"COŚ" pod deska rozdzelcza/zegarami

Jak w temacie jest to cos -walek hmm 3 cm srednicy i 3 cm wysokosci,w srodku jest styropian i u mnie wystaja 2 druciki ale jest to chyba mocno zdemolowane…Dochodzi jeszcze do tego wezyk ktory jest podlaczony do kolektora ssacego od spodu.CO TO JEST ??i do czego sluzy ??

Stoczylem dzis pojedynek:zegary - ja ,polutowalem oczyscilem styki wymienilem bateryjki od inspekcji zlozylem i DUPA!!!Predkosciomierz i temp plynu chlodzacego nie dziala…Zreszta inspekcja tez :slightly_smiling_face: Szukam zegarow :slightly_smiling_face: Ma ktos??:slight_smile:

to coś to czujnik temperatury.

Dokładnie tak, czujnik temperatury do auta w wersji bez klimatyzacji. Typowa usterka polega na nieumiejętnym demontażu, słaby plastik utrzymujący płytkę z termometrem (opatuloną styropianem) nie wytrzymał ciągnięcia za kabel i wypuścił mocowanie gniazda. Zazwyczaj dodatkowo płytka jest połamana. Sprawdza się polutowanie. Ewentualna wymiana jest dość kosztowna, do auta w wersji z klimą (jeden dodatkowy kabelek) cena w aso to jedyne 560zł.

i czego temp on mierzy ???Ma ktos foty jak to powinno wygladac w calosci?moze byc nawet szkic lub link do realoem z tym rysunkiem.

mierzy temperature powietrza we wnętrzu auta tak aby odpowiednio regulować ją w/g ustawień rządanej temperatury. Chyba to ten:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=5371&mospid=47199&btnr=64_0464&hg=64&fg=15&hl=30

Ale głowy nie dam, mogę pstryknąć fotkę jak by co.

jakbys mogl bylbym wdzieczny za fote bo mam tam straszny balagan … jak licznik ??:slight_smile: