Opony zimowe - 175 w e23

Na słupku fabryka zaleca 195/70/14.
A fachowiec w srewisie (nie ASO) zaproponował 175/80/14.
Cena za nową oponkę ~130-140zł, więc mocno zachęcająca…
Ale czy nie za wąsko ?

nie no nie przesadzajmy :exclamation: kurde ja w skodzie mam 175 a Ty do auta ktore wazy ponad 1,5 tony chcesz takie zapodac :question: :exclamation: :question: no coment :face_with_rolling_eyes:

Zaproponował, bo pewnie musiał takie sprzedać :laughing:
A na poważnie, normą jest to, iż na zimę im węższe tym lepsze - przynajmniej na sam śnieg, ale nie zawsze jeździmy tylko po śniegu w zimie (jak np w tym roku :v; ). Nie bardzo się orientuję jak będa leżały na Twojej feldze, ale myślę, że powinno być w miarę dobrze.
Choć na pewno nie będą najlepiej wyglądały.

Jak podejdą na felgą to ja bym zakładał… wyglądać będzie conajmniej dziwnie… ale w zime najważniejsze bezpieczeństwo, a im węższa tym koleine ciężej zahaczyć, łatwiej wyjechać z zaspy ( a teraz ich pełno) , łatwiej na oblodzonym podjechać, a cena dość atrakcyjna…

zgodze sie ze im wezsza opona na zime tym lepiej, ale wszystko ma jakies granice i jesli opona bedzie za waska to nie bedzie juz wcale takie bezpieczne :exclamation: tak duze i ciezkie auto w zakretach na takich oponach wg mnie nie bedzie zachowywalo sie bezpiecznie :confused: ale nie mam doswiadczen jesli chodzi o taki rozmiar sa to tylko moje przypuszczenia :face_with_rolling_eyes: Moze Rafal sie wypowie on znaczniej bardziej ogarnia temat opon, rozmiarow itd :slightly_smiling_face:

Wg mnie to lepiej zalozyc te 195/70/14 lub 195/65/14 bo przeciez to duze auto!Ja w zimie jezdzilem na 185/65/15 mercem 190 i z workiem piasku w bagazniku i bylo super.
A oponki takie mozna kupic nowe na necie np w takim rozmiarze nowe debice frigo kosztuja 150zl (tylko trzeba poszukac bo sa w roznych cenach od 150 do 200) i kurier przywozi po 3dniach.

no coment :face_with_rolling_eyes:

Sytuacja odwrotna niż w E12: 175/80 nominalny rozmiar, a 195/70 zamiennik zalecany. :grinning:

Strugu, trochę to będzie wyglądało jak na 4 dojazdówkach :wink:

i co tam sie dzieje dalej w temacie :question: :face_with_rolling_eyes:

w briefie do E24 z 81 roku jako zimowe są 175SR14M+S a oni chyba wiedzą co robią :slightly_smiling_face:

ale 6 to nie 7 …

175/80-14 jest geometrycznym zamiennikiem 195/70-14.
Idea zastosowania tego wymiaru w E23 ma swoje racjonalne przeslanki - przy waskiej oponie zmienia nam sie powierzchnia styku opony z nawierzchnia w taki sposob, ze naciski jednostkowe oraz kierunek rozkladu w/w powierzchni lepiej przenosi sily napedowe/hamowania. Znajduje to swoje zastosowanie w rajdach samochodowych, ale … no wlasnie ale w SKANDYNAWII. Tam gdzie samochod pedzi po pieknych snieznych drogach.
W naszych realiach klimatycznych biala droga (typ skandynawski) to czas opadu + dwa dni, oraz wyjazd na narty (rok 2006/07 wyjatek :bulb: ). Wiekszosc przejezdzamy po asfalcie. Wtedy prowadzenie takiej maszyny jak E23 na oponach wymiaru 175/80-14 powinno ograniczac sie do spokojnego podrozowania wyznaczona trajektoria jazdy poprzez uklad kierowniczy, lub latania bokami wymuszanymi tylko predkoscia badz wcisnieciem “gazu” :sunglasses:

Oooo. I bardzo ładnie kolega to ujął.
:piwko: :piwko: :piwko:

to mniej wiecje bylaby taka jazda jaką zafun\dowałem sobie w zeszłym roku …

e21 gumy na tyle 155/80/13 dopuki nie masz zamiaru jezdzic normalnie wszystko jest ok …

ale kiedy wpadasz w lekki zakręt większą predkościa to jzu lecisz bokiem … na tych oponach ludzi nie woziłem ;] :stuck_out_tongue: