Regulacja zaplonu 628CSi

Po demontazu gazu grzebalem przez ostatnie dni przy silniku mojej 6 (2,8) zmienilem uszczelke pod glowica, splanowalem lekko glowice, wyczyscilem i dotarlem zawory, zmienilem listwe z wtryskami na nowa, takie tam hobbistyczno pogazowe majsterkowanie. Zlozylem caly silnik do kupy i uswiadomilem sobie ze nie pamietam jak szly podcisnienia z kolektora dolotowego, wpialem je tak troche na logike troche na czucie, ustawilem zaplon na oko i silnik chodzil super, w ksiazce naprawczej BMW wyczytalem ze konto wyprzedzenia zaplonu ustawia sie przy zwiekszonych obrotach silnika i ma wynosic przy 1800 obr/min 22 stopnie.

I tu zaczyna sie problem, bo jak ustawie w ten sposob to zaplon jest za pozny i silnik chodzi fatalnie, przestawiajac i robiac jazdy testowe doszedlem to ustawiania okolo 22 stopni ale na wolnych obrotach. Auto nigdy nie chodzilo zle ale teraz chodzi doslownie jak opetane, pomimo problemu o ktorym zaraz zmierzylem mu do licznikowej setki kilkukrotnie okolo 8 sekund, choc katalogowo ma 9, przy 180km/h jak poloze noge na gaz 200 pokazuje sie doslownie w pare chwil, konczy sie na okolo 225 km/h, wszystko wygladalo by jak z bajki ale cale te osiagi sa obecne do okolo 5000 - 5500 obr/min, na wyzszych obrotach kreci sie wprwdzie ale taki jakbz troche bardziej przytepiony, tak jakby jeszcze bardzo chcial a troche nie mogl, nie wiem czym moze byc to spowodowane, brakuje mu benzyny?? a moze cos z tym zaplonem?? zaczalem sie zastanawiac czy nie popieprzylem cos jednak z tymi podcinieniami

Moze bylby ktos z kolegow tak mily zszedl zagladnac pod maske…

Sa lacnie cztery, dwa na dole i dwa przy przepustnicy, jedno pod drugie nad, ida do

• czujnika ogrzewania
  • na listwe benzyny, do regulatora cisnienia
  • na aparat zaplonowy od gory
    -na aparat od dolu

Jak by mi ktos mogl jakos jasno zobrazowac ktory idzie gdzie, moze cos pokopalem i obracalac inaczej aparat doprowadzilem do “sytuacji prawie dobrej”

Moza jakies inne wskazowki… jak w ogole ustawiacie zaplon.

Chodzi oczywiscie o 2,8 a nie 2, :sunglasses:

tak … racja prawidlowe ustawienie zaplonu w jetroniku to podstawa… tylko powiedz czy te parametry sa przy zciagnietych podcisnieniach czy zalozonych… i czy mozesz sprawdzic czy sa takie same dla 635 jetronic a jesli nie to jakie sa dla mojej… :bulb: :question:

ale kto w ogóle pyta i o co :question: :sunglasses:

Jesli dobrze zrozumialem to przy zalozonych podcisnieniach, 2,8 czy 3,5 nie ma znaczenia, maja byc te same wartosci 22,0 stopnia przy 1800 obr oraz 22,1 stopnia przy 2150 obr…

Czy ktos moze za przeproszeniem ruszyc dupe i powiedziec mi jak ida te podcisnienia!!! :smiling_imp:
wystarczy podniesc maske kuknac zapisac, lacznie 5 minut… nie mam gdzie sprawdzic. :frowning:

cholera, Miłosz chętnie, ale mam auto jakieś 6 kilometrów przez zaśnieżone pola lub trzy autobusy jedna po drugiej przesiadki… przepraszam, ale nie dam rady :flushed:

Miłosz - tobie jedynie mogą pomóc ci co mają szóchy na L-Jetronicu (np. Jakub - on ma 628…). Nowsze szóchy są na motronicu - i przewody podciśnieniowe do aparatu zapłonowego nie przychodzą - wiec ja, Kuba i inni - nie są w stanie ci pomóc :sunglasses: Nawet jak ruszymy dupe - i otworzymi maski - to i tak ci to nie pomoże :sunglasses:

Wiem Mareczku, wiem, nie na Ciebie krzyczalem… napisalem przecierz ze 2,8 a pozatym starsze 3,5 maja tak samo. Jak by nowsze 3,5 moglo pomoc to bym nie pytal bo takie mam :slightly_smiling_face:

A pozatym 728 ma wielu, czy tam jest cos inaczej… ??

