Jakie najlepiej paliwo lać do BMW 635CSi
95 czy 98 ???
A i jaki olej zalać do silnika podajcie markę i właściwości ???
kiedys slyszalem zeby wlewac to co najlepsze … ale nie wiem czy to prawda ![]()
Czyli ON i superol ![]()
A poważnie
Zalezy gdzie tankujesz, bo czasem pb95 jest lepsze niż pb98. Ja leję wipowera 99+ jak jadę na zlot
A olej
są różne teorie. Ja leję pół syntetyka LOTOS 10/W40, bo cena jest ok, poza tym uważam, że i tak jest lepszy niż dobrej jakości i marki oleje z przed 20 lat…
Benzyne jak najlepsza jakosciowo oczywiscie a pozatym
L-Jetronik - ustawic na Pb98 i jezdzic na Pb98
Motronic - ponoc zaniedbywalna roznica wiec lepiej nalac Pb95 na lepszej stacji
Olej tez uwazam za najsensowniejszy 10W-40 choc sam leje 15W-40 - bo bierze - do LOTOSA mam uprzedzenia ![]()
Ale jak L-jetronic ustawić na PB 98 ???
W ASO Ci ustawią na digitalu-100 pln
A Lotos
Nie mam uprzedzeń a stosuję ten olej od 11 lat i nie narzekam…
Mi to zajelo pare miesiecy a najlepiej robi sie to na drodze bez zadnych uzadzen i ewentualnie ze stoperem w rece. Najlepiej na dzien dobry nowa kopolka i nowe przewody podcisnieniowe a pozniej ustawiasz na oko. Z lampa stroboskopowa nie doszedlem ladu…
Wsiadasz i jedziesz sprint na wszystkich biegach
pozniej przyspieszasz zaplon i znow sprint, robisz to tak dlugo az przedobrzysz. Jak juz masz optymalnie do osiagow to prubujesz czy w granicach 2 tys obrotow pod lekkim obciazeniem silnik ci nie szarpie, jesli tak to musisz albo troszke cofnac zaplon albo porzaglowac wezykami troszke innej dlugosci, ja finalnie zostawilem to wszystko pomimo ze jak bardzo auto sprowokuje to kolo tych 2 tys obr/min troszeczke szarpie ale jak cofne to juz minimalnie gorzej sie zbiera
a efekt… na ostatnim zlocie na 1/4 mili co drugie 3,5 Litra moje - jezdze 2,8 ![]()
Wada - jak wlalem Pb95 to sie nie dalo jedzic
drozej wychodzi
hehehe - na 400m liczy się też refleks przy starcie - ten kto się zgapi dużo traci ![]()
Chyba sie źle zrozumieliśmy ja pytam które paliwo jest najlepsze dla silnika w orginalnym ustawieniu a nie na wyścigi moje auto to pełny orginał i jest restaurowane aby na żółte poszło tablice a nie na wyścigi Czyli które te paliwo najlepsze ???
98 i ustaw zaplon na to paliwo. W swoich czasach 6 jedzilo na najlepszym, wiec i teraz takze powinno. Technologia petrochemiczna tez idzie do przodu wiec obecnie nie znajdziesz paliwa o dokladnie takich parametrach jak w latach 70/80. Kupuj paliwo dobrej jakosci nie syfiace ukladu i sprawa zamknieta. Przy twoim L-jetronik (jak i moim) wazne jest ustawienie na konktretna liczbe oktanow. Zmiana paliwa bedzie odczuwalna w komforcie lub ekonomii. Co do olejow - lac jak najlepsze, adekwatne do stanu silnika i potrzebnych parametrow. Uwazam ze najlepsze sa Motula - wiec jesli ci zalezy na dobrej pracy silnika - skonsultuj sie z profesjonalistami - mysle ze wybiora ci opcje. Rzeklem
Acha a tą regulację na dane paliwo to w ASO zrobić tak czy można samemu ??? a Castrol Mineralny to prawie to samo co Motul
Castrol to tez dobra firma dotychczasowo miałem trochę motorów wszystkie były Castrolem zalane mam jakieś przekonanie do tego oleju ![]()
A i tą BMW można Minerałem zalać bo chyba on bedzie najlepszy moja z 1980r to minerał bedzie chyba najlepszy ???
Regulacje najlepiej powierzyc serwisowi lub specjaliscie - trzeba to zrobic najlepiej z analizatorem spalin. Zaraz poszukam gdzie ja to robilem.
zaraz zaraz w L-jetronicu można sobie regulować zapłon - w Motronicu NIE
Ja osobiście leje 95 i nie wnikam - a sądząc po wynikach - moja e24 przyjmuje taką benzyne bardzo dobrze ![]()
nie przecze - trzeba tylko ustawic zaplon na dane paliwo
Też bedę musiał o tym wszystkim pomyśleć, tylko najpierw muszę ustalić, czego tak naprawdę chcę ![]()
Jedne sciganie na 98 kolejne 95 i sie zobaczy. 15 i max 10-40. Moi silnikowcy nawet zabronili mi stosowac 5-40. Nie mowie o kasie za 5-40
ja jeżdzę z reguły na 95, czasami 98, choć na 98 znacznie mniej pali, a osiągi trudno powiedzieć
, a olej castrol gtx magnatec półsyntetyk ![]()
No tak ale ty Macias masz z którego roku tą szuchę i w J-etroniku czy w Motroniku ??? Ja chyba naleje mineralnego jakiejś dobrej firmy Co o tym sądzicie ???
Jesli myslisz o oleju mineralnym to dobrze myslisz
Silniki z 6 to technologia poczatku lat 70tych, wtedy uzywalo sie olejow o parametrach 10w 40. Na olejach o takich wlasciwosciach silniki bigsix eksploatuje sie najlepiej. Fakt to kosztuje
ale chyba troche mniej wydac na poczatku niz duzo wiecej na koncu, po szkodzie ![]()
A oto link do producenta b.dobrych olei (plusem jest to ze do oleju 10w40 dolewaja substancji antykorozyjnych, ktore nie byly stosowane 35 lat temu
)
Co do zasilania, jesli sam nie ECUjesz to lepiej nie probuj, podejrzyj fachowcow ![]()
jak w podpisie 11/80
ale na motronic-u ![]()