Położenie koła zamachowego

W myśl zasady,ze łatwiej rozebrać niż poskładać wziąłem się za zmianę sb z automatu na manualną. Rzecz dotyczy motronica. Sprawa wydawała się prosta do momentu uruchomienia silnika. Otóż silnik powyżej 3000 obr/ min głupieje. Coś strzela w kolektor- jednym słowem apokalipsa. Usiadłem i złapałem się za głowe. Otóż koło zamachowe przykręciłem na pałę – i podejrzewam - w tym rzecz. Podobno powinna występować tuleja pasująca między kołem a wałem ale u mnie niczego takiego nie było. Wobec powyższego ciągu nieszczęść mam pytanie :bulb: -może ktoś zna odpowiedż na nie: W jaki sposób poprawnie ustawić położenie koła zamachowego?

ufo-ludkom nie odpowiadamy :pa:

Dziękuję za rzeczową odpowiedż. Niestety nie bardzo pomocną
Wyrażasz swoją opinię czy całego klubu bo nie bardzo rozumię liczbę mnogą w Twojej wypowiedzi.
Myślałem że jestem na forum e24 w dziale technicznym Eksploatacja/Naprawy a Tu czytam filozoficzny post admina o niechęci do istot pozaziemskich? O co chodzi?

Po co zaśmiecać forum?.. :pa:

haha ha i wyszło na jaw, że Macias ufoludków sie boi.
No ale jak sie pochodzi z cosmosu i sie pyta o takie rzeczy to nie dziw :wink:

Czy te 8 srubek dokreciłeś tak na wydaje mi się z tą samą siłą? czytaj Kluczem Nano?

Może jedna Ci zniknęła i zastąpiłeś nią inna, pasującą ale o innej długosci?

Tak pytam skoro do 3,5rpm masz spokój cosmito :grin:

Kosmita Ziemianina nigdy nie zrozumie :laughing: Tylko Tobie wolno żartować :question:
Wracając do temaru; próbowałeś odwrotnie podłączyć wtyczki czujników :question:

a może macias coś przed nami ukrywa :grinning:

absolutnie nie kumam intencji … jakiś spór między wami :face_with_rolling_eyes:

Ty nie kumasz :question:
Bootsy jest z cosmosu a Macias sobie zażartował :v:

no tak - teraz dopiero spojrzałem na profil bootsy-ego - skąd: z cosmosu - bardzo nie ładnie bootsy :sunglasses:

Kolega chyba sam zapomniał, że robił sobie jaja przy rejestracji.

Ale jak mogłeś?? Przecie to podstawy :smiling_imp: .

A no winna. Ostatnio przekładałem i rozbierałem td w 324, wcześniej w e23 silnik ze zmianą automata na manuala i zawsze były.
Z zamianą tych czujników też cos może być, z tego co sobie przypominam.
Nie pamiętam jak było to w m30 (bo było to parę latek temu) ale w 2.4 td jest otwór w kole zamachowym i wkładasz w niego od strony silnika w kierunku skrzyni np wiertło (jest zaraz pod rozrusznikiem i wtedy powinien to być GMP pierwszego tłoka (SPRAWDź TYLKO CZY W TWOIM KOLE NIE MA TAKICH 2 OTWORóW - co 180 stopni, bo tak miałem w jednym z kół 2,4… :??: ).
Myślę, że wiesz jak sprawdzić GMP na samym silniku, czy w głowicy, bo bez tego to nie polecałbym zabierać się za takie zabawy, więc to pomijam.
Jak spasujesz przód (górę) i tył kołkiem (wiertłem) ustalającym, to skręcaj. Pamiętaj posmarować śruby od koła specjalnym środkiem (klejem) do śrub, żeby się nie odkręciły, albo nie lało oleju silnikowego na sprzęgło i do skrzyni.
Tylko niestety znowu musisz rozpiąć skrzynię od silnika… W e23 zawsze nie miałem z tym większych problemów, ale w e30 mordęga (mało miejsca u góry).
UFF. Chyba wsio.
(I mam małe L4, za ostatnią krótką nieobecność na forum. W dzień w pracy, potem kanapka i do późnych godzin nocnych w garage i to z e30 td :laughing: )

Położenie koła zamachowego w stosunku do wału wyznacza tulejka która wystaje z jednego z otworów gwnityowanych w wale korbowym. Analogicznie do tej tulejki w kole jeden z otworów ma większą średnicę dzięki temu gdy jest tulejka przy wale to nie można innaczej założyć koła. Zwróć na to uwagę jak bęzdziesz przykręcał ponownie koło. Nie wiem czy się nie mylę, ale zamiana wtyczek od czujników położenia wału powoduje, że silnika nie można uruchomić.

Zależy na którym sterowniku :question: Na niektórym można, lecz wówczas motor strzela kicha ale pracuje :face_with_rolling_eyes:

Tego nie wiedziałem. Człowiek całe życie się uczy, ale dobrze, że na swoich samochodach :laughing: