przekładnia kierownicza / maglownica - regeneracja

Przeszukałem forum i problem już się pojawiał był ongiś, jednak rzec można, że był tylko “liźnięty”.

W moim 628CSi z 1983r. pojawił się taki luz na przekładni kierownczej, że nie bardzo nadaje się do dalszego jeżdżenia (jeśli ta jazda ma dawać przyjemność - a ma!). Dodam tylko, że skasować się już nie daje. No i stanąłem oko w oko z tematem regeneracji.

Polecono mi człowieka z ul. Strzeleckiej w Warszawie. Pojechałem więc dziś tam i scenka, jaka przy mnie się rozegrała, obfitująca w bluzgi i zawarte między wierszami groźby pod adresem pana regenerującego odebrała mi nadzieję. Klient pobierał już 3-cią z rzędu zregenerowaną przekładnię do swojego samochodu (nie wiem jakiego, ale to nieistotne) - z każdą było coś nie tak, a za wyjęcie/włożenie płacić musiał, więc wentyl powoli zaczynał mu puszczać.

Czy ktoś z Was przeprowadzał tego typu operację? Z jakim skutkiem?

Czy uszczelnienia też były wymieniane, bo na tyle na ile zdążyłem się zorientować, to nie jest łatwo nawet w ASO je nabyć (poza tym ASO ma w katalogu 2 pozycje: zestaw uszczelnień i zestaw naprawczy, przy czym nie wiedzą czy w zestawie naprawczym są uszczelnienia i co w nim w ogóle jest? :astonished: )

Pytanie czy zna ktoś inne niż na Strzeleckiej, naprawdę godne polecenia, miejsce w Warszawie lub okolicach? Najlepiej byłoby gdyby ten sam człowiek wyciągał, regenerował i wkładał, bo wtedy ponosiłby pełną odpowiedzialność i nie mógł zwalać na nikogo.

No i w ogóle może ma ktoś jakiś kapitalny pomysł jak rozwiązać ten problem.

Z góry dziękuję za pomoc.

mam gościa w łodzi od regeneracji przekładnii, poł polski u niego robi. cena waha się od 600 do 800 pln z wyjęciem i włożeniem. gość na robotę daje gwarancję.

a od e34 nie pasi ?? taka mozna kupic dobra za 100 pln .

Ooo! Na tego typu porady też liczę, bo sam nie jestem fachowcem (jeszcze :wink: ) i nie znam się za bardzo na zamienności poszczególnych części między 6 a inszymi modelami.

Ktoś potwierdzi tę wymienność z E34?

w Radomiu też jest gość podobno dobry,ma firmę ze 40lat i specjalizuje się w tego typu naprawach :slightly_smiling_face:

Adam sprawdził (wielkie dzięki) - nie pasuje :frowning: czyli będzie regenerka degenerki…

wiec z ciekawosci zapytam adasia czym sie rozni jedna od drugiej :question: adas odpowiesz :bulb: :piwko:

Jakiś czas temu miałem problem z przegubem kulowym, i Adam dał mi namiar na regenerację, jeśli nie mylę adresu:

Może robią i to co Ty potrzebujesz.
Chociaż skoro z Adamem już gadałeś, to pewnie masz juz ten adres.

Ja w końcu robiłem co prawda na Strzeleckiej (bo bliżej, z pół godzinki cy cóś na rowerku :slightly_smiling_face: )

No więc na wstępie WIELKIE WIELKIE PODZIĘKI DLA MAŃKA za wskazanie jedynie słusznej drogi.

Moja przekładnia okazała się być tak dojechana, że nie nadawała się do regeneracji. Trzeba by wymienić ślimak itd., co oznaczałoby, że zostaje właściwie tylko korpus. Ani części nie są dostępne, a jakby były dostępne, to koszty nie byłyby akcpetowalne (za sam zestaw uszczelniaczy i śrubek do przekładni = tzw. zestaw naprawczy zapłaciłem prawie 300 peelenów w ASO - zanim okazało się, że jest bezużyteczny w mojej sytuacji :lup: ).

