Skrzynia automat

Mam pytanie. Nie zna moze ktos jakiegos dobrego i w miare taniego warsztatu gdzie robia automaty (okolice Warszawy)? Moja potrzebuje chyba porzadnej regulacji, bo nie mam w ogole czwartego biegu, wszystkie nizsze chodza ok.

Jesli masz skrzynię z komputerem to tylko servis BMW, a jesli na linkę to polecam warsztat na ul. Spokojnej w Warszawie.

Skrzynka jest na linke bez tego sterownika elektronicznego. Dzieki wielkie!

Zdaj relację po wizycie na Spokojnej…

Zdam napewno :slightly_smiling_face:
Jeszcze tam nie bylem, nie mam zupelnie czasu, ale bede musial sie zebrac.
Narazie dzwonilem do warsztatu w Nadarzynie (od ilus tam lat robia tylko automaty - podrzuce tu nr telefonu jak znajde). Koles wypytal mnie o wszystkie szczegoly i powiedzial 1200-1500 zl :face_with_rolling_eyes: Musze to skonfrontowac w jakims innym warsztacie (cz. na Spokojnej). Niewykluczone ze bede szukal nowej skrzyni bo chyba wyjdzie taniej.

Hmm… Kuba, a może Ty poprostu masz wsadzoną skrzynię trójkę?
Co do kosztów, nie wiem, ja w 96 roku zapłaciłem za pełny remont trzy biegowego automatu w 733 z 79r na Spokojnej 1400 zł z roczną gwarncją.

Powiem Ci Adam, ze dales mi do myslenia…
Ale jestem pewny ze to jest czworka. Sciagnalem specyfikacje obu skrzyni, poza tym moge jezdzic na trzech biegach w dwoch polozeniach drazka - D i 3, co raczej wyklucza skrzynie 3-biegowa chociazby dlatego, ze ma ona ograniczenia chyba tylko 2 i 1.
Czwartego biegu jak nie bylo tak nie ma, ale zbieram sie powoli zeby to zrobic.

Skrzynie 3 i 4 biegowe, pierwsze trzy przełożenia mają identyczne :exclamation: Czwarty bieg to typowy nadbieg (trzeci - jest bezpośredni).

To ciekawe, ja mam skrzynię 4-biegową+nadbieg z elektronicznym sterownikiem…

A pytanie nieco inne, co ile olej wymieniać w automacie?

Ja wymieniam co 25 tyś km…

Wiadomości takie mam ze tej stronki http://www.serie6.com/technique.php3?article=23

Manuelle 5 (4 + E) 3.822 2.202 1.398 1.000 0.813 R-3.705
Manuelle 5 Sport 3.717 2.403 1.766 1.263 1.000 R-4.233
Auto 3 HP22 2.478 1.478 1.000 - - R-2.090
Auto 4 HP22 2.478 1.478 1.000 0.730 - R-2.090

Ciekawostka - dzis dwa razy udalo mi sie pojechac na czworce :slightly_smiling_face: Jest na to sposob: ruszam z ogranicznika 1, manualnie wrzucam 2 i 3, a jak wbijam przy okolo 90km/h bieg D to wchodzi czwroka… Taka ciekawostka. Nie daje nic mieszanie 2-3-D ani 3-D - jedyna mozliwosc to po kolei 1-2-3-D. Heh wiem przynajminej na 100% ze skrzynia czwroka, ale wizyta w warsztacie i tak mnie czeka…

Hmm, bardzo ciekawe, ale bardzo możliwe…

:laughing: u mnie też nie wchodzi czwórka :laughing: bo jej nie ma :laughing:

A macie jakiś namiar telefoniczny na tą Spokojną? Ja mam wrażenie, że mi za szybko wrzuca 4kę, już tak około 4200-4500 przy ostrej jeździe, a chyba mógłby jeszcze trochę przeciągnąć do 5000? No chyba, że za dużo wymagam.

powinien spokojnie pociagnac do jakis 5500 na wcisnietym gazie na maxa :bulb: wiec cos jest nie tak moze masz linke na przepustnicy za luzno :question: :face_with_rolling_eyes:

zapomnialem jeszcze o jednym… nigdy nie udalo mi sie na wcisnietym gazie na maxa zeby wlozyla mi 4 bieg :exclamation: bo przy 225km/h ciagnie jeszcze na 3 i ma jakies 5500 a moja przerzucala na kick downie dopiero kolo 5700 wiec nie udalo mi sie jeszcze na tyle szybko pojechac :wink: no chyba ze delikatnie odpuscilem to zapinal 4…

Tak też myślę, że muszę to sprawdzić. Skrzynia chodzi bardzo dobrze, więc może to kwestia regulacji linki, ktoś już tak sugerował. Dzięki, jak sprawdzę i coś poprawię dam znać.

Linka od skrzyni powinna mieć tylko 1-2 mm luzu przy całkowitym otwarciu przepustnicy.