Zna ktoś ten warsztat
I co o tym myslicie
Mam na mysli spręzyny obniżające i progresywne. Wiem, że mozna zamówić np H&R, ale to koszt 1200zł za kpl.
Wojtek moze sprawdzisz temat ![]()
Dalem za komplet pewnej wegierskiej firmy polowe tego, H&R mialem w E30 i osobiscie nie widze zadnej roznicy, a raczej roznice to widac bo miedzy 6 a 3 roznica jest wiecej niz subtelna, ale inaczej mowiac nie mam zadnych problemow ze sprezynami i jestem z nich bardzo zadowolony.
Ja do swojej kupiłem H&R. Po pewnym czasie pękły tylne sprężyny.
Także nie polecam. A i jeszcze jedno auto stało z dupą podniesioną ![]()
W w/w firmie mozna obnizyć i utwardzić auto jak się tylko chce, dlatego pytam co o tym myslicie
Wysłałem mail’a, zobaczymy jakie są to koszty…
W związku z wątkiem mam pytanie, czy standardowe 6-stki (nie M i nie Alpina) miały montowane sprężyny o różnej twardości? Czy np. Pan Jurgen kupując moją 21 lat temu mógł sobie wybrać bardziej twarde/“miętkie” zawieszenie? Jeszcze przed zakupem swojej jeździłem inną, teoretycznie nie modyfikowaną e24 i mam wrażenie, że była twardsza i jakoś niżej stała…
mysle ze komplet H&R jest spokojnie do kupienia za jakies 900pln a nie 1200 Adas ale to nie zmienia faktu ze to jest i tak sporo
Milosz a Ty ile nizsze sprezyny masz na przodzie od seryjnych??
60/50 o ile dobrze pamietam, jest w kazdym razie fajnie nisko i sztywno z srednimi gazowkami (monroe), a jeszcze nie ryje po ziemi, zreszta chyba na zlocie wiekszosc byla.
tak, i podoba mi się bardzo - a czy możesz powiedzieć jakie to sprężyny są konkretnie ?
Chcesz się kłucić o 300zł
Taką cenę znalazłem w necie, więc…
Znalazłem tez spręzyny firmy JAMEX za 499zł w Warszawie dostępne od ręki, obniżają 45mm, nie pamiętam jakiej frmy, ale dają 12 miesięcną gwarancję ![]()
Jestem akurat w Tarnowie, podejde do tego sklepu i sprubuje dosjsc co to kupowalem tam rok temu.
Zwykle cena bywa wyznacznikiem jakosci ale produkty przereklamowane czerpiace zyski od tzw. TUNINGOWCOW maja ceny o niebo wyzsze od jakosci, wcale nie zakladal bym sie czy H&R sa lepsze niz inne homologowane sprezyny za 500 czy 600zl.
Cena ![]()
A wiec jak zawsze piszac “chyba ale niepamietam” pokrecilem prawie wszystko.
Sprezyny sa SZWECKIEJ firmy LESJOFORS, dokladnie Lesjofors Automotive AB (pierwsze O ma byc z dwoma kropkami u gory jak w niemieckim)
Obnizaja 45/35 i kosztuja w tym sklepie gdzie kupowalem okolo 650zl.
Jak pisalem wczesniej dostalem je wtedy na probe i juz nie zdjalem, sa jedna z niewielu rzeczy w mojej 628CSi oprucz szpery i uszczelek na szyby
z ktorych jestem w 100% zadowolony, pomimo ze mam zalozone gazowe Monroe (nie uwazam za dobra firme) mozna spokojnie latac 200 po wcale nie zaciekawych drogach bez uczucia niestabilnosci itd… po prostu sa fajne. Dziwi mnie to 45/35 bo wizualnie ocenil bym roznice jako wieksza.
Ja o te H&R pytalem kiedys u jakiegos importera na Grzybowskiej chyba
i mi tyle powiedzieli… ale 650 za komplet to jest rozsadna cena i efekt jest tego tez wart ![]()
wrrrre
co mam przez to rozumiec
![]()
I co - odpowiedzieli sensownie czy mam do nich podjechac?
A ja chetnie bym sie przejechal z kims kto ma seryjne zawiesznie. U mnie 30 w dół H&R i powiem ze owszem cudownie przy pełnym gazie ale tak w miescie to lipa. Parkowanie tylko tylem, bo zachaczam dziobem o kraweżniki, na misie mam osłone z płaskowników i lekkie przecierki to norma-ciarki przechodza. Tak wyglada radość z użytkowania codzinnego
Kumpel miał w 540 H&R, zmienil na serie i jest zachwycony, namawia mnie do tego.
Wiadomo… efekt wizualny jest. Dzis mam troche stazu wiec na kolejnym spotkaniu bedziemy rozkminiać ![]()
I co - odpowiedzieli sensownie czy mam do nich podjechac?
Nie odpowiedzieli, jak możesz to podjedź.
Podjade w sobote. Jakos latem gdy po miescie smigalo sie motorkiem bylo wszystko prostsze ![]()
oj, jak mi to bliskie. Mam znajomych co ich kilka miesięcy nie widziałem - motorkiem 15 min… a komunikacja nawet nie wiem czy dojeżdża ![]()