- co kupic by miec czysto biale i lepiej swiecace swiatlo? adas chyba w srebrnej mial calkiem ladne bialo-swiecace lampki jesli dobrze pamietam.. nie chce podrobo-xenonow czy swirowania na niebiesko, po prostu czyste biale swiatlo o dobrym zasiegu
- da sie podpiac dlugie zeby swiecily sie caly czas powiedzmy z moca pozycyjnych, razem ze swiatlami mijania? w sensie zeby w czasie jazdy byly podwojne okularki swiecace.. oczywiscie z zachowaniem oryginalnej funkcji dlugich
- migacze na stale - jak jest z legalnoscia w pl? jeszcze nie wiem czy mi sie to podoba czy nie, ale na wszelki wypadek pytam…
kombinujesz chłopie ![]()
dzieki za cenna rade
sorki, dopiero teraz zauważyłem że w tytule są “kombinacje” to po co się powtarzam.
Tak serio to co do pkt 1 to znjdziesz na forum odpowiedź w starszych tematach, a kombinacją nazwałem pkt 2 i 3 bo jakoś tego nie widzę.
ad 3 - w usa duzo samochodow ma tak podpiete na stale (jesli nie wszystkie, jakos to przepisami maja okreslone).. jeszcze nie wiem czy mi sie to podoba, musze porobic troche fot na wlaczonych awaryjnych to ocenie..
ad 2 - daytime running lights, dowiedzialem sie o tym przy okazji jakiegos watku na bmw-klubie; gdzie role swiatel dziennych moga spelniac wlasnie dlugie swiecace na pol mocy (edit: teraz ogolnie chyba wiekszosc fur w europie tez ma drogowe, nigdy jakos uwagi nie zwracalem na to wczesniej).. zawsze mi sie wydawalo, ze duzo ciekawiej wyglada rekin na zapalonych 4 oczkach, stad polaczenie tych 2 (mijania + symbolicznie wewnetrzne na slaba moc) wydaje mi sie ciekawym pomyslem..
Wg. mnie te dzialania nie mają sensu… no chyba, że lubisz dostawać mandaty za jeźdzenie za dlugich swiatlach
i nieważne czy mają pól mocy :v;
Trzeba podpatrzeć jak zbudowany jest reflektor np. fiat 125 lub polonez - one miały żarówki H4 dwu włóknowe. Po zapaleniu świateł drogowych paliły się cztery drogowe a gasły mijania.
a to ciekawe co mowisz, bo swiatla dzienne drogowe to wlasnie swiecace na wprost na pol mocy
kwestia jest taka
a nie ‘jezdzenie na dlugich swiatlach’
ooo.. najlepiej..
to teraz udowodnij to milemu Panu który Cię zatrzyma i dobrze wie ze jak palą sie 4 lampki to 2 z nich to są swiadla drogowe;]
chyba do watkow z rozmowa o Vmax zaczne dopisywac ‘a co jak cie policja na radar wezmie’..
ogolnie dziekuje za troske, przepisy jak widac znam a pytalem czy takie zabiegi to technicznie duza przerobka czy prosta sprawa.. bo i tak bede zlecal zaingerowanie w tamte rejony (chce znow miec automatyczne odlaczanie swiatel przy wylaczeniu stacyjki) tak wiec przy okazji moznaby z tym sie pobawic jesli to nie mission impossible
A więc…
Jak chcesz mieć białe światła to zdejmij temperaturowo szkła, daj odbłysnik do metalizacji - regeneracji, kup drugie szkła. (A może całe światło mijania pasuje od e28? A może pasuje szkło? - wtedy kup dobry zamiennik i weź z niego szkło)
Wtedy masz ładne białe światło. Dodatkowo możesz wziąć miernik i sprawdzić napięcie na światłach - może trzeba coś z tym zrobić.
Co do kierunków - są na allegro (chyba na allegro- koledzy kupowali gdzieś) zestawy do tego aby kierunki świeciły razem z mijania. Świecą wtedy na “pół gwizdka”. jak włączysz kierun to go widać ![]()
Jeżeli chodzi o gaszenie świateł po zgaszeniu silnika - nie warto. Lepiej za 25zł na Allegro kupić moduł do samoistnego włączania świateł. Wtedy zapalają się 10sekund PO włączeniu silnika, a gasną razem z silnikiem.
Co do drogowych - wyjątkowo mi się to nie podoba, ja bym Ci dawał po długich ![]()
Pozdr.
Są to żarówki silver
W E23 są H4, więc nie ma problemu, z tym, że szkło w lampiach środkowych nie spełnia funkcji świateł mijania i tu jest problem. Trzeba by dopasować z jakiegoś innego auta.
Da się, tylko to takie amerykańskie i nie wiem czy zgodne z polskim prawem ![]()
czytalem ostatnio badania pimotu dotyczace jakosci zarowek . najlepsze sa: bosch , philips , osram , narva . pozniej daleko za nimi o dziwo hella!! a na szarym koncy cala reszta na czele ze wszystkimi typu xenon light , mega light itd ktore zra prad , oslepiaja , wypalaja lustra i swieca wszedzie tylko nie na droge.
bardz dobrze wypadly zarowki blue vision , +30% oraz allwether . majamaly pobor mocy , duza wydajnosc swietlna oraz dlugi czas pracy .
co do palacych sie kieronkow to wiem ze to problem (bede mial takowy z corvetta) zadnych palacych sie kierunkow i obrysowek . dopuszczalne sa swiatla pozycyjne … tyl czerwone , przod biale i nic wiecej . poza tym smacznie to wyglada w wersji usa a widzac normalne europejskie 7 pomyslalbym ze sie cos zje … lo ![]()