Olej ATF Typ F do manuala

Do skrzyń manualnych z zaleceniem ATF Dextron II polecam olej AFT Type F np. Ravenola. Ma więcej tzw. modyfikatorów tarcia co bardzo pomaga synchronizatorom w załączaniu biegów, jest też trochę gęstszy od Dextron’u II i ma niższą temp. płynięcia (same plusy). Parę dni temu przetestowałem go na skrzyni mojego E36 w której na zimno lubiła zgrzytać dwójka i czasami czwórka (po montażu short shiftera to się nasiliło). Po zmianie oleju biegi wchodzą o niebo lepiej i bez zgrzytów. Podobno w automatach ten olej pomaga na ślizgające się sprzęgła. I jeszcze jedno, w starszych skrzyniach nie uszkadza elementów z brązu.

ale skrzynia e36, to nie getrag e24 :grin:

Z tego co wiem skrzynie w E36 to Getrag 260/265, czyli bardzo bliski odpowiednik tego co było w e24. Na wiosnę przeprowadzę też testy na moim umęczonym Getragu 260/6 w E24. Doczytałem też że ATF Type F nie posiada żadnych dodatków uślizgowych/poślizgowych które zawierają oleje typu Dextron (i to jest największa różnica). Amerykanie nazywają Type F - Racing ATF bo nie palą im się sprzęgła jak pojadą sobie automatem na track day. Automaty załączają wtedy bieg bez uślizgu czyli mniej komfortowo ale za to szybciej.

Ja stosuję do manualnych skrzyń biegów castrol 75w90 syntrans i nikomu nie polecam :piwko:

Ja też go nie polecam.. do skrzyń z problemami. Z moich “badań” wynika jednak że do skrzyń w E24 lepiej od 75W-90 sprawuje się olej SAE 80.

Koledzy podpowiedzcie z doświadczeń JAKI wlać olej zaznaczam, że aktualnie zmieniam skrzynię na Getrag 260 od E32 maual. Skrzynię mam przygotowaną do montażu. Nie wiem też ILE tego kupić i co wlać.

Lej Castrol Manual EP 80W, potrzeba ok. 1,7l.

Dzięki Mariusz