Witam
Mam mała zagwozdkę tyczącą sie hamulców coprawda w e28 528 ale e23/24/28 to podobne konstrukcje.
A mianowicie podczas wciskania pedału czuje wyraźny opór i zapala sie na chwilę kontrolka z wykrzyknikim- czyli na zdrowy rozum aku ciśnienia. Dzis jednak zaczełem miec wątpliwości gdyz usterka ta nie występuje gdy zaswieci się kontrolka ABS.
Gdy powoli się toczę i wcisnę pedał na siłę czuje terkotanie w stopę- coś podobnego gdy jeźdzmy w zimie i dojeżdząmy wolniutko do krzyżówki.
Zaraz potem zapala sie owa kontrolka ABS , terkotanie naturalnie ustępuje podobnież jak i opór na pedale. Hamulce wtedy działąją w miarę ok.
Co się dzieje?
Swoją drogą to przy większych prędkościach strasznie drga przód przy hamowaniu, co prawda poprzedni właściciel wymienił tarcze ale być może jednak coś jest z nimi nie tak,
więc prawdopodobnie będzie konieczna ich ponowna wymiana
Co do ABS’u to najczęściej pada jak zardzewieją z tyłu piasty z ząbkami z których zczytuje czujnik. Wtedy komp ABS’ głupije i albo odłączy system albo robi bardzo dziwne rzeczy.
Co do twardego hamulca, to czasem przyczyną nie jest kula ciśnień a pompa hamulcowa, ona też potrafi odbijać wtedy jak ABS.
Także sprawdź ząbki od ABS z tyłu czy jeszcze istnieją, kule, pompę hamulcową.
Podlacze sie do temtu
Ja juz wiem na swoim przykladzie … no nie do konca ale…uzywany akumulator cisnienia = kicha, juz dwa zmienialem…teraz czas na nowy.
Zobaczymy czy bedzie poprawa na dluuugie lata, bo jak narazie to na kazdym pojezdzilem pare tygodni i znow zaczyna sie pojawiac opoznienie hamulcow.
Zastanawiam sie czy to nie wina pompy lub tego elementu, do ktorego przykraca sie akumulator cisnienia?!
Dziś dostałem w końcu gruchę Lamfordera. Czym prędzej pobiegłem do garażu i wymieniłem. Przy okazji sprawdziłem w ręku starą: wycieka z niej olej oraz śrubokręt wpada bez najmniejszych oporów. Czyli szrot. Złożywszy wszystko do kupy wyjechałem na krótki test. Od razu czuć róznicę, nie ma twardego pedału.
Dziękuje szanownym Kolegom za pomoc w rozwiązaniu tej zagadki.
Idąc za ciosem chcę wymienić gumki pompy. Jakie polecacie reparaturki( producent) ?
Jak mogę sprawdzić miernikiem czujniki ABS-u, coś jest z nimi chyba nie tak skoro po naciśnieciu pedału czuć terkotanie i po chwili wyłacza sie zapalając jednocześnie pomarańczową kontrolkę abs
Następny problem z bremsanlage to duże drgania przy hamowaniu z wiekszych prędkości.
Poprzedni właściciel zarzekał sie ze tarcze są nowe i chyba nie kłamał patrząc na ich stan.
Co może być przyczyną takich drgań, łożyska?
Na początek nie zaszkodzi pojechać na szarpaki, może coś wyłapie