szerokość opon?

witam. muszę kupić nowe opony. zastanawiam się nad rozmiarem . jaki z tych czterech zestawów byście polecili biorąc pod uwagę w pierwszym rzędzie optymalne własności trakcyjne,dalej wygląd, komfort itd. do felg bbs rs 16/8j.

1. 205/55 przód
    225/50 tył
    2.215/55 przód
    235/50 tył
    3.225/50 przód
    245/45 tył
  2. 225/50 przód i tył

Jak felga szerokości 8’ to opona 225, 205 zakłada się na felgi szerokości 7’, więc wychodzi dla Ciebie “zestaw 4”.
Tylko że już na 225 czuć koleiny … ja mam felgi na przód 7’ a na tył 8’ u mnie będzie wchodził “zestaw1”. :sunglasses:

Zestaw 2 lub 3. Wszystko w zaleznosci od szerokosci obreczy

Ja zakupiłem 17[do e23] o szerokości 7,5 i przymierzam się do opon 225/45
Tu masz jedna z wielu stronek pomocnych :

Mam w tej chwili w E28 zestaw 1 przy felgach 8J przod 9J tyl i opony ukladaja sie jeszcze bardzo dobrze.

Ja również powróciłem do felg 16 cali. Po roku jazdy na felgach 17 mam wahacze lewej strony do wymiany…
Felgi to 8 i 10 cali, wybrałem “zestaw nr 2”
Za kilka tygodni będę mógł się podzielić opinią jak to pracuje.

To ja polecam swój zestaw

205/70/14

:grin:

A ja 390/70/390 czy jakoś tak :laughing: ale tylko na prostą :laughing:

mati idź na parking i sprawdź, bo coś ci się poebało z tymi cyferkami :grin:

faktycznie :laughing: 200/70/390 coś koło tego :laughing:

panowie a ja mialem zestaw nr 3 i jak jechalem wiecej niz 140 wlaczala mi sie na desce kontrolka absu :astonished:

mojego zestawu tu nie ma wiec pozwole go sobie wprowadzic na liste :laughing:

1. 235/40/17 przód
    255/40/17 tył

i mi tam się na tym zestawie bardzo dobrze śmiga polecam każdemu kto lubi czasem powalczyć na drodze z kiera :grin:

Ja mam 225/16/45 i 245/16/40 i powiem tak ZAJE…CIE się jeździ i nie zmieniłbym na inny. Przód ma 8,5’ a tył 10’ szerokości. Jest jeden mankament - jak pada deszcz to nie polecam prędkości powyżej 130-140 bo niestety ma tendencje do pływania, natomiast na suchym idzie jak po szynach :smiling_imp:

Proponuje nowe nacinanie bieznika :sunglasses:

Żartownisiu :smiling_imp: Opony mam bardzo dobre ale jeździłem i na łysych i niestety nawet przy kozak bieżniku ma tendencje do pływania :\ Po prostu mamy niezbyt równy asfalt i przy takiej szerokości gum z tyłu gdzie nie ma regulacji kątów robią się narty wodne :laughing: :laughing: :laughing:

Panowie,
poniewaz na stronach z felgami nie ma e24 pytanie takie:
czy rozmiar 255/45/17 z felgami 8,5 cala i et 13 bedzie ok i na przod i na tyl?

Nie, za duze kolo.

NA ZAD może być, NA PRZEDEK za gruba :grin:

Panowie dzieki za info.

Hej,

Panowie, moja felga to 16’ 8 cali ET, 23, również stoję przed wyborem opon i póki co jestem wstępnie zdecydowany na 225/50 jako kompromis pomiędzy dobrym wyglądem i sensownym komfortem.

Widze, ze proponujecie różne szerokości opon na przód i tył i teraz pytanie jaki to ma sens jeśli felgi są wszystkie tej samej szerokości ?

Pozdrawiam,
Kuba