W tej sytuacji podjąłem próbę z przekładnią od E34 i okazało się, że jak się chce, to jednak się da! :grinning:
Jedyna różnica to właściwie umiejscowienie przewodów doprowadzających/odprowadzających płyn do/z przekładni.

Fachowiec w Starej Iwicznej, do którego trafiłem, bez problemów sobie z tym poradził i już od paru godzin śmigam na tej przekładni i lecę śmigać dalej amm

A namiary do faceta podam później. Myślę, że warto, bo coraz rzadziej spotyka się takich fachowców, którym chce się pokombinować tak, jak w tym przypadku trzeba było z częściami od innego modelu. Większość od razu by się skrzywiła i odpuściła. A ten wziął to na ambicję, bo jak mówi lubi takie wyzwania i satysfakcję, jak się uda.

szerokosci, dobrze jak cos sie dobrze konczy :piwko:

Dziękuję.

Zgodnie z obietnicą namiary na warsztat:

TAIR-SERVICE Tadeusz Szczypkowski
ul. Słoneczna 97, Stara Iwiczna pod Piasecznem
tel. 602-716-721; 22 737-03-18

REGENERACJA: amortyzatory, wahacze, sworznie wahaczy, drążki kierownicze, przekładnie kierownicze, pompy wspomagania.

Polecam.

Niestety temat powraca. Chociaż używka z E34 jest lepsza od mojej przekładni, to jednak nie jest na tyle dobra, żeby tak to zostawić.
Jako, że niestety kupowanie używanej przekładni, to kupowanie kota w worku, to sobie zamarzyłem nową przekładnię, bo wymiana też tania nie jest ( z olejem 600 pln za każdym razem leci). Czy ktoś kiedyś kupował? Jutro zapytam w Bawarii ile kosztuje (wg realoem 1700$ za przekładnię do E24, a 1100 – do E34 – ciekawe czemu aż taka różnica, skoro są prawie identyczne?) – może mają jakąś zalegającą na półce i chętnie się za pół darmo pozbędą :grinning:

Jeśli jednak plan kupna nowej się nie powiedzie, z czym muszę się liczyć, to czy jest ktoś na forum, komu zregenerowali przekładnię i jest szczęśliwy? Ale chodzi mi o taką porządną regenerację – z wymianą albo napawaniem ślimaka itd. Bo standardowa regeneracja polegająca na wymianie uszczelnień i oleju, to na luzy po setkach tysięcy kilometrów wiele nie pomoże. Do tej pory słyszałem, że tu czy tam ktoś regenerował i podobno ok., ale zawsze to były jakieś siódme wody po kisielu, a w praktyce to widziałem tylko niezadowolonych.

600 pln :astonished: , to gdzie ty ten olej kupujesz :laughing:

wymiana przekładni + zalanie jej świeżym olejem = 600
przeciez nie sam olej :exclamation:
:grinning:

Płaci się więcej za magazynowanie.

Macias, czy to ten zakład miałeś na myśli: Naprawa: Regeneracja maglownicy - Łódź: Odbudowa struktury przekładni kierowniczej. Naprawa w Całej Polsce. MAGLOWNICE :question:

oni się gdzieś ostatnio przeprowadzali, ale to chyba to

Ok. Chyba będę musiał spróbować. BMW Polska przewidziało już tydzień temu w swoich cennikach dzisiejszy wzrost kursu USD i EUR - przekładnia po rabacie 5% do E34 kosztuje 3300 PLN, a do E24 - ponad 5000 PLN :\ i bynajmniej nie mają chęci “wyprzedać” mi za pół ceny jakiejść długo magazynowanej :slightly_smiling_face: marzenia prysnęły.
Ciekaw jestem co robią ze ślimakiem jak jest zwyczajnie wytarty - bo kupić go się osobno nie da. Dowiem się jutro przez tel.

bo BeMeWe to K@#$A chora firma :laughing:

Czy jest ktoś w stanie stwierdzić na podstawie tych zdjęć czy ta śruba regulacyjna (czy jak tam ją fachowo nazwać?) jest wkręcona czy nie?