witam mam problem z abs mianowicie po odpaleniu silnika kontrolka abs gasnie normalnie i abs działa przez jakies 100 - 300 metrow pozniej zapala sie kontrolka abs i przestaje działac abs. czy ktos moze mi cos doradzic.
Uszkodzony masz któryś czujnik, jest przy każdym kole.
na poczatek spryskaj WD 40 ściezki ABS w tylnich kołach (takie malutkie ząbki, widać je od bardzo dobrze jak z kanału, w środku koła)
Możesz też wymienic czujniki na chybił trafił, albo pojechać do fachowca który podepnie całośc pod kompa i powie ktory czujnik jest zły.
przetarta izolacja na którymś z przewodów od czujnika
Zabrudzony czujnik ![]()
Nie jeździłeś ostatnio po błocie :??:
to u mnie jest trudniej bo:
- po zapaleniu auta kontrolka gasnie
- pomierzylem czujniki i wszystkie sprawne
- jak cofam to mam wrazenie ze dziala
- ale nie dziala jak jade do przodu
nie mam pojecia o co chodzi, moze komputer padniety ale nie mam skad wziasc drugiego
zeby to sprawdzic
jakies pomysly, moze ktos mial tak w swojej szostce??
tak troche jezdziłem po błocie, po za tym zabki z tyłu juz wypsikałem wd40 i bardzo nie pomogło ane zauwazyłem ze na zabkach jest nalot czy mam go wyskrzybac??? nie chce nic popsuc
WD-40 jest dobry do zdejmowania części, które idą na złom, bo po tym specyfiku rdzewieja szybciej. Czujniki zbieraja opiłki bo sa namagnesowane, więc specyfik rozpuszczajacy z seii CRC albo WURTH"a i spręzone powietrze jest najlepsze ![]()
dzieki wielkie tak sie składa ze posiadam nawet WURTH"a i kompresorek a wiec sprubuje
niezupełnie jest tak jak piszesz ![]()
Na pewno nie w 100% przypadków ale często się tak zdarza ![]()
chodzi mi o to, że nie są namagnesowane…
chodzi mi o to, że nie są namagnesowane…
Ale przyciagają opiłki ![]()
a nie lepiej nic nie ruszac, po co sié narazac na jego dzialanie ![]()
Ja sie bardzo ciesze ze w mojej 6 nie m ABS… tylko niepotrzebnie mozna sie zestresować
no i zapach spalonej gumy wcale mi nie przeszkadza ![]()
a nie lepiej nic nie ruszac, po co sié narazac na jego dzialanie
święte słowa HELMUT ![]()
brak abs, esp i innych takich “bajerów” + tylny naped = czysta moc ![]()
moze bez abs jest fajnie tylko u mnie jak sie wyłoczy pedał staje sie dziwny i nie da rady dozowac precyzyjnie siły chamowania czy u was tez tak jest bo po deszczu chamulce sa takie silne ze nie idzie zachamowac bez zblokowania kól ??? pozdrawiam