Rozstaw

Witam!
Panowie mam pytanko, jaki dokładnie jest rozstaw śrub do felg w e23 :question:
5x112 czy 5x120 :question: Pozatym co sądzicie o wzorze BBS RS w rozmiarze 16 cali, bo mam zamiar coś takiego własnie kupić tylko ten rozstaw :question:

5x120, ten pierwszy to mercedes i VW ale pamietaj tez o ET - jest dosc istotne

ET od 0 do max.25

użyj opcji “szukaj”

Tak, wydaje mi się, że ET najlepsze byłoby takie od 20 w dół żeby felga nie siedziała głęboko :sunglasses: Dzięki za info panowie :wink:

ja u siebie mam chyba 24 i powiem Ci, że bez dystansu jest lipa :confused:

Nie chcialem sie wypowiadac bo temat byl juz wielokrotnie i za kazdym razem bzdury typu ET od 0 25 itd… Dopiero konfiguracja srednicy, szerokosci i ET daje konkretne rozwiazanie, jak zalozysz 14tke szeroka na 5 cali to mozliwe jest zalozenie ET o bardzo duzej tolerancji (inna sprawa jak bedzie to wygladac) Jesli ktos chce zalozyc 19tki szerokie na 10 cali to ET musi wybrac bardzo precyzyjnie, az dojdzie do szerokosci felgi ktora tylko z jednam konkretnym ET spasuje … i dalej idac az do takich ktore w ogole nie spasuja.

dokładnie, dałem się wkręcić i myślałem o sobie - mam 24, ale przy 10 calach na tyle i oponie 265… :sunglasses:
ale o tym było dużo i proponuję nie iść na łatwiznę wpisując nowy post tylko trochę poszperać po forum :bulb:

A mam pytanie. Czy jeśli ET jest np 40 to dystanse rozwiążą sprawę czy to już nie pojedzie :wink: ?

Pozdrawiam
radosc

no właśnie o tym pisał Miłosz…
to zależy od felgi…

To się jakoś liczy… “dzielisz szerokość przez połowę …” poprostu niewiem jak sie to oblicza ale gdzies coś kiedyś słyszalem że sie da to wyliczyć.

poszukaj w postach - wydaje mi sie ze rafal gdzies o tym pisal

świetnie, ale i tak mi trze o wachacz :cry:

Moje stare Alpinki mają takie rozmiary:
7Jx16 ET 11
8Jx16 ET 24
może to coś pomoże :sunglasses:

Chyba jestem wywolany do odpowiedzi :sunglasses:
No to jeszcze raz:
ET tzw. offset jest to wartosc odcinka pomiedzy plaszczyzna srodka szerokości felgi a plaszczyzna montazu felgi do piasty wyrazona w [mm].

Przez to otrzymujemy dwie wazne informacje biorac pod uwage np. dane z felgi oryginalnej: mozemy policzyc jak gleboko felga siega w nadkole (przekrycie piasty przez felge), oraz gdzie znajduje się srodkowa plaszczyzna kola, ktora opisuje nam rozstaw kol.

Przyklad naszych aut: 6,5Jx14H2 ET22 lub 165 TR 390 ET22 (te drugie to oczywiscie dla TRX’a) możemy policzyc przekrycie piasty przez felge. 6,5 to szerokosc felgi wyrazona w calach (inch, ”), gdzie 1” to 25,4mm, czyli szerokosc wynosi 165,1mm (z tego wnioskujemy, ze felga dla TRX’a ma identyczna geometrie). Przekrycie felgi to 165,1/2+22=104,55[mm], a plaszczyzna srodka felgi (rozstawu kol) przebiega 22mm w glab osi licząc od płaszczyzny montazu. Ciekawe coooo :smiling_imp:
Teraz możemy sprawdzic na powyższym przypadku co się dzieje u Kuby:
Przekrycie felgi to 254/2+24=214,5[mm], czyli felga Kuby siega glebiej do nadkola od naszej felgi wzorcowej o 110mm :astonished: – no Kuba tyle miejsca to tam nie ma, no i bez dystansow ani rusz.
Załóżmy, ze mamy miejsce na dodatkowe przekrycie o wartości 50mm – wniosek należy zastosowac dystanse o szerokości 60mm, a rozstaw samochodu powiększymy o 58mm. :smiling_imp:
To tyle na temat offset’u. :sunglasses:
Do tego dochodzi: wyprofilowanie tarczy felgi (tak żeby nie było kolizji z zaciskiem hamulcowym), wyprofilowanie nadkola i blotnika (pamiętać o oponie), zawieszenie (szczególnie jak blisko do amortyzatorow), dane do przykrecenia felgi (dla nas to 5x120 otw fi 72,5mm), odpowiednich srubach itd.
Zalecam dobry warsztat i sprawdzenie ostatecznie kola z opona na samochodzie

no brawo rafal - az przyjemnie mi czytac tak madre posty na tym skromnym forum :laughing: :sunglasses:

A co z tym drugim postem :astonished: :question: :question: :question: :question:
Ja go nie pisalem :exclamation:

pewnie znowu adaś coś namiąchał :smiling_imp:

Taaa zawsze ktoś musi być winny :wink:

czyli dla felgi 7Jx14H2 ET10 wychodzi:
177,8/2+10= 98,9 mm czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to wewnętrza krawędż felgi odstaje na zewnątrz o 5,65 mm w stosunku do 6,5Jx14H2 natomiast zewnętrzna krawędż felgi o 18,35 mm z uwagi na pół cala więcej.
I teraz pytanie… Czy dobrze to zrozumiałem ?? no i czy jest tam 2 cm na szerszą felgę, ale chyba jest :smiling_imp: