Rozbiórka

ale Ty zostales tylko lekko rany wiec nie moza podciagnac Cie pod ofiary :grin:

ale jestem ofiarą że dałem się zaskoczyć tej głupiej sprężynce. ofiarą losu :grin:

a to co innego :grin: zwracam honor jestes jednak ofiara :laughing: :wink:

jade dziś rozbierać przód i skończyć demontaż deski.
a jak wyjmowałem kierownicę t znowu dostałem ze sprężyny :slightly_smiling_face: ale tym razem byłem przygotowany więc nawet ran nie było.

no i zaczęły się schody. Pod spodem jednak nie było tak różowo jak to opisywał na przykładzie swego auta Kot Sylwester. a właściwie to nie jest, bo niestety zderzak ciągle na miejscu. potrzebna machina zwana szlifierką kątową… nie udało mi się też ruszyć jednego grilla bo tak jak mówił Kot - bez wiertarki nie podchodź… wiertarkę miałem i liczyłem że wiertło się jakieś znajdzie - byłem w błędzie :slightly_smiling_face:
poza tym z większymi i mniejszymi problemami rozebrałem całkiem sporo :grin:
I teraz pytanie - jak wyjąć lampę z wycieraczkami?? jedyne co mi przyszło do głowy to odkręcić wycieraczki od lamp i wyjmować oddzielnie - ale do demontażu na samochodzie to przydałoby się mieć jakiś trudny do opisania klucz i palce wyginające się całkiem inaczej niż natura cciała… :frowning:

I teraz pytanie - jak wyjąć lampę z wycieraczkami?? - całe dwie lampy (klosze) z ramą do której są przykręcone :slightly_smiling_face:

no tak. że też na to nie wpadłem… :slightly_smiling_face: banalne wręcz
ale obawiam się że niestety dwa reflektory plus ramka plus silnik i ramiona wycieraczek są większe niż otwór przez który trzeba je wyjąć. i na tym polega cały problem. uprzedzając następną odpowiedź dodam, że nie próbuję wyjąć ich do wnętrza komory silnika przez ten malusi otworek, tylko do przodu po uprzednim zdemontowaniu atrapy :slightly_smiling_face:
może wygnę to dolne mocowanie :bulb:

Mi z takimi lampami poszlo calkiem szybko :grin: ze 3 minuty kombinowalem i po uzyciu malej sily bez brutalnych szarpan wyszly :sunglasses: wyszly cale bez demontowania :wink:

ale były z wycieraczkami?? ja mam wrażenie że bez wycieraczek by nie było problemu a z nimi to wyzsza filozofia

na 90% byly z wycieraczkami ale nie dam sobie nic uciachac za to :grin:

Nie wiem czy ci to pomowze ale w E28 odchyla sie ramie wycieraczki , odchyla dekielek tak od czola na samym koncu jakby tego bolca ktory sie kreci razem z wycieraczka i tam jest nakretaka 6tka. Sciagasz wtedy z bolca na wieloklinie wycieraczke i zostaje precik. Wtedy mozesz juz bez problemu sciagnac sama atrape i zostaja juz tylko lampy z silnikiem.

Oczywiscie E28 to nie E24 CS , wiec nie koniecznie bedzie to ten sam patent.

w e24 atrapa schodzi bez problemu natomiast ramiona z lampami i wszystkim wygląda na niewyjmowalne. Są dwie śruby 10 albo 8 które wyglądają jakby trzymały zestaw silnik i ramiona w kupie z lampami ale niestety się obracają a nie ma ich jak zblokować. brak dostępu. a może po prostu za słabo kombinowałem i za delikatnie i wychodzi ten cały bałagan w całości.

Jak kupowalem wycieraczki to byly na lampach

Proponuję odłaczyć prąd z lamp i wycieraczek, trzy śrbu okulara i MUSI wyjść. Potem stelaż wycieraczek - śruby pod klucz 10mm. Myślę że jak odkręcisz okular - trzy śruby pod dużą gwiazdkę, to już “jakoś” wyjdzie.

te trzy śruby to już dawno odkręcone bo nie byłoby podstaw żeby to ruszyć. problem z tymi 10 od stelaża wycieraczek.
jutro na spokojnie drugie podejście

no i odkryłem metodę. środkowe dolne mocowanie grilla można rozręcić i nawet da się dojść tam kluczem (10). Po przekręceniu śruby o obrót wysuwa się tą blaszkę do której przykręcony jest grill (środkowa dolna) i wtedy całość wychodzi prawie bezproblemowo.