Czy ma może ktoś dokładny schemat lub opis (gdzie się znajdują) odpływów wody? Ostatnio przeszukując auto podniosłem wykładzinę i się przeraziłem. Wszystko za przednimi fotelami pływa
Szczególnie dużo wody jest za siedzeniem pasażera. Wysuszyłem ile się dało i następnego dnia polałem auto z węża. Trwało to chwilę, a pod wykładziną znów pełno wody. Wydaje mi się, że leci gdzieś z szyberdachu, ale pewności nie mam. Z góry dzięki za pomoc ![]()
Ups, musiały się przytkać. Nie widziałem tego !!
Ale do rzeczy, trzeba albo przedmuchać albo przeczyścić tylne odpływy szyberdachu. Można to zrobić zdejmując tapicerke szybra i uchylając go do góry tak aby dojść do wejść tych kanałów, można też całkowicie odczepić prowadnice szyberdachu i uwolnić go tymczasowo. Potem nalerzałoby jakimś kablem przepchać przez te kanały to co tam zostało. Wyjście tych kanałów jest w słupku C na zewnątrz. Powinno być widać że się odetkało. Do odtykania dobra jest też linka od predkościomierza.
A wogóle to najlepiej podjedź to się zrobi ![]()
Myślę, że nie jest to wina odpływów szyberdzachu. Ostatnio spotkałem się z takim przypadkiem w aucie bez szyberdachu ![]()
Cześć a w bagażniku sprawdzałeś czy masz wode??
Mi np padła uszczelka od bagażnika ta miedzy autem a klapą po deszczu mialem sporo wody a ze przod stał ciut nizej woda była w głebi bagażnika przy tej blasze(blacha) :v; oddzielajacej bagaznik od tylnych siedzen . czy tamtedy moze sie przedostac na dywaniki z tyłu to nie wiem mam inne zmartwienia wiec tego tematu u siebie narazie nie ruszam ale taka okoliczność tez dobrze wykluczyc
Dla pewności trzeba by zdjąć tylne fotele i osłony słupków B i sprawdzić gdzie to cieknie.
W bagażniku sucho ![]()
Radziu bardzo pasuje mi niedziela. Może wtedy trochę podłubiemy?
ja tez mam taki problem tylko ja zauważyłem że woda dostaje sie pod przednie dywaniki kiedy leje wode po przedniej szybie wydaje mi sie ze musi przeciekac w miejscu gdzie jest wentylator i odpływy na boki do przednich nadkol. moze ktos ma na to jakąs rade. pozdrawiam
U mnie była to kwestia przedniej szyby, (w każdym razie objawy podobne, tylko cieknie gdzie w innym miejscu):
- Uszczelnienia pomiędzy szybą a uszczelką
- Uszczelnienia pomiędzy uszczelką a karoserią.
Nie ma tam być żadnego silikonu - a jedynie specjalna nie zasychająca masa chyba bitumiczna. (poprzedni właściciel “poprawiał” silikonem a to że nadaje się on do pup, cycków oraz zlewozmywaków nie oznacza że jest dobry do szyb i uszczelek
Efekt jest taki że lało mi się z lewej strony i co najmniej “czasowo” musiałem wyp****** te śmieszne maty pod tapicerką tak aby pieczarki nie zaczęły rosnąć na podłodze:)
Pozdr.
M