NO WŁAŚNIE, TAKIE SAMO ???

A POZATYM, TO KTÓRE TO TE PODCOŚTAM ??? :sunglasses:

Podcisnienia , masz na aparacie zaplonowym taki metalowy “talerzyk” troszke jak male UFO wyglada :wink: do niego od gory i od dolu wpiete sa rurki idace do kolektora dolotowego, potrzebuje zeby mi ktos dokladnie napisal w ktore miejsce na kolektorze wpieta jest dolna a w ktore ggorna gumowa rorka

Zajrzałem u siebie pod machą i : z górnej części zapłonu przewód idzie do górnego wyjścia bezpośrednio przy przepustnicy , natomiast z dołu zapłonu przewód biegnie do dolnego wyścia bezpośrednio przy przepustnicy .
I tak właśnie jest u mnie .
Mam nadzieję , że pomogłem .

no i zagadka rozwiązana :sunglasses: Miłosz - zadowolony jesteś ?? - już wiesz co i jak ??

WIelkie dzieki!!

:slightly_smiling_face: , ide zaraz do 6, wszystko jasne gorny mialem do gornego a dolny na samym dole kolektora natomist z dolu przepustnicy na benzyne… zreszta czy to wazne, zle mialem a i tak sie ciesze :grinning:

jeszcze sprawdze u siebie i wtedy zobaczymy czy jest wszystko ok.

no pięknei, a ja się bez wzytywania tłumaczę, Miłosz klnie to się tłumacze… :wink: tylko nie wiem po co… :sunglasses:
A później sobie tłumaczą, że coś wygląda jak malutkie UFO i już zupełnie nic nie rozumiem :astonished: Miłosz, widziałeś może jakieś, choćby duże, UFO :question:

Bez urazy :wink: ale moglo sie hipotetycznie zdazyc, ze ktos ma 2,8 i skrajnie nie zna sie na mechanice, tak do bulu, a szukajac pod maska UFO, mogl mi pomoc :grinning:

Ponadto musze sie bardziej kontrolowac, nie pierwszy raz w zyciu napalilem sie narobilem halasu a na koniec wyglupilem, wczoraj jak sie dowiedzialem na forum jak ostatecznie ida podcisnienia, pojechalem szybko (na rowerze :laughing: ) do domu wskoczylem w 6, podjechalem na oswietlony parking, poluzowalem srube od aparatu zapalilem latarke… i moim oczom ukazaly sie wszystkie podcisnienia podpiete dokladnie tak jak opisal majster :astonished:

Wiec zakrecilem aparat wrucilem pod dom i zakonczylem krzykliwa sprawe podcisnien, ale tak sie czasem pocieszam, ze napewno nie tylko ja jestem pojebany,

A z ta harakterystyka moze tak ma byc, to auto w koncu zapierdziela jak glupie, moze po niezbednych szlifach iregulacjach zwyczajnie ma wiecej mocy na srednich obrotach niz miala dawniej i tylko dlatego wydaje mi sie ze ma mniej na koniuszku !?!?!

nie przejmuj się - ja byłem pojebany w lutym zeszłego roku :confused:

czy ta uwaga to apropos jazdy rowerem, czy szuchą, czy tak ogólnie kolego :question: :laughing:

Rowerem jezdze w zimie bo autobusow nigdy nie polubilem tak do konca, autem parkuje pod uczelnia nieraz 30min a litr benzyny 91 oktanowej kosztuje u wroga 1,15 EUR a to na P to chyba tak w ogole… a Tobie Mareczku co sie w lutym satlao ?? :confused: