[silnik] M30 wraz z 745i E23 triple KKK Turbo

dzieki :wink: w takim razie czekam z niecierpliwieniem :slightly_smiling_face:

to było M30, ale zmodyfikowane do turbo. pojemnośćci nie określano jako 3,5l tylko 3,4l :sunglasses: poza tym jakie kłopoty były w M102, że zmieniono na M106? czy według Ciebie M102=3,2 a M106=3,4 ? czy zmiana według Ciebie wynikała jedynie z potrzeby wyeliminowania usterek?

owszem takie same parametry na papierze Nm i km, ale zwróć uwagę na zakresy obrotów (ciśnienie doładownia nie zmienione).
Które panewki mają inne rowki? w ogóle mają w innych miejscach rowki?
to, że wnętrze inne oczywiście prawda - i nawet były 2 czujniki spalania stukowego, ale nie ma co pisać o panewkach skoro już sama czapka wygląda dużo inaczej, zawory i cały system smarowanie, chłodzenie jest odmieniony włącznie z materiałami.
Jeśli patrzymy na oznaczenie to ten system, o ktorym piszesz (mnożnik) już się nie sprawdza w nowych autach, kiedyś owszem - rozróżnienie mnożnikiem stosowane dziś w wyścigach - auto 2,0T ściga się w klasie powyżej 3,5l taki lajf.
Nowe auta benz. turbo i biturbo nie mają już tego schematu przy oznaczeniu, pozdro :pa:

owszem, ale oznaczenie tychże silników to nie M30 a M102 i M106. podobnie z E28, to też zmodyfikowane E12 a jednak juz nie E12 :slightly_smiling_face:

prawda.

nie wiem jakiego rodzaju miały być te kłopoty. gdzieś na którymś z for wyczytałem o tym.

wg mnie tak.

w silniku 3,4 maksymalny moment i moc sa niżej niż w 3,2 więc i to zapewne też było powodem zmiany.

niestety nie miałem przyjemności oglądać wnętrza tych silników, więc opieram sie tylko i wyłącznie na forach i informacjach zaczerpniętych ze stron niemieckich.

nowe auta nawet bez turbin mają niekonsekwentne oznaczenia modeli. w tamtych latach obowiązywał ten system.

pozdrawiam

p.s.
swego czasu kupę czasu spędziłem na poszukiwaniach informacji na temat M102 i M106 a widzę że tu są osoby które coś o tych motorach wiedzą.

nooo, nawet sobie rozłożyłem żeby wnętrze oglądnąć dlatego pytam m.in. o panewki :sunglasses:
a na razie zamawiam po kolei graty i motór będzie składany, utututututututututututut :smiling_imp:

skoro rozebrałeś motor to może mógłbyś mi podesłać fotki wnętrzności tego silnika.
pozdrawiam

Kuba będziesz miał to w manualu czy automacie ? no i jak postępy ?

no więc manual, ale na razie o postępach nie ma co mówić… idzie powoli jak krew z nosa bo koszty są wieksze niż myślałem :sunglasses: sam zestaw pierścieni prawie 250 złotych :face_with_rolling_eyes:

nic nie mów o kosztach, ja się do tańszego mieszkania przez ten silnik przeprowadziłem, u mnie juz koniec jest na szczęście niedaleko

ja do mniejszego nie mogę - jak się kładęto mi ręcę i nogi wystają :laughing:

ale z drugiej strony myślę sobie, że to musi kosztować… inaczej każdy by tym jeździł i produkcja nie byłaby na poziomie 80 000 tysięcy tylko 8 000 000 :sunglasses: spoko, jeszcze ze trzy lata i będzie jak znalazł :smiling_imp:

czy zna ktoś miejsce gdzie piaskują i lakierują proszkowo (czarny mat) mając o tym pojęcie :question: Zakład do którego oddałem (Rosy 8, Wilanów) to jakaś pomyłka, kolektor ssący i dekiel zaworowy polakierowali na połysk z każdej strony i w każdym miejscu :smiling_imp: gładź jest taka, że i oliwa i powietrze będzie szło jak nie wiem… chyba zrobię to jeszcze raz :confused: albo papierek i szlifowanie, ale jakoś ten połysk mi nie leży, to jakaś porażka :face_with_rolling_eyes:

postraszmy innych kosztami to rodzynki mieć będziemy, ale dobre są i tego strony bo teraz zostanie mu sporo gratów do turbo tak na wszelki wypadek

taaa, Rosy 8 to bandyci nie fachowcy…
Jest niezły warsztat na Słonecznej w Markach,
Radzymińską, mijasz Mcars, zaraz przed Hondą na światłach w lewo,
i ze 300m po prawej.
Robiłem tam felgi i jestem zadowolony. Mały warsztat, chyba rodzinny,
więc nie maja takiego przerobu…

elementy podwozia w oryginale nie są lakierowne proszkowo…

Poprawa fabryki jest w śród Nas powszechnie znana :grin:

miałem lakierowane spody na mokro - wachacze, belkę i golenie itp, chodziło żeby dobrze odczyścić (piskowanie) i nie malować sprejem :sunglasses: Teraz (bo tak) chce kolektor ssący, dekiel i drobiazgi zrobić na mat ponieważ bardziej mi się podoba niż zwykłe aluminium :wink: i tyle, a silnik i tak nie będzie oryginał więc może być jak mi się podoba :smiling_imp:

witam po dłuższej przerwie. czy mamy jakieś nowe wieści na temat 745i?
pozdrawiam

No pewnie, przybyło w klubie M102 i M106 :sunglasses:

moje leży i czeka na ciekawsze czasy :sunglasses: