Wybaczcie że na Waszym forum poruszam temat nie e24, ale to dlatego że zdecydowanie lepiej mi się ti odnależć niż na innych pozatym znacie lepiej się w temacie.
Otóż:
Kupiłem 3 e30 z silnikiem 1.8 autko ma 18lat ale o co chodzi…
W niemieckim Briefie nie ma nigdzie wpisanego modelu tylko BMW 3/1 (to jest 2 drzwiowa)… W dowodzie i w czerwonej mam 318.. ale na tabliczce znamionowej i w u Fusa pojawia sie jako 316i z silnikiem fabrycznie włożonym 1.8 i zreszta w ksiazkach też jest model 316i - 1.8. Autko 100% legal, stan idealny (serio - znam sie). Jestem drugim właścicielem w Polsce i wydaje mi się że tamten gość tak podał w urzędzie. Babka się spytała co to za model to powiedział tu ma pani że 3 a tu że 1.8 to 318… Czy wiecie jak sie pisze model w dowodzie niemieckim???
Wydaje mi sie ze mam dwie opcje:
Łatwa - zerwac tabliczke pojechac na stacje kontroli poprosic o wydanie nowej na podstawie papierów… wiec mi klepia 318i… ale tak nie chce
Trudna- no właśnie i tu moje pytanie prośba. Czy mogę pojechać to rzeczoznawcy na stwierdzenie że jest to 316i 1.8 i mi zmienią w papierach??
W tej chwili dopiero zaczałę ją rejestrować mam miękki dowód jeszcze.
Pomóżcie nie chcę jeździć z tabliczką 316 i i dowodem 318…
Ja miałem tak z Warszawą. Auto z 1961 więc model 201, a w dowodzie M20. Inna bajka. W czasie rejestracji powiedziałem Pani w Wydziale Komunikacji, że powinno być 201. Pani że nie może zmienic i że muszę na przegląd do rzeczoznawcy i na podstawie jego opinii może wydać nowy dowód ze zmanami. Potem pisze, pisze i nagle stwierdz żę się pomyliła i wpisała 201. I dostałem dowód na Waszawę 201. .
Poprostu wydrukuj tabelkę z parametrami z jakijś stronki i na tej podstawie, zapytaj w urzędzie co zrobić. Juzefuw to nie centrum, więc nie ma pewnie tłoku i Panie nie sa za bardz zestresowane i pewnie pomogą.
Hmm spróbuję …
Ale Strugu kiedyś było jak mówisz z tłokiem, teraz to przenieśli do Otwocka przeszło ze wszystkich miasteczek dookoła i jest tłok…
Ale luzik, wcześniej mieszkałem na grochowie, tam to cyrki były
Ma ktoś namiar na jakiegoś rzeczoznawcę? To się rejonowo załatwia czy nie?
jako moderator chciałem poczekać jeszcze chwilkę aż ktoś konkretnie odpowie i natychmiast po tym zblokować temat
Ale skoro ktoś jużzwraca uwagę to pomimo wstępu, że gdzie indziej trudno jest o informację z przykrością informuję, że jutro w ciągu dnia zostanie temat zblokowany, a następnego dnia usunięty
Niestety, dla tego typu postów, jest to forum tematyczne, odbieganie od tej zasady grozi czytaniem o problemach w eksploatacji trabanta.
Bardzo proszę o nie tworzenie dyskusji, która będzie odbiegać od idei powstania forum i związków które forumowiczów łączą
Powód niestety jeden. KASKA. e30 kosztowała 8tysiow w stanie ideał. Za e24 to jakies ok 15tysiow + kolejne 15 w ciągu roku, na renowację. Nadal jest to moim marzeniem i czekam na podwyżkę w pracy. Jak dobrze pójdzie to w przyszłym roku będę miał możliwość zakupu najśliczniej szego samochodziku. Szczególnie że sie wściekam bo na szembeka stoi zielone 6 do sprzedania i codziennie je widze.
Wiem że to nie o e30 forum ,a ale rozmawiamy generalnie o numerach, rzeczoznawcach itp i mam nadzieje że Łyżwa zrozumie i nie zawiesi tematu, prawda
Rzeczoznawce sobie znajdź jak najbliżej — z 3 niepowinien mieć problemów ze stwierdzeniem tego co piszesz. Jak ja dawałem swoją 6 rzeczoznawcy coby stwierdził fakt oczywisty że owa 6 nie ma nr na silniku - to koleś szukał i szukał i w sumie nic nie znalaz w swoich papierach A tylko palcem sprawdzał hehehe -
Jedno jest pewne - za rzeczoznawce TY będziesz płacił - jego 10 minut a twoje 100 zł
dużo pracy przy tej, ale szuche można kupić i za 5 tysi, ważna wiara, że się uda. Jak masz możliwość w przyszłym roku to akurat można się przebujać trochę, a później za tą kaskę odbudować
Nieprawda.
Proszę o wyrozumiałość, sam wiesz dlaczego - rozpoczynając napisałeś:
Chyba dalsze kroki to sprawa jasna… już pomijam, że to temat do Eksploatacja i naprawy
Oki, mi scousi sorki za temat nie zwiazany z e24. Jasne, Kuba ze rozumiem. Nie chce kupowac 6 za 5tys i sie meczyc z sitkiem, Jak juz kupie to jak najlepsza, i juz do konca bedzie u mnie w garazu
Pozdrawiam Wszystkich Szóstkowiczów.
Ale jak macie kontakt do sensownego rzeczoznawcy w Wawie to skrobnijcie.
BMW robilo w E30 wstepnie przed 1988 dwa czterocylindrowe modele: 316 z silnikiem gaznikowym 90KM i 318i 1,8 na wtrysku byl to silnik M10 105KM
W roku 1987 wszedl nowy czeterocylindrowy silnik M40 trafil poczatkowo do 318i a model 316i otrzymal silnik 1,8 M10 dokladnie ten sam co wczesniej mialo 318i tylko z katalizatorem i przez to moca 102KM.
Kazde 316i z przelomu lat 1987-1988 ma silnik M10 o pojemnosci 1,8 litra, pod koniec roku 1988 wszedl silnik M40 1,6 a silnik M10 przestal byc produkowany.
Jeszcze innymi slowy 318i do mniejwiecej polowy roku 1987 a 316i po tym okresie maja ten sam motor. Z racji ze w Briefie stopi 3/1 i silnik 1,8 to co drugi idiota w stacji diagnostycznej nie miejac pojecia wpisuje 318i.
no wlasnie to jest X.87r. Czyli to na stacji diagnostycznej wpisali 318? Staram sie ustalic kto zapoczatkowal te bledy. Milosz, co pisza w niemieckich dowodach rejestracyjnych? tez 3/1?
W Niemieckich jest 3/1 i silnik o ile mnie pamiec nie myli 1753 ?? . Na tabliczce stoi 316i i taka sama plakietka byla oryginalnie na tylnej klapie. Wiem tak wiele bo mialem sam taka trojeczke 3 lata, kupilem w Niemczech prawidlowo jako 316i jak przyjechalem do domu zobaczylem ze ma silnik 1,8 i tez wtedy zgupialem. Przeszedlem sie szybciutko do BMW i wszystko sie wyjasnilo. Twoje autko to 316i z silnikiem 1,8 , nazwali ja 316i bo byla slabsza i tansza niz obecne juz wtedy 318i M40 a silnika 1,6 w palecie nie bylo. Ale po co sie powtarzam nie oto pytales
Tak to wlasnie gosc w stacji diagnostycznej popelnil blad zwiazany z niewiedza i idiotyzmem systemu w polce.
Wszystkie auta na swiecie maja swoja nazwe modelu fabryczna i marketingowa, ta fabryczna jest scisla i jednoznaczna, marketingowa jest… marketingowa. A w polsce jadzie 10 przypuscmy identycznych BMW takie jak twoja, i kazda ma co innego w dowodzie rejestracyjnym 316, 316i, 318i, 3/1, E30,…520i (ale to juz inna sprawa ) i wez tu cos uporzadkuj
a tak w ogole to jakby jeszcze cos to moze na priv bo sie chlopaki wkurza , ze o E30 na zlym forum…