Hallo Wszystkim.
Mam pytanko. Potrzebuję wymienić uszczelkę pod głowicą w m30. W ETK występują dwie, o różnych grubościach. Jedna ma 1,72mm a druga 2,07mm. Którą wziąść mam ja, biedny żuczek. Jak też wynika różnica z zamontowania jednej jak i drugiej ?
BMW uważa, że jeśli planujesz głowicę zakładasz grubszą, ale adaś-garage, bokej-garage, miłosz-garage, macias-garage oraz inne forum-garage zakładają zawsze najcieńszą jaka jest dostępna
I nadal istnieje, ja kupowalem do motocykla (do ruska zeby bylo jasne ) to byl pod nazwa HERMETIC…heh przy stopniu sprezania 6:1 w M72 jezdzilem na samym kleju do wydechow (taki jasny cement) i glowice (czytaj bokser) trzymaly sie na miejscu nawet przy 100km/h :P.
Jezeli masz ladna glowice i nie oddajesz jej do planowania, to pakuj ta ciensza uszczelke.
I wykorzystam okazje i podepne sie do tematu, i zadam raczej teoretyczne pytanie…a czy mozna obnizyc stopien sprezania w m30 i w jaki sposob to zrobic?! …powod prosty mam dostep do wachy po 1,80pln ale 80 oktan …czy takie cos ma szanse w ogole jezdzic?
Znajomy z Hrubieszowa(ściana wschodnia) też jeździł na takiej benzynie, opóźnił zapłon i auto nawet jeździło, miało około 150KM, także w porównaniu do LPG całkiem nieźle.
mozna sprobowac zalozyc dwie uszczelki pod glowice … albo trzy , zeszlifowac tloki szlifiereczka . znam takich co tak robili (szlifowali tloki) ale ich plan byl zupelnie odwrotny i tloki zacely “muskać” glowice .