Witam mam pytanko dziś gadałem z bardzo dobrym u mnie blacharzem pytałem jakie sa koszty zrobienia mojej 6 on do mnie tak że przyprowadzam do niego auto on je rozbiera całe do gołej blachy oddaje do piaskowania spawa itd… z lakierem i innymi duperelami w tym nowe przewody hamulcowe szkiełkuje silnik i inne duperele czyli tak auto wyjeżdza od niego jak nowe, złożone za to wszystko chce 15000zł czy to dużo na taką renowację biorac pod uwage to że koleś sie zna na tym co robi i robi to wyłącznie sam i dokładnie czy to jest duży koszt jak na taką robotę Czekam na wasze opinie ???
Jeżeli zrobi to tak jak piszesz i robi to sam to naprawde jest duzy nakład pracy na kilka miesiecy i wtedy auto zmieni diametralnie swoja wartosc
Nie no zrobi to napewno dobrze ale cena tez wysoka ale tak sobie teraz myśle że to jest przeceiz totalne odnowienia auta Ale czekam jeszcze na opinie wszystkich ![]()
sama blacharka to nie wszystko - trzeba doliczyć części - detale. Z tego uzbiera się tez całkiem spora sumka. A nie kupisz nigdzie indziej niż w BMW np. chromów. ![]()
Ja gdybym miał 15 k plus części włożyć w remont to nie takiego samochodu.
Jeżeli masz szóstkę i jeszcze sporo gotówki to lepiej rozejrzeć się za jakimś , którego nie treba robić za kase 15k + za części + za Twój obecny samochód to całkiem spora sumka.
15k na remont to ja bym raczej przeznaczył na samochód którego nie da się trafić w ładnym oryginalnym stanie za rozsądne pieniądze, jak E9, isetta, czy 501/502
To tyle mojej subiektywnej opini.
ale ja mam chromy w idealnym stanie a cena 15000zł to jest cena z częściami !!! Nie wiem według mnie tooo jest taka średnia cena tym bardziej że mi się bardzo 6 podobają aaaa E9 czy tam jakaś Isseta tooo nie dla mnie
Narazie czekam na opinie reszty później to podsumuje i wtedy podejmę decyzję
Aaaa i nie myślcie że jestem milionerem i mam te 15000zł bym się mósiła trochę zaporzyczyć ![]()
Pieniądze stawiałbym na drugim miejscu. Ważna jest jakość.
Widocznie masz dużo pieniędzy ![]()
Nie zrozumiałeś mnie. 15 tysi to dużo pieniędzy. Bardzo istotne jest co ile kosztuje ale tak naprawdę ważna jest jakość. Na początku przygody z BMW korzystałem z różnych warsztatów począwszy od ASO a skończywszy na mechanikach, blacharzach czy lakiernikach indywidualnych - każdy pięknie opowiada i na tym się kończy… Dlatego długo zwlekałem z renowacją srebrnej strzały aż stało się to co się stało.
Ps: swoich aut nie naprawiam u mojego Ojca z oszczędności tylko z zaufania i dla jakości.
Zrozumiałem
To była nadinterpretacja z Twojej strony. ![]()
Niestety z twierdzeniem że pieniądze na drugim miejscu nie mogę się zgodzić. Cena jest najważniejsza, bo zależnie od tego kto ile ma (gotówki limitu na karcie kredytowej, znajomych czy rodziców z gotówką) może poruszać się w danym przedziale. Dla mnie 15 tysi to kwota nieosiągalna w najbliższym czasie (w dalszym też) i w związku z tym poruszam się w dużo niższym przedziale. Dopiero wtedy przychodzi czas na rozważenie zakresu prac na jakie można sobie pozwolić i na trzecim miejscu jest dobór warsztatu - a wiemy chyba wszyscy, że nie zawsze cena=jakość
zgadzam się w pełni. słyszałem już niejedną historię o źle zrobionych remontach w tak renomowanych firmach, jak znany warsztat z Jabłonnej na przykład. Najważniejsze to żeby mechanik lubił to co robi i lubił samochód który naprawia. Najdroższe firmy zajmujące się renowacją za szóstkę skasują drogo, ale nie będą się do niej przykładać jak obok stoją 4 E-type’y.
Moim zdaniem najlepsze są małe jednoosobowe warsztaty, gdzie jedna osoba bierze całą odpowiedzialność za ewentualne błędy i renomę warsztatu no i najlepiej precyzyjnie ukierunkowane na markę auta,
Oczywiście ![]()
przecież najlepszą jakość zapewnia tylko samodzielna naprawa, o swoje dba się najbardziej, dba się o każdy szczegół, sprawdza po 3 razy itd.
Nawet się to jakoś fachowo nazywane chyba.
czarus , jak on ci ta szoche twoja zrobi za 15 kola z czesciami na cacy to ja bym bral bez gadania , tylko osobiscie bardzo watpie ze mu sie ten trik uda.
![]()
pozdrawiam
i powodzenia
NIECH KTOS TO USUNIE BO SIE TU CIELO I WYSZLO DWA RAZY
bardzo prosze o usuniecie tej odpowiedzi bo sie cos wieszalo wskutek czego jest kilka razy, i tej u gory tez to dotyczy
przepraszam za utrudnienia ![]()
czarus, ja te twoja babine znam i choc nie jestem fachowcem to fabryki z niej sie nie da zrobic za 15k.poza tym , jezeli fachowiec jest w miare solidny i uczciwy, to nigdy nie powie ci przed naprawa dokladnie ile to bedzie kosztowalo,to nie malowanie zderzaka w seicento zeby mozna bylo ot tak rzucic kwote.moglo byc tak , ze rzucil kwote, w jego mniemaniu, wysoka i rzeczywiscie gdzies tam w skrytosci ducha wierzy ze uda mu sie cos w tej kasie zrobic i jeszcze zarobic , ale gdy przyjdzie do skladania auta , kompletowania tych wiekszych i mniejszych gratow, to sie gosc przerazi i albo ty bedziesz za to placil wiecej , albo gosc zacznie szukac oszczednosci gdzie sie tylko da zeby tylko wyjsc na swoje , no chyba , ze to jakis hobbysta i wolontariat uprawia. mysle , ze bardziej zawazyla tutaj nieznajomosc tematu odnosnie dostepnosci i cen czesci blacharskich.
mowie tu oczywiscie o stanie igla,kolekcjonerskim , jak zwal tak zwal , generalnie cacy
pozdrawiam i powodzenia
Nooo ale on mi powiedział tak że 15tyś powinien sie wyrobić biorę jeszcze to pod uwage że koleś by ją robił koło roku w wolnym czasie iii ja załatwiam brakujące części przecież jest kompletna aaa takie duperele jak reperturki bym miał dorobione na orginał według wzoru za darmo mój ojciec robi w takiej firmie co robi auto do wojska cały osprzęt na nich i inne duperel aaa pozatym jest tam tyle sprzetu, blachy i inych dupereli że by reperutruki za darmo zrobili aaa pozatym ja to będe robił dużo rzeczy sam do niej dokładnie mój ojciec jak reperturki, spawanie drzwi i błotników regeneracja starych elemtow,chromowanie polerowanie i inne rzeczy
wieć mysle ze dam rade ![]()