie benzyny na listwie, dotknij przy zapalaniu ktorys wtryskiwacz, zobacz czy pracuje, pozatym jak jest iskra sprawny komputer i przeplywomierz to powinien palic, to w koncu L-jetronic, cudow tam nie ma. Moze siadl w ogole komputer… a moze spadla wtyczka np. z przplywomierza.
Wtrysk rozruchowy, albo jego czujnik, sprawdź czy wtryski dostają impuls podczas uruchamiania, moze być słabe ciśnienie w listwie. Sprawdź wszystkie bezpieczniki… Nie wiem co jeszcze ![]()
2,8 zapala zarowno jak wtrysk rozruchowy jest odlaczony jak rownierz gdy leje, chodzi do dupy obrotow nie trzyma, ale nie tak zeby nie mruknela, jak iskra jest, cisnienie benzyny jest, i wtryski pracuja = sterownik silnika chodzi to powinna chocby prubowac zapalic. Piszesz ze “na benzynie” wnioskuje wiec ze auto ma instalacje gazowa wiec pytania zasadnicze CZY CHODZI NA GAZIE???, jesli tak to w L-jetronicu przyczyna moze lezec jedynie we wtrysku benzyny, jesli auto nawet nie burknie to prawdopodobnie wtryski w ogole nie chodza albo nie ma na nich cisnienia, sprawdz wiec po pierwsze wtryski. I daj jak Ci poszlo…
Na gazie pali!Pochodzi ze 2 min,i parownik zamarza i gasnie.Zrobilem tak 2 razy,szkoda parownika.Odreciłem rirke od listwy,ciśnienie benzyny jest ok.Pujde za rada kolegi i sprawdze jeszcze komputer.Wtryski sprawdze za 2 dni,wczoraj na podczas gry w piłke nabawilem sie malej kontuzji,wiec jakiekolwiek naprawy nie wchodza w gre.Znajomy powiedzial mi,że przyczyna moze być uszkodzony palec,jesli tak by bylo to iskry nie powinno byc wogóle.A moze jest za slaba.W czwartek bede wiedzial cos wiecej.Aha jak profeslonalnie powinienem sprawdzic dzialanie wtryskiwaczy??
taaaa … a ja ci mowie ze to przez gaz… wkurzyla sie w koncu na ciebie
wyrzuc to swinstwo w diably i zacznie z toba normalnie gadac ![]()
Jeśli na gazie chodzi to z elektryką wszystko jest ok. Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to przepływomierz. Gdy jest zepsuty (strzały) to mimo wszystko silnik na gazie będzie chodził bez zastrzeżeń. Na benzynie natomiast nie odpalimy za cholerę. Ale skoro mówisz, że pzrepływka jest ok to tylko coś z paliwkiem.
- zbyt małe ciśnienie pompki zasilającej
- zatarte (zabrudzone) wtryski
- i może coś jeszcze ale nie przychodzi mi do głowy

polecam wydać 20 złotych i nalać STP… ![]()
Pompka odpada na 100%,zalozyelm dzialajaca.Mozliwe ze to przeplywka,gaz strzelil mi ze 3 razy,mam nowe przewody i swiece.Jutro podlacze przeplywke dzialajaca(dobrze miec 2 takie autko na czesci).Mam nadzieje,że jutro cos sie wyjasni,w zastepstwie smigam poldkiem 98 rok,hehe rekinem o 13 lat młodszym smiga sie o niebo lepiej:)
13 lat młodszym rekinem hmyyy – to masz rekina z jakiegoś z 2011 roku ? ![]()
powrót do przyszłości się za plecami kręci ![]()
Młodszym “duchowo” no i konstrukcyjnie
tak to zrozumiałem ![]()
Moja 728 bez wtrysku rozruchowego nie chciała gadać… Sprawdź czy klapa przepływomierza się nie zacięła.
13 lar starszy
A wiec tak,podlaczylem drugi komputer,i nic,nastepnie zalozylem przeplywke(obydwie czesci od 2.8) pod odpaleniu auto na benzynie chodzilo na wolnych obrotach idealnie,co mnie bardzo ucieszylo.Niestety po ok 3min,przestawalo palić na kolejne cylindry,silnik chodzi teraz bardzo nierowno,trzesie calym autem, tak samo na zagazowanej przeplywce jak i na tej drugiej.Na gazie smiga idealnie.Pompka odpada sprawdzilem ja jeszcze raz.Co to moze byc?
Jeśli dobrze rozumię to po wymianie przepływomierza silnik zaczął chodzić na benzynie równo. Dopiero po trzech minutach zaczął nierówno pracować. Jeśli tak to stawiam na aparat zapłonowy. Miałem tak u siebie. Gdy silnik się nagrzewał to zaczynał wariować i po pewnym czasie gasł. Za pierwszym razem był to aparat zapłonowy. Natomiast za drugim razem przyczyny doszukałem się w kasecie. Był mróz na zewnątrz i po odpaleniu silnik chodził może minutkę i gasł. Sprawdzałem wszystko i wreszcie odkręciłem kasetę i wylałem z niej szklankę wody. Gdy była zamarznięta na kość nie robiła zwarcia gdy tylko dostała prądu lód się topił i silnik gasł.
czy możesz Kornaga powiedzieć o jaką kasetę chodzi , bo mam takie same objawy w swoim 728i/A 84r.
Chodzilo mi o kasetę sterującą silnikiem. Mam ją w schowku. Natomiast Ty masz ją przy prawym przednim głośniku. (Chyba?). W 3,5 tam jest.
To już wiem , zgadza się , jest tak ,jak mówisz . A , jak wymiemiałeś zapłon , to na jaki ? Nowy , czy używany i ile zapłaciłeś ?
Kornaga,dobrze mnie zrozumiales,przez ok 3 min chodzil idealnie.jesli dobrze zrozumialem to czeka mnie wymiana kopułki + palec.Orientujecie sie jakie to koszta??
Palec z kopułką około 200pln do 2.8, ale obawiam się, że to nie to, sprawdź jeszcze modół sterujący zapłonem w 2.8 jest pod zbiorniczkiem od spryskiwacy, zaś w 3.5 steruje zapłonem kaseta czyli komp… W e23 znajduje się nad prawym głośnikiem , czyli należy zdjąć prawy głośnik i jest komp…