Do skrzyń manualnych z zaleceniem ATF Dextron II polecam olej AFT Type F np. Ravenola. Ma więcej tzw. modyfikatorów tarcia co bardzo pomaga synchronizatorom w załączaniu biegów, jest też trochę gęstszy od Dextron’u II i ma niższą temp. płynięcia (same plusy). Parę dni temu przetestowałem go na skrzyni mojego E36 w której na zimno lubiła zgrzytać dwójka i czasami czwórka (po montażu short shiftera to się nasiliło). Po zmianie oleju biegi wchodzą o niebo lepiej i bez zgrzytów. Podobno w automatach ten olej pomaga na ślizgające się sprzęgła. I jeszcze jedno, w starszych skrzyniach nie uszkadza elementów z brązu.
Z tego co wiem skrzynie w E36 to Getrag 260/265, czyli bardzo bliski odpowiednik tego co było w e24. Na wiosnę przeprowadzę też testy na moim umęczonym Getragu 260/6 w E24. Doczytałem też że ATF Type F nie posiada żadnych dodatków uślizgowych/poślizgowych które zawierają oleje typu Dextron (i to jest największa różnica). Amerykanie nazywają Type F - Racing ATF bo nie palą im się sprzęgła jak pojadą sobie automatem na track day. Automaty załączają wtedy bieg bez uślizgu czyli mniej komfortowo ale za to szybciej.
Koledzy podpowiedzcie z doświadczeń JAKI wlać olej zaznaczam, że aktualnie zmieniam skrzynię na Getrag 260 od E32 maual. Skrzynię mam przygotowaną do montażu. Nie wiem też ILE tego kupić i co wlać.