Witajcie-piszę gdyż mam naprawdę wielki problem z moją siódemką i nie wiem już gdzie wogóle szukać przyczyny-otóż samochód bardzo żle się prowadzi,gdy jest ustawiony normalny luz na przekładni to samochód nie daje sie wogóle prowadzić luz robi się coraz większy w zależności od prędości jazdy,im szybciej tym gorzej.Natomiast gdy na przekładni ustawię brak luzu wkręcająć tą śrubę do regulacji,to w rezultacie przestaje pływać ale kierownicy prawie nie da się uciągnąć.Zaznaczam że samochód samoczynnie nie zmienia kierunku jazdy na równej drodze trzyma kierunek idealnie tylko podczas zakręcania, pokonywania łuków i wogóle ruchów kierownicą zachowuje sie tak jakby"gumowo".A teraz co wyeliminowałem-byłem na stacji diagnostycznej na szarpakach,w układzie to co miało luzy zostało zrobione-luzów nie ma.Rama i podlużnice sprawdzone-żadnych pęknięć,wczoraj wymieniłem przekładnię kierowniczą na inną i efektu brak,w sumie ta którą założyłem jest jeszcze twardzsza.opony to 195/55/15 więc one też nie będą raczej przyczyną.Jedyne co jeszcze nie jest wymienione to pompa wspomaganie i tu moje pytanie-czy ona może mieć jakiś wpływ?A może macie jakieś inne rady albo sugestie?Bmw to E23 z 1977r.Pozdrowienia
w mojej poprzedniej e23, ciekła pompa i im mniej było płynu tym gożej chodziła kierownica. tu właćnie widziałbym problem.
A co ma pompa wspomagania do zachowania się auta w zakrętach
A jak tam zbieżność ![]()
czy aby napewno wszystko sprawdzone?
przód pewnie tak, ale dobrze popatrz na tył.
ja też się kiedyś naszukałem:
w tylnej belce poszły duże gumy mocujące ją do nadwozia a i jeszcze tuleje pływające-też przy belce
Może łożyska ![]()
U mnie bylo niezle plywanie i wyszlo szydlo.. mocownie kolumny bylo urwane. Dopiero w 2 osoby jedna za kierownica druga pod autem, dalismy rade zobaczyc co sie dzieje
hmm widze ze to jednak nie tylko mi sie przytrafilo
ciezka sprawa do wybadania jesli nie ma sie pomocnika
niestety mocowanie do belki jest dosc delikatne skoro nie wytrzymuje ![]()
wyglada smiesznie a ma takie buty utrzymac w ryzach ![]()
Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi i bedę szukał jak znajde to dam znć ,tylko jeszcze jedno pytanie-o jakie mocowanie kolumny chodzi?Co do tyłu to też sprawdzony i jest ok a zamienna pompa załatwiona i w tym tygodniu będzie więc zobaczymy.jeszcze raz dzięki i pozdrowienia
Jak spojrzysz od kolektora w dół to znajdziesz. Jesli podczas krecenia kolami max lewo max prawo, wystepuje znacze pukniecie to bedzie wlasnie to.
No to jest nas już trzech ![]()
Drodzy koledzy ale ztego co widze wszyscy piszecie o szusteczkach a ja na razie niestety jeżdżę siedem,więc moje pytanie-czy powyższa rada odnosi się też do mnie?Bo niestety dalej nie wiem gdzie tej usterki szukać.Czy chodzi wam o kolektory ssące czy wylotowe-bo po stronie ssących u mnie jest mocowanie kolumny kierowniczej i tam jest na pewno wszystko ok,gdyż w sobotę wymieniałem właśnie przekładnię i nawet sprawdzałem czy jej mocowanie nie jest urwane,bo właśnie podobną rzecz jak piszecie podejrzewałem.Z góry dzięki za odpowiedź.Pozdrowienia
Bez brawury
Uważasz, że w szóstce przekładnia jest gdzie ińdziej
Mocowana jest w ten sam sposób i w tym samym miejscu co w innych BMW.
Adam czyli chodzi o mocowanie przekładni kierowniczej?Ten trójkątny kawał metalu do którego przykręca się na trzy śruby przekładnię kierowniczą?.Bo jeśli o to chodzi to u mnie nie jest nic urwane,tak jak pisałem w sobotę zmieniałem przekładnię i specjalnie oglądałem czy nic nie jest urwane i nic nie zauważyłem.Więc proszę ukierunkujcie mnie bardziej o którą częśc dokładnie chodzi.Z góry dzięki.
Chodzi o to mocowanie, jesli jest ok tak jak mówisz, to szukaj dalej przyczyny. A tylny most trzyma sie dobrze podwozia ![]()
Jeszcze proponuje sprawdzic kola.
Opony mazs za male, zamien na 205/65-15 i podaj mi dokladnie wymiary felgi: szerokosc i ET.