Uszkodzony układ kierowniczy-prośba o pomoc

Witajcie-piszę gdyż mam naprawdę wielki problem z moją siódemką i nie wiem już gdzie wogóle szukać przyczyny-otóż samochód bardzo żle się prowadzi,gdy jest ustawiony normalny luz na przekładni to samochód nie daje sie wogóle prowadzić luz robi się coraz większy w zależności od prędości jazdy,im szybciej tym gorzej.Natomiast gdy na przekładni ustawię brak luzu wkręcająć tą śrubę do regulacji,to w rezultacie przestaje pływać ale kierownicy prawie nie da się uciągnąć.Zaznaczam że samochód samoczynnie nie zmienia kierunku jazdy na równej drodze trzyma kierunek idealnie tylko podczas zakręcania, pokonywania łuków i wogóle ruchów kierownicą zachowuje sie tak jakby"gumowo".A teraz co wyeliminowałem-byłem na stacji diagnostycznej na szarpakach,w układzie to co miało luzy zostało zrobione-luzów nie ma.Rama i podlużnice sprawdzone-żadnych pęknięć,wczoraj wymieniłem przekładnię kierowniczą na inną i efektu brak,w sumie ta którą założyłem jest jeszcze twardzsza.opony to 195/55/15 więc one też nie będą raczej przyczyną.Jedyne co jeszcze nie jest wymienione to pompa wspomaganie i tu moje pytanie-czy ona może mieć jakiś wpływ?A może macie jakieś inne rady albo sugestie?Bmw to E23 z 1977r.Pozdrowienia

w mojej poprzedniej e23, ciekła pompa i im mniej było płynu tym gożej chodziła kierownica. tu właćnie widziałbym problem.

A co ma pompa wspomagania do zachowania się auta w zakrętach :question: A jak tam zbieżność :question:

czy aby napewno wszystko sprawdzone?
przód pewnie tak, ale dobrze popatrz na tył.
ja też się kiedyś naszukałem:
w tylnej belce poszły duże gumy mocujące ją do nadwozia a i jeszcze tuleje pływające-też przy belce

Może łożyska :question:

U mnie bylo niezle plywanie i wyszlo szydlo.. mocownie kolumny bylo urwane. Dopiero w 2 osoby jedna za kierownica druga pod autem, dalismy rade zobaczyc co sie dzieje

hmm widze ze to jednak nie tylko mi sie przytrafilo :confused: ciezka sprawa do wybadania jesli nie ma sie pomocnika :exclamation: niestety mocowanie do belki jest dosc delikatne skoro nie wytrzymuje :confused:

wyglada smiesznie a ma takie buty utrzymac w ryzach :smiling_imp:

Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi i bedę szukał jak znajde to dam znć ,tylko jeszcze jedno pytanie-o jakie mocowanie kolumny chodzi?Co do tyłu to też sprawdzony i jest ok a zamienna pompa załatwiona i w tym tygodniu będzie więc zobaczymy.jeszcze raz dzięki i pozdrowienia

Jak spojrzysz od kolektora w dół to znajdziesz. Jesli podczas krecenia kolami max lewo max prawo, wystepuje znacze pukniecie to bedzie wlasnie to.

No to jest nas już trzech :bulb:

Drodzy koledzy ale ztego co widze wszyscy piszecie o szusteczkach a ja na razie niestety jeżdżę siedem,więc moje pytanie-czy powyższa rada odnosi się też do mnie?Bo niestety dalej nie wiem gdzie tej usterki szukać.Czy chodzi wam o kolektory ssące czy wylotowe-bo po stronie ssących u mnie jest mocowanie kolumny kierowniczej i tam jest na pewno wszystko ok,gdyż w sobotę wymieniałem właśnie przekładnię i nawet sprawdzałem czy jej mocowanie nie jest urwane,bo właśnie podobną rzecz jak piszecie podejrzewałem.Z góry dzięki za odpowiedź.Pozdrowienia

Bez brawury :bulb: Uważasz, że w szóstce przekładnia jest gdzie ińdziej :question: Mocowana jest w ten sam sposób i w tym samym miejscu co w innych BMW.

Adam czyli chodzi o mocowanie przekładni kierowniczej?Ten trójkątny kawał metalu do którego przykręca się na trzy śruby przekładnię kierowniczą?.Bo jeśli o to chodzi to u mnie nie jest nic urwane,tak jak pisałem w sobotę zmieniałem przekładnię i specjalnie oglądałem czy nic nie jest urwane i nic nie zauważyłem.Więc proszę ukierunkujcie mnie bardziej o którą częśc dokładnie chodzi.Z góry dzięki.

Chodzi o to mocowanie, jesli jest ok tak jak mówisz, to szukaj dalej przyczyny. A tylny most trzyma sie dobrze podwozia :question:

Jeszcze proponuje sprawdzic kola.
Opony mazs za male, zamien na 205/65-15 i podaj mi dokladnie wymiary felgi: szerokosc i ET.