Właśnie przymoerzam sie do zmiany felg.. mam na oku brillant z e39 w rozmiarze 8x17 i 9x17.
Ale opony które są na nich trochę przerarzają - 235 i 255 .
Na tym to chyba w Polsce nie da sie latać ?
Stąd pytanie: jaka jest min. szerokośc popny na felgę 8 i 9 calową ??
bardzo ladny model ten 32! moj widze jest tam jako 5
jezeli nie chcesz 255/40 to zamien sie ze mna oponami na tyl.. mam 235/45 a korci mnie na szersze, 245 juz mialem i bylo spoko, 255 mysle tez mnie uciesza.. hm? mowie serio.. u szturca np. bysmy obejrzeli sobie swoje opony i jesli obie strony beda chcialy to zamienimy sie jesli oczywiscie rozsadnie wejda mi na tylna felge, ale z tego co pamietam to tak
jezeli chodzi ci o szerokosc to 235/45 naprawde nie jest bardzo szeroka
sam zobacz
255/35 to ~ zamiennik 235/45, innymi slowy ta sama srednica kola i wysokosc profilu… z tylu jest jeszcze troche miejsca wiec 255/40 jest chyba odrobinke wyzsza… z przodu niestety nie wcisniesz wyzszych raczej - 17/235/45 jest prawie pod golenia amora, przynajmniej u mnie
Czy rozmowa o kolach???
Ja testowalem 235/45-17 Conti sport i autko chodzilo pieknie! Teraz przymierzam sie do 255 na tyl (jak panowie lakiernicy oddadza mi sam.), ale z mila checia przeczytam wrazenia z jazd na takich oponkach kolegow. Natomiast chcialem Ci zwrocic uwage na jeden maly szczegol - opisalem go juz wczesniej:
*mocowanie obreczy do piasty ma miec nastepujace wymiary:5x120x72,5 Uwaga! obrecze z E39 maja powiekszona srednice piasty do 74 mm, co nam daje luz 0,75 mm na sciance i bez jego usuniecia raczej nie palic maszyny! *
Jezeli masz problem z zestawem w/w pierscieni (E39 - E24) to pisz, powiniennem je miec na stanie.
Ja mam 235 /45/17 a różnicę 0,75 udało mi się zlikwidować butelką po ludwiku (pasowała średnica i grubość), ale na starych 220/390 mm jeździło się wygodniej na koleinach.
Opona uklada sie zupelnie inaczej w zaleznosci na jak szeroka felge jest zalozona, 225 na 7 calach wyglada duzo weziej niz na 9-ciu, jesli opona jest szersza niz felga, zachowuje sie gorzej w zakretach, potrzbuje barzo podwyzszonego cisnienia zeby sie nie wyginac, takie jest moje doswiadczenie w kazdym razie.
Mam z przodu i z tylu 225/50 R16 z przodu osiem cali szerokosci z tylu dziewiec ET12. Dodam , ze ze wszystkie 4 opony sa identyczne a kazdy z zanim przeczyta napis mysli ze mam z tylu szersze.
mam Alpiny na E28, przód 235/45/17 tył 235/45/17, jednak biorąc pod uwagę że przednia felga ma 8,5 cala a tylna 9,5 wymiar z tyłu jest do bani. Nowy sezon powitam 255/40/17 bo ten właśnie rozmiar “leży” właściwie na 9,5-calowej feldze. Wsprawie komfortu nie wypowiadam się z racji zawieszenia H&R plus Bilstein B6, choć nie jest tak źle, koleiny też wypadły całkiem dobrze w konfrontacji.
Panowie, ale po co tyle krzyku!
Szerokosc felgi jest podawana w calach, jak dobrze pamietam to
1" = 25,4mm czyli i.e. 9"x25,4=228,6mm.
Szerokosc opony to -5 +20% w/w wymiaru. Oczywiscie przy tak duzych wymiarach nalezy zachowac zdrowy rozsadek.
Milosz, nie moge sie dokonca z Toba zgodzic. Uzywajac waskich opon na felgach (przy duzych szerkosciach calkiem to niezle wyglada) jest dosyc duze prawdopodobienstwo zdjecia stopki opony z felgi na zakrecie (nie chwalac sie jam to uczynil), a wtedy szkoda moze byc spora!
Co do “butelki po ludwiku (pasowała średnica i grubość)” - bez komentarza
-5 + 20% tak, takie plusminus mniejwiecej? czyli nie ma roznicy czy bede mial na feldze 17’‘/9’’ opone 255/35 czy 215/65… otoz na jednej bede sobie na dupie odciski robil i bedzie sie wylewac na boki, a druga bedzie pionowym traktorem, ktory nawe mi sie nie zmiesci w nadkola w pion prawdopodobnie…
macicie sobie nawzajem w glowach.. zacznijcie po ludzku liczyc skoro macie podawane wymiary na tacy - wszystkie wymiary!.. nie wiem po co to krecenie i robienie zamieszania wokol czegos co mozna obliczyc w pare chwil i oszacowac ile bedzie gumy we wszystkie strony..
wolicie wrozyc z fusow za kazdym razem bazujac na 2 wymiarach albo nawet 1.. z takich dyskusji o oponach nie podajac wszystkich wymiarow mozna osiagnac tylko wielkie zamieszanie bez konkretnej odpowiedzi, na czym cierpi tylko zainteresowany.. bo co prawda dostal odpowiedz, ale rownie dobrze moze byc prawdziwa, co bezsensowna
nie traktujcie, ze jestem zlosliwy; apeluje o podawanie wszystkich wymiarow jak mowicie czy wam dobrze na koleinach czy zle, bo ten sam wymiar podany bez profilu czy wymairow felgi rownie dobrze moze byc spuchnieta detka co plaskaczem
w lomiankach, o ile nie lecisz w panice ostatniego dnia przed wyjazdem tak jak ja to mialem okazje zrobic, tylko chwile wczesniej pomyslisz.. to masz uzywanych gum do wyboru do koloru, na przestrzeni kilometra 3-4 zaklady ktore maja cale magazyny i w 500 za 4 sie miescisz…