uszczelka pod głowicę e23

Hallo Wszystkim.
Mam pytanko. Potrzebuję wymienić uszczelkę pod głowicą w m30. W ETK występują dwie, o różnych grubościach. Jedna ma 1,72mm a druga 2,07mm. Którą wziąść mam ja, biedny żuczek. Jak też wynika różnica z zamontowania jednej jak i drugiej ?

Pozdrowionka

BMW uważa, że jeśli planujesz głowicę zakładasz grubszą, ale adaś-garage, bokej-garage, miłosz-garage, macias-garage oraz inne forum-garage zakładają zawsze najcieńszą jaka jest dostępna :grin:

p.s.
a poza tym, kto zakłada uszczelkę z BMW :smiling_imp:

1,7 zamiast 2,07 to pierwszy krok do samodzielnego tuningu :laughing:

A co nie dobre są ? :grin: :grin:
Przy dziesiejszym kursie dolca to ok 250 zł minus rabaten.

Getza około 140pln, elringa 190pln a są jeszcze takie po 80pln ale nie pamiętam firmy:D

Jakbym mógł, to w ogóle niezakładałbym :laughing:

kiedyś był taki specyfic HERMEATEC, jak się tym posmarowało, to nawet śruby były zbędne (i to w dieslu) :sunglasses:

A jak sie potem taką głowice ściągało, dłutem :question: :laughing:

juz sie nie sciagalo … bo po co :laughing:

gwarancja na 1000 000 km :slightly_smiling_face:

I nadal istnieje, ja kupowalem do motocykla (do ruska zeby bylo jasne :slightly_smiling_face: ) to byl pod nazwa HERMETIC…heh przy stopniu sprezania 6:1 w M72 jezdzilem na samym kleju do wydechow (taki jasny cement) i glowice (czytaj bokser) trzymaly sie na miejscu nawet przy 100km/h :P.

Jezeli masz ladna glowice i nie oddajesz jej do planowania, to pakuj ta ciensza uszczelke.

I wykorzystam okazje i podepne sie do tematu, i zadam raczej teoretyczne pytanie…a czy mozna obnizyc stopien sprezania w m30 i w jaki sposob to zrobic?! …powod prosty mam dostep do wachy po 1,80pln ale 80 oktan :astonished: …czy takie cos ma szanse w ogole jezdzic?

Znajomy z Hrubieszowa(ściana wschodnia) też jeździł na takiej benzynie, opóźnił zapłon i auto nawet jeździło, miało około 150KM, także w porównaniu do LPG całkiem nieźle.

Po co 80 oktan, masz zaraz za grancą ukraińską 98 po 4,8 hrywny ( 5x0,49=2,70zł)

I wlasnie o to chodzi zeby odtruc silnik…napewno lepiej byloby jezdzic na odprezonym i na 80 oktan niz na gazie.

Ale czy mozliwe jest odprezenie tego silnika i jak to zrobic?..bo samo opoznienie zaplonu to tylko taki polzabieg moim zdaniem.

Moze ten post przezucic juz do hyde parku? zeby nie mieszc za bałdzo.

mozna sprobowac zalozyc dwie uszczelki pod glowice … albo trzy :laughing: , zeszlifowac tloki szlifiereczka . znam takich co tak robili (szlifowali tloki) ale ich plan byl zupelnie odwrotny i tloki zacely “muskać” glowice :slightly_smiling_face: .

ale co pojeździli i nawyprzedzali to ich :sunglasses: