ogrzewanie nie dziala ...

Szukalem szukalem i nie znalazlem podobnego przypadku na forum…
Ogrzewanie w ogole nie dziala ani jednego dmuchu cieplego powietrza…Od czego rozpoczac ??

Co oznacza KENNZEICHENLICHT???

tak jak rozmawialiśmy , rozkręć zawór elektromegnetyczny, na zimnym silniku nawet nie dużo płynu ucieknie, jeśli membrany są popękane to nie będzie działał

No więc tak ogrzewanie w zakresie przepuszczania płynu chłodniczego do nagrzewnicy działa w następujący sposób:

W kabinie mamy termometr, pod tzw kickpanelem czyli pod deską rozdzielczą od strony kierowcy. Zapakowany w taki styropian, z wtyczką na 2 lub 3 kable (jeśli z klimą). Mierzy on temperaturę wnętrza auta. Jeśli temperatura wnętrza jest niższa niż temperatura ustawiona pokrętłem temperatury to otwiera się zawór i przepuszcza płyn do nagrzewnicy. Jeśli jest wyższa, to zawór jest zamykany. Jeśli jest w pewnych granicach OK to zawór jest otwierany i zamykany co 4s.

Aby sprawdzić czy termometr działa powinniśmy zmierzyć opór między jego pinami. W temperaturze 15 stopni powinno być około 16000 ohm a przy 25 stopniach 10000 ohm. Czyli jeśli mamy ten termometr zniszczony to albo opór będzie bardzo duży (odczytywane jako bardzo niska temperatura) sprawiając że zawór będzie cały czas otwarty, albo będzie zwarcie (odczytywane jako b wysoka temperatura) i zawór będzie zamknięty. Zazwyczaj termometry są niszczone przez nieumiejętny demontaż, czyli ktoś próbuje wyrwać wtyczkę na siłę i gniazdo wyskakuje z plastikowej obudowy, a dalej lamie się płytka. Można wlutować sam termometr na nową płytkę ale trzeba go sprawdzić. Trzeba również wyczyścić gąbkę filtrującą, zaleca się co rok czy co 2 lata ją przeczyścić. jeśli nie była dotykana przez 20 lat może to być problem i termometr może nieprawidłowo mierzyć temperaturę.

A więc w twoim wypadku może być zwarcie w termometrze. Nie jestem jednak pewien czy nawet w takich warunkach przekręcenie na max ogrzewania nie powinno dać efektu pominięcia pomiaru temperatury. Wydaje mi się że tak.

Kolejną przyczyną może być sam zawór nagrzewnicy który jest znany z tego że lubi się zepsuć. Po pierwsze zamykanie i otwieranie zaworu sterowane jest poprzez usunięcie masy. Czyli jeśli masy nie ma to zawór jest otwarty, jeśli jest to zawór jest zamknięty. A więc w twoim wypadku łatwo możesz sprawdzić sprawność zaworu wyjmując wtyczkę powinieneś mieć ciepło. Na wyłączonym silniku możesz podłączyć 12V do pinu od strony pasażera i masę do pinu od strony kierowcy i powinieneś słyszeć kliknięcie otwieranego i zamykanego zaworu. Zawór sam w sobie można wyczyścić, nasmarować i sprawdzić membrany, podobno można je wymienić.

Kolejną przyczyną, choć tutaj zgaduje bo nie zdarzyło się to mi nigdy może być przepalony tranzystor w pokrętle ogrzewania, który to jeszcze dodatkowo coś napsuł. Jeśli zawór byłby ok i termometr działał by poprawnie a nie byłoby wciąż ciepła to zabrał bym się za sprawdzenie właśnie tego.

Kolejna sprawa jeśli chodzi o ogrzewanie to sam nawiew. Nawiew jest sterowany za pomocą regulacji siły nawiewu i ma słabe punkty. Jeśli silniczek wogołe nie reaguje nawet przy pozycji max w regulacji siły nawiewu to znaczy że jest spalony, miałem przyjemność przeżyć taki “pożar” silniczka i nie jest przyjemnie w kabinie :D. Kolejnym elementem jest tranzystor silniczka. Jeśli jest on spalony to nawiew będzie tylko w pozycji max kiedy to tranzystor jest pomijany a napięcie z akumulatora dawane jest bezpośrednio na silniczek. Znajduje się od pod osłoną pod maską, zaraz pod silniczkiem, zazwyczaj dwie płaskie śruby i nakrętki 8. Wymiana łatwa i przyjemna i nie ma problemów z nabyciem.

Jeśli masz klimę to można łatwo sprawdzić czy to ten nawalił, jeśli zarówno regulacja powietrza jak i regulacja przy klimie działa tylko nic labo max to wtedy najprawdopodobniej walnięty jest tranzystor przy pokrętle regulacji temperatury. Jeśli przy klimie działa normalnie, to na pewno tranzystor przy silniczku. Wyjecie tranzystora przy sterowaniu to dość skomplikowana sprawa i dla mnie trochę magiczna procedura (Adam podobno ma patent :grinning: ). Generalnie trzeba bez zniszczeń zdjąć panel z regulacją nawiewów, odpiąć cięgła i dostać się do tego tranzystora. Sama wymiana jest łatwa tyle że potrzebny jest raczej odsysacz bo mało miejsca tam jest.

W przypadku posiadania klimy źródłem problemów może być… przycisk klimy! To przez niego przechodzą sygnały dla silniczka i dla zaworu nagrzewnicy!

Mam nadzieje że to pomoże :slightly_smiling_face:

A u mnie grzeje ale słabo-czy to wina gąbki ,czy coś innego? :confused:

Mega opracowanie!!!Dziekuje RADOSC!!!Dzis po drodze do pracy nie zmarzlem w aucie :):):slight_smile:

Opracowanie super.

U mnie przyczyną ciagłego grzania był niedomykający się zawór.
Podczas składania zaworu należy zakręcać pokrywę przy zamkinietym zaworze.
Do cewki podaczyc 12V (pokrywa nie dokręcona) zawór powinien się wysunąć i dokładnie zamknać , w takiej pozycji dokrecić pokrywę.
Źle ustawiona przepona zaworu ogranicza jego ruch i powoduje niedomykanie.
:laughing: :pa:

Co oznacza KENNZEICHENLICHT??? =oświetlenie tablicy rejestracyjnej :slightly_smiling_face:
Pozdrawiam

Czy ja dobrze rozumiem z super-opracowania Radka, że jedną z przyczyn zero-jedynkowego działania nawiewu (max albo nic) może być m.in. awaria tranzystora przy pokrętle regulacji temperatury?

Pytam, ponieważ:

• nawiew dmucha mi na maxa albo w ogóle,
  • tranzystor za silniczkiem wymieniłem parokrotnie (bez efektu),
  • kręcąc pokrętłem siły nawiewu rezystancja waha się od 500 do 650 ohmów (nie wiem jakie powinny być te wartości),
  • przekręcając pokrętło temperatury zawór wodny (nagrzewnicy) dostaje sygnał (choć stoi martwy).

może tranzystor przy dmuchawie, ale może też być uszkodzony tranzystor w pokrętle nawiewu.

częsta przypadłość zatarty zawór, lub padnięta cewka.

Czyli jest i tranzystor w pokrętle temperatury i tranzystor w pokrętle siły nadmuchu?

Te tranzystory są kupowalne i wymienialne? Obudowa pokrętła siły nawiewu od strony bebechów nosi ślady wcześniejszego rzeźbiarstwa.

jest wlutowany w płytkę drukowaną i da się go wymienić.

Można je kupić jeśli jesteś z wawy to jest sklep z częściami elektronicznymi w przejściu między wawelská a niepodległości. Kilka dni temu kupowałem oba tranzystory. Zwróć uwagę czy pokrętło porusza potencjometr. Czarny trzpień ma tendencje do wycierania się ii kręci się nie obracajác potencjometru.

Dzięki za radę. Plastik pokręteł jest na pewno OK.

Pamiętasz parametry tych tranzystorów? Mógłbym się tam udać przed wymontowaniem…

Ten od dmuchawy to zamiennik 2n3055 lub isc2n3771 ten od pokrętła orginał ma opis 8610 BD543A. Według tego opisu znajdà ci zamiennik. Ja już zamontowałem go w pokrėtle i nie jestem w stanie znaleść opisu. Powinien mieć radiaror im większy tym lepiej bo się trochę grzeje. Te od dmuchawy różnià się mocà im większa tym lepiej.

Dziękuję. Ten przy dmuchawie mam wymieniony - KotSylwester dał kiedyś dokładny namiar co kupić.

Zadam jeszcze podstępne pytanie: po wymianie obu tranzystorów - tego za dmuchawą i tego w pokrętle - masz już płynną regulację siły nawiewu? :grin:

Tak mam , podmieniałem zały moduł z pokrętłem i nie działało. Okazało się že trzpień był wyrobiony i potencjometr się nie obracał. Oczywiście wymieniłem oba tranzystory. Teraz działa idealnie.

Kupiony przeze mnie dziś na WGE ma dokładnie ten sam symbol, co stary wlutowany - domniemywam, że był już wymieniany. Wymieniałeś tylko ten na czerwono oznaczony, czy ten okrągły (taki jakby włącznik poruszany trzpieniem łączącym z pokrętłem) też?

DSC_4230a (1).JPG

DSC_4230a (1).JPG

DSC_4230a (1).JPG

Wymieniłem tylko tranzystor ten na czerwono. Widzę po bolcach że masz tylko trzy tj. Bez klimatyzacji , u mnie sa cztery ale dlatego że mam klimę. Potencjometr obok steruje tym tranzystorem a tranzystor steruje tym dużym w komorze silnika. W mojej 6 jest jeszcze przkaźnik . Gdy właczam klimę przekaźnik przełacza dmuchawę z komory na podszybiu na ta która jest za konsola centralna. To tak na marginesie. Przed złożeniem sprawdź czy pokrętło obraca potencjometr i w skrajnym prawym położeniu słychać kliknięcie mikrowyłacznika. Wtedy dmuchawa hula na maxa

Dziękuję. Obracać obraca - nie mam wytartego tego trzpienia.

witam
przy okazji tematu dorzuce swoje zapytanie:

mam tak ze przy nastawieniu pokrętła na niebieskie pole (w poz max na lewo) leci zimne powietrze, ale wystarczy przesunąc delikatnie w stronę czerwonego (tak z 0,5cm) i grzeje na maxa.

wnioskuje ze elektrozawor sie otwiera i zamyka - może być tak że gdzieś się przycina skoro uzyskuje zarówno chłodzenie na max jak i max grzanie?

czy szukac w termometrze wewn i tranzystorach?