Problem z klepiącym zaworem

Co może miec wpływ na stukający zawór ? W lato wymieniłem wałek i dźwigienki coprawda na używane :flushed: ale bdb stanie - nic nie jest wyrobione… Po złożeniu i odpaleniu było słychac że gdzieś na końcu jeden zawór dalej stuka ( 5 albo 6 cylinder - wydech ). Dokładnie tak jak stukał na wyciętym wałku i dźwigience :angry: Po paru przegazówkach zaczął klepac jak zły :\ Dzisiaj wyjąłem oś dźwigienek i ani wałek ani dźwigienki nie wykazują śladów jakiegoś poważnego zużycia więc o co chodzi :question:

Silnik M20.

sklepany trzonek zaworu :bulb:

Nie jestem jeszcze do końca obeznany w terminologii technicznej ale pisząc trzonek masz na myśli czubek zaworu który wystaje nad sprężynę zaworową ? Bo jak tak to żadnych śladów zużycia na nim niema.

YES :sunglasses: , powinien mieć taką małą faske (lekkie sfazowanie / zatoczenie / pasek) na trzonku, jeśli nie ma tzn. że go “sklepało” :smiling_imp:

Hmmm… Wszytskie końcówki zaworów ma równiótkie i płaskie :face_with_rolling_eyes: Może masz jakieś foto dobrego zaworu ?

Udało mi sie znaleźc takie foty:

Dobry zawór - płaski jak u mnie

Wyrobiony z wybitym dołkiem:

Nie kumam o jaki pase/zatoczenie chodzi ? :v;

patrzac od gory powinno byc widac takie jakby koleczka/koleczko, jak sloje w drewnie tyle ze rowne i okragle, jak nie widac to dobre czasy zaworu bezpowrotnie mijaja…

Dzwigienkom przygladnij sie dobrze, bo okreslenie ich stanu nie jest az tak proste jak okreslenie stanu walka rozrzadu.

Klawiature w M10 M20 M30 musi byc troszke slychac, ale rownomiernie, nie powinien wyrozniac sie stukot pojedynczych zaworow.

Takie słoje po frezowaniu ? Jak tak to widac je na każdym trzonku. Dźwigienki są minimalnie wyrobione a zawór klepie jak na moich starych dźwigienkach gdzie dołek miał jakieś 3mm głębokości :\ Wymieniłem dwie ostatnie dźwigienki na nowe Febi i dokupię do nich jeszcze te mimośrody regulacyjne dla pewności. Ale nie chcę żeby się okazało że po złożeniu wszystkiego do kupy coś znowu zaczęło stukac.

Jest też możliwość strzelania sprężyny, która daje efekt klepania.

Echh… wymienię dwie ostatnie dźwigienki + mimośrody i mam nadzieję że będzie OK bo nie chce mi sie bawic w zdejmowanie głowicy.

powodem moze byc wywalona prowadnica zaworowa . druga rzecz to po odwrotnym zamontowaniu przez kogos rurki olejowej ktora spryskuje walek i dzwigienki zaczyna ona nierownomiernie chlapac olejem pozostawiajac niektore krzywki suche co powoduje glosna ich prace . spotkalem sie z czyms takim w m30 po czyjejs fachowej naprawie ale nie wiem czy w m20 jest taki blad mozliwy do wykonania .