witam. muszę kupić nowe opony. zastanawiam się nad rozmiarem . jaki z tych czterech zestawów byście polecili biorąc pod uwagę w pierwszym rzędzie optymalne własności trakcyjne,dalej wygląd, komfort itd. do felg bbs rs 16/8j.
Jak felga szerokości 8’ to opona 225, 205 zakłada się na felgi szerokości 7’, więc wychodzi dla Ciebie “zestaw 4”.
Tylko że już na 225 czuć koleiny … ja mam felgi na przód 7’ a na tył 8’ u mnie będzie wchodził “zestaw1”.
Ja również powróciłem do felg 16 cali. Po roku jazdy na felgach 17 mam wahacze lewej strony do wymiany…
Felgi to 8 i 10 cali, wybrałem “zestaw nr 2”
Za kilka tygodni będę mógł się podzielić opinią jak to pracuje.
Ja mam 225/16/45 i 245/16/40 i powiem tak ZAJE…CIE się jeździ i nie zmieniłbym na inny. Przód ma 8,5’ a tył 10’ szerokości. Jest jeden mankament - jak pada deszcz to nie polecam prędkości powyżej 130-140 bo niestety ma tendencje do pływania, natomiast na suchym idzie jak po szynach
Żartownisiu Opony mam bardzo dobre ale jeździłem i na łysych i niestety nawet przy kozak bieżniku ma tendencje do pływania :\ Po prostu mamy niezbyt równy asfalt i przy takiej szerokości gum z tyłu gdzie nie ma regulacji kątów robią się narty wodne
Panowie, moja felga to 16’ 8 cali ET, 23, również stoję przed wyborem opon i póki co jestem wstępnie zdecydowany na 225/50 jako kompromis pomiędzy dobrym wyglądem i sensownym komfortem.
Widze, ze proponujecie różne szerokości opon na przód i tył i teraz pytanie jaki to ma sens jeśli felgi są wszystkie tej samej szerokości ?