Ori regulacja świateł 635csi 89" problem

Panowie sprawa wyglada nastepujaco.Mam uszkodzone wezyki do regulacji wysokosci swiatel w e24 89".Czy ktos wie na jakiej zasadzie dzialaja i jak naprawic sterowanie.Gdzies wyczytalem ze sterowanie jest hydrauliczne :astonished: Nie znana mi jest zasada dzialania gdyz z kazdej lampy wychodzi jeden wezyk i idzie do sterownika w kabinie(pokretlo).Co tym steruje?Ktos juz naprawial ten problem?

Ja to przerabiałem - w sensie zakupiłem nowe w BMW :-). A sterowanie jest na zasadzie ciśnienia powietrza. To pokrętło w kabinie to jest taka pompka. Jak kręcisz pokrętłem to się membrana w pompce wygina i tworzy ciśnienie, które przekazywane jest wężykami do siłowników przy światłach. W każdym silowniku też membrana jest jak dobrze pamiętam. Jej odkształcenie sie pod wpływem ciśnienia powoduje ruch trzpienia wyhylającego lampę. Jak to wszystko szczelne to działa ale z czasem wężyki baaaardzo twardnieją i pękaj. Jeśli to uszczelnisz to będzie działać. Pewnie tez zastosowanie zamiast powietrza jakiegoś płynu (np hamulcowego) tez powinno robić robotę. NIe wiem czy nadal dostępne w BMW to jest ale ja kupowałem na Litwie - chyba coś 500-600 pln - cały ten układ (pompka/pokrętło z kabiny z wężami i siłownikami - jeden kompletny nierozbieralny układ)

Dzieki za odpowiedz.Bede probowal sam jakos to naprawic.poczytalem troszke na niemieckim forum i zrobili to w e30 ale strasznie sobie pokomplikowali sprawe.mysle nad prostrzym rozwiazaniem z odpowietrzaniem zaworkiem i wlewem plynu.Jak narazie to musze przemyslec.chyba zostawie temat na jakis czas.obecnie szlifuje auto do lakieru i schodzi czasu.