[skrzynia biegów]

Dzisiaj na zakrecie zredukowałen na wdójkę i już tak zostało. Co to może być :question: Mam tylko dwa i cztery. Naszczęście Adaś szuchę zabrał już do swojej stajni :wink: Miał ktoś takie coś :question:

Tak , ja mialem po montazu sportowej skrzyni z jedynka do tylu, czyli tam akurat zostal mi pierwszy trzeci i piaty bieg - czyli wszystkie te do siebie, te od siebie nie daly wsadzic sie wcale.

Przyczyna byla moja wlasna glupota , mechanizm lewarka zmiany biegow mocowany jest na dwoch dlugich srubach z nakretkami, prawa nakretke zakrecilem palcami i pozniej zapomnialem dociagnac, odkrecila sie i sruba wypadla, w momencie pchania lewarka do przodu przechylal sie caly mechanizm i nie wchodzil zaden bieg. Niestety nie bylo tego widac z gory, nie robil tez wcale wrazenia luzu.

Bylem zalamany, zwlaszcza, ze bylo to w pierwszy dzien po montazu skrzyni i bardzo ostrym szalenstwie - chcialo mi sie plakac , ze juz zalatwilem nowa wcale nie tania zabawke.

Wracajac do domu z trzema biegami zatrzymalem sie na skrzzowaniu i uslyszalem dzwiek metalu uderzajacego o asfalt - byla to sruba od skrzyni, zrobilo mi sie lzej na sercu, pojechalem na kanal wzialem nowa nakretke, porzadnie przykrecilem a lewarek lata jednym palcem do dzis :grinning:

Troche przydlugawa historia, ale jesli nie wchodzi Ci 1 3 i 5 to wysoce prawdopodobnym jest , ze przydarzylo Ci sie dokladnie to samo.

Tak właśnie się stało.

a mi zrobiło się tak:
przy zmianie biegu z 3 na 4 i z reducji z 5 na 4 wyczówalne było zadrżenie lewarka nieraz zgrzyt trybów w skrzyni (przy rozpędzaniu na 3 trzeba było ustabilizować obroty i dopiero wrzucać 4).a dziś jadę (pociągnąłem trochę na trójce -chcę wrzucić 4 i niemogę)zatrzymałem się na światłach i nie mogę wrzycić 1,2 (udało mi się wrzucić 3 i dojechałem do domu).po ponownym uruchomeniu silnika mogłem wrzucać wszystkie biegi oprócz 4.
pod spodem cięgło jest na swoim miejscu (fakt że ma duże luzy-może to ta przyczyna)
a może w skrzyni biegów coś poszło ?pozdrawiam

W sumie przy bardzo duzych luzach na mechanizmie lewarka wiekszy problem jest z 5-tka i wstecznym (zwykla skrzynia), ale i tak od tego bym zaczal. To o czym pisales co sie dzialo wczesniej swiatczylo by o uszkodzonym synchronizatorze 4tego biegu.

też myślę o synchronizatorze, tylko dlaczego nie można wrzucić 4 nawet na wyłączonym silniku? były jeszcze takie objawy (od dość dawna ),że jadąc jakiś czas rozpędzonym autem na luzie nie dawało rady wrzucić 4 bez zgrzytu. będę się więc chyba musiał obejść bez czwórki. dzięki i pozdrawiam

No tak to najlepszy sposob :astonished:

Synchronizator byl zepewne przyczyna wiekszego defektu.

padła chyba cała jakoś szumi przy większej prędkości coś stopuję.co robić?

1. nie jeździć
  2. wyjąć skrzynie
  3. zobaczyc co sie stało
  4. naprawić co trzeba
  5. złożyć.

Jeżeli bedzie problem w jakiejs kwestii zapewne ktos pomoze na forum.

Pozdrawiam

jest ktoś chętny do fizycznej pomocy? z okolic łodzi

moje garage stoi dla ciebie otworem jak stodoła :piwko: a skrzynia jest na pewno w rąbieniu :pa:

ja z łodzi a gdzie garaż?słyszałem że trzeba mieć odpowiednie klucze.

zeby otworzyc garage maciasa napewno … :laughing: :laughing: :laughing:

No niestety, też sobie kiedyś przez skrzynię musiałem załatwić torxy, ale, że robiłem za darmo, dla znajomego to mi je sprezentował :laughing: :laughing: :laughing: