taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…
pod warunkiem ze profil jest zero, czyli brak powietrza..
szerokosc opony nie jest szerokoscia pozioma tylko lacznie z profilem
225 to szerokosc samego bierznika, a profil to procent tego wymiaru lacznie z tym co wchodzi w felge. Ktos wprowadzil Cie w blad.
nie bieznika tylko razem z wypukloscia boku zanim sie zacznie cofac do felgi
Chętnie zmienię na orginalne pierścienie, jeśli ktoś zna namiar na takowe
ja tez jestem zdania ze profil to jest procent szerokosci opony, a nie tak jak mowisz zalew ze szerokosc opony jest podawana lacznie z jej profilem
to nawet dziwnie brzmi ![]()
Kurcze,nie wiedziałem że to takie skomplikowane…
Ja kupiłem kółka,ładne,założyłem,pasowały i mam ![]()
A tu cale,procenty,stosunki do stosunku,jaaa…!!! ![]()
Gruby a ty nie lubisz stosunkow
![]()
Jasne że lubię
,ale nie w matematyce…feee ![]()
po prostu stosunek do stosunku po stosunku jest inny
Może,ale ja na prawdę nie lubię p…ić się z oponami ![]()
bo z gumami to nie to samo
Ale Zalew ze mna pojechales!!!
Z mojej strony moge tylko powiedziec, ze czasami nalezy troche wiecej wiedziec na dany temat, a nie ograniczac sie do jednego wymiaru, czy przypadku.
Co do szerokosci opony, to jest ona podawana w tz gabarycie, czyli razem z bokami.
Helmut, powinienem miec te pierscienie. Sprawdze i odpisze
gdzie tam pojechales, powiedzialem to co ty wyzej, zeby podawac wszystkei wymiary, bo sama szerokosc przy wysokim badz niskim profilu zupelnie inaczej sie zachowuje.. i jednemu sie dobrze jedzie w koleinach, a inny powie ze gownianie
dlatego operowanie jednym wymiarem to wrozenie z fusow…
szerokosc to oczywiscie to co powiedzialem w drugiej gadce na zeszlej stronie czyli razem z wystawaniem bokow (co potem i tak w zaleznosci od tego jaka opona na jaka felge jest zalozona roznie wystaje badz nie), okreslenie z profilem to moj blad w matrixie aka sam sie poplatalem w pisaniu
tyle w kwestii nieporozumiena
Rafał, Fajnie by było jak byś znalazł, wymienie na oryginalne to może nie będę siał postrachu na drodze ![]()
taka mała ciekawostka z książki z lat '80 ![]()
![]()
rewelka - w nawiązaniu do ostatnich zdań - w życiu nie założę szerokiej gumy ![]()
Czy umi ktoś dopasować gumkie od skarpetki
powinna być git, jest wyższa niż węższa i na pewno przy ponad 200 świetnie się trzymie ![]()
Dostałem odpowiedz od fachowcóe z OPONY.COM
Pytanie:
Witam,
rozmawialiśmy w piatek o minimalnej szerokości opony na felgach 8x17 i 9x17, dodam że orginalne koło (wartośc z słupka drzwi) to 195/70/14, ale miejsca w nadkolu trochę jeszcze jest.
Auto to BMW 728 e23 1983r.
Odpowiedź:
Biorąc pod uwagę rozmiar orginalnych kół i tych które Pan chce założyć to
najmniejszy możliwy rozmiar to 205/50R17 i 225/45R17
i dalej rozsądek walczy z gustem ![]()
Mialem je na zlocie, a wczesniej pisalem emalie… i cisza ![]()
To chcesz je ![]()
Kurcze, na zlot nie dałem rady dojechać (siła wyższa), a mail do mnie nie doszedł. (biuro@hellbud.pl). Chciałbym je koniecznie, podaj cenę i propozycję dostawy. Jeśli szykuje się jakieś następne spotkanko to obiecuje się zjawić. Jeśli nie to może paczką za pobraniem.
w czasie kiedy odżyło forum, odebrałem WKOŃCU moje nowe oponki…
cała operacja wymiany z zakupami trwała tylko 2 miesiące… kurde, tyle co Powstanie Warszawski ![]()
ale właśnie się przejechałem na nowych… ![]()
drewniane TRX leca na złom (do piwnicy - jakbym zmieniał rekina)