Witam.
Po przestoju od czerwca 2006 wziąłem się na nowo za auto. Na “dzień dobry” postanowiłem raz na zawsze zrobić porządek z podciśnieniem. W związku z tym proszę o podpowiedź gdzie prawidłowo powinne być podłączone przewody od tego (chyba) zawora zaznaczonego na czerwono. Część z nich jest podpięta ale nie wiem czy prawidłowo. Jak widać jeden przewód jest całkiem odłączony i na nim zalerzy mi najbardziej. A gdyby udało się komuś z foto to już całkiem byłbym w “6” niebie.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Rozrysuję Ci, tylko zrób zdjęcie tak, żeby było widać przepustnicę, przepływomierz i turbinę.
OK. Postaram się.
Sprzęt mam taki sobie ale może coś będzie widać ![]()
[ Dodano: 29-03-2007, 21:40 ]
Dziś nie miałem za bardzo czasu na fotki ale postaram się jutro. Chciałem w między czasie zapytać o jeszcze jedną rzecz. Kiedyś jak kupiłem auto to po prawie każdym zgaszeniu silnika słychać było przez chwilę jakiś wentylator. Jednak to nie włączał się główny wiatrak tylko gdzieś pod nim. Po pewnej naprawie kilku rzeczy przez pseudo fachowców wszystko poskładali i można by powiedzieć że wszystko jest OK., jednak tego wiatraczka już nigdy nie słyszałem. Czy dobrze się domyślam że chodzi o inercooler i czy możliwe że go poprostu nie podłączyli?
[ Dodano: 30-03-2007, 23:55 ]
Zrobiłem kilka fotek ale nie wiem czy są wystarczające.:
i kilka zbliżeń
Kiedyś jak kupiłem auto to po prawie każdym zgaszeniu silnika słychać było przez chwilę jakiś wentylator. Jednak to nie włączał się główny wiatrak tylko gdzieś pod nim. Po pewnej naprawie kilku rzeczy przez pseudo fachowców wszystko poskładali i można by powiedzieć że wszystko jest OK., jednak tego wiatraczka już nigdy nie słyszałem. Czy dobrze się domyślam że chodzi o inercooler i czy możliwe że go poprostu nie podłączyli?
To wentylator Turbiny-mieści się pod zderzakiem i włącza się po zgaszeniu silnika na 4,5 minuty po osiągnięciu przez silnik 70 stopni Celsjusza. Steruje nim sterownik VDO mieszczący się na lewym kielichu. to -Lubi się skopać sprawdż czy dostaje prąd.
Taktventil podłącz w następujący sposób
Kruciec dolny do dolotu (kruciec rurki na której jest przepływka)
od góry masz jeden prądowy (zielony kabel ma być po lewej (prąd z cewki)
(zielono -niebieski z prawej- sterowanie ze sterownika
doładowania)
na pozostałych dwóch krućcach masz dwa kolory czerwony i niebieski
czerwony leci di turbiny
a niebieski do zaworu upustu spalin (wastegate)
powodzenia
Bootsy :piwko:
:??: Nie bardzo czaję o jakie kolory chodzi. Mała wtyczka prądowa to owszem a jeżeli na tych gumowych przewodach podciśnienia mają być jakieś kolory to nie ma bo są wymienione… I jeszcze jedno, kruciec przepływki? nie zauwarzyłem na niej nic gdzie można by nasunąć przewód. :\ Przy najbliższej okazji stanę przy niej i słowo po słowie przeanalizuję namacalnie. Obawiam się że dopiero po świętach bo w poniedziałek muszę meldować się w Międzylesiu. Znów przykre emocje i chwila prawdy…
Dzięki serdeczne za pomoc.
[ Dodano: 31-03-2007, 22:45 ]
Pomyślałem że skoro nie ma kolorów na kablach to zrobię cyfry…
Daj znać jak będziesz, może się wkońcu spotkamy.
myślę, że to ostatnie zdanie nie jest na miejscu, a tak swoją drogą jest to sprzeczne z regulaminem…
W takim razie proszę o usunięcie mnie z listy pomocodawców… przepraszam że pomogłem :pa: :pa: Zainteresowanych M102 i M106 zapraszaam na priva, chyba że to też nie jest zgodne z regulaminem :??:
dobre :piwko: :piwko:
:piwko: :piwko: raczej wirtualnie bo na Czechy z moją Szuchą- szans nie mam. Projekty turbo mają to do siebie że najlepiej się o nich czyta … Po moich przejściach naprawdę już się nie ślinię na myśl o posiadaniu B7. Lepiej to wygląda na obrazku… ale przecież chodzi o to by gonić króliczka a nie go złapać :v;
proszę, nie załamuj mnie - wiele podporządkowałem takiemu projektowi i jak ma coś nie chulać to nie czuję się fajowo… wiara czyni cuda ![]()
Trzymamy kciuki za Twój projekt…
E30 3.5T podróżuje po Posce od fachowca do fachowca, bo nie fafa… Jeździ, ale bez rewelacji i spala przy tym 48l/100km
Rurą wydechową normalnie pluje benzyną ![]()
uuuuu jak duzo pali to trzeba na gaz ja przerobic!!!
![]()
No cóż E30 nigdy nie należało do oszczędnych i tanich aut ![]()
Rzeczywiście wszystko jasne. Przepraszam za moje nie przygotowanie do tematu. Miałem problem i pierwszy krok to… forum “6”!!! Tak to jest jak się najpierw czyta a później robi. Są kolory jak wół na króćcach…
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.