Podpora wału

Witam. Wczoraj przywiozłem swoją 6-stkę do domu. Przejechała 240km bez oporu, a na koniec się zepsuła :frowning: Może nie do końca, bo udało się dojechac pod dom, ale mam problem z podporą wału - tak sądzę. Nie miałem możliwości przeprowadzenia dokładnych oględzin, ale objawy wskazują na urwanie/odkręcenie/uszkodzenie podpory wału. Może ktoś z Was to przerabiał i mi potwierdzi, że się nie mylę. Otóż przy ostrym ruszaniu, na początku było ok, a po chwili usłyszałem stukot w okolicy dźwidni ręcznego - mówiąc mało fachowym językiem było to walenie w podłogę. Przy wyższych obrotach walenie cichło a pojawiało się drganie. Przy hamowaniu i redukcji biegów stukanie jest maksymalne. Na luzie, tzn. na parkingu (mam automa) jest OK, silnik, skrzynia nie wydają podejrzanych odgłosów. Pytania do Was:

• czy zdarza się urwanie, odkręcenie srób mocujących podporę?
  • czy takie objawy mogą również wskazywać na uszkodzenie samego łożyska podpory?
  • czy jeśli się tam coś pourywało jest jakiś patent by to dobrze naprawić?

Dziś wjadę na kanał, więc będę bogatszy o wrażenia z wizji lokalnej ale na gorąco chciałbym się zorientować i nastawic psychicznie na to co mnie czeka :wink:

Wszystko wskazuje na podporę wału, także się nieprzejmuj ja przerabiałem to już z 5 razy. Kupujesz całą nową podporę i problem z głowy. Nie wiem czy w automacie jest łącznik elastyczny wału ze skrzynią - on też może być uszkodzony. Ale automaty go chyba nie mają. Wał ze skrzynią jest połączony na sztywno.

tak w automacie jest na sztywno bo skrzynia sama w sobie chodzi “slisko”. Podobny objaw jest przy urwanych lub poodkrecanych srubach laczacych wal ze skrzynia.

Uuu, a to coś poważniejszego? Dla mnie wszystko co blisko automatu brzmi groźnia :frowning:

Sprawdz najpierw podpore to najbardziej prawdopodobne.

Mi też poszła podpora wału - w zeszły roku we wrześniu. Objawy identyczne.
Koszt nowej - cos koło 300 złotych. Chyba bo juz całkiem nie pamiętam…

Spradziłem cenę w InterCarsie - mają FEBI za 136 pln. A Twoja jest z serwisu?

Taa

przerabialem temat , przy ruszaniu raz na 10 startów wali chwile , podpora ma 3 miesiace , kupiona w inter cars , nie polecam tej taniej
jak kupowac to orginal za ok 250

sprawdz kardan moze na nim sie sruby poluzowaly albo sam juz sie konczy to akurat kolo 150 zl

mówie od razu że mogą się odkręcić sróby ale to rzadkość bo są samokontrujące chyba że wał ma dużę drgania i to może być przyczyną u mnie już raz wął nie wytrzymał był popękany a podpory siadają u mnie w mercedesie są do wymiany. gumy nie wytrzymują z powodu lat. myśle że można to kupić.