Pomocy!
Połamało mi dwie łapki zaworów na raz na jednym tłoku, wałek rozrządu jest bardzo wytarty (do wymiany) i nie wiem co jeszcze bo na razie nie kazałem zdejmować głowicy.
Tylko zastanawiam się dlaczego połamało 2 na raz, czyżby coś z tłokiem? czy to tylko wina wytaktej krzywki na wałku? Być może będę potrzebował tłok z korbowodem.
Prośba do Was.
Potrzebuję dobry wałek rozrządu do 3,4 turbo M30. Może wiecie kto taki na zbyciu posiada. Zależy mi na uczciwie pewnym…
Zdarzają się takie przypadki a wałek rozrządu jest taki sam jak w zwykłym 3.2 lub 3.5 używki chodzą w granicach 300zł. Odnośnie tłoka w razie coś poproszę wiadomość na prv.
Czytalem kiedys , ze 3,5L ma lagodniejszy walek rozrzadu 260 stopni niz wszystkie mniejsze M30 272 stopni. Nie jestem sam w stanie w 100% potwierdzic tej informacji, wiem z cala pewnoscia ze 2,8 ma ostrzejszy walek niz 3,5L ale jesli wszystkie mniejsze to 3,2 ma w takim razie tez inny walek niz 3,5 -. no i nie wiem jak TURBO. Jesli sie myle prosze mnie poprawic.
2.8 rózni się też napędem aparatu zapłonowego więc odpada zupełnie. Być może 3.2 rózni się od 3.5 i 3.5T ale na pewno będzie działać
Znam taki przypadek z pozytywnym rezultatem
Zawór mi klepał od ok 2 m-cy. Kupiłem już uszczelkę i miałem się za to brać… Nie zdążyłem. Nie wiem co teraz. Jestem załamany.
Zastanawiam się co robić z tym klasykiem. Jak by to był pospolity 2,8 to bym mu chyba szukał nowego Pana.
Myślicie że to przez zawór? Bo mnie tu troche straszą że tłok puknął. Bo dwie dźwigienki na raz same nie pękają
hmm jesli jest faktycznie tak jak moiwsz to jestem ciekawy co dalo by wlozenie walka od 2.8 do 3.5 te dzwigienki niestety dosc czesto daja ciala naszczescie mnie jeszcze to nie spotkalo (odpukalem w niemalowane )
Wiem , ze sie rozni napedem aparatu ale jakims cudem nagminnie podczas optymalizacji (lekkiego rasowania) M30B35 jest jakims cudem montowany ten walek z 2,8. Bardzo wiele o tym w dziale SWAPU 3,5 do E30 na www.E30.de . Sa tam na tabene tez numery fabryczne walkow, moze udalo by sie z tego cos wywnioskowac takze w tym temacie.
No mi to wcale nie pasuje, ale nie chce tu sie wypowiadac w 100% bo nie czuje sie w temacie do konca biegly. Wiem, ze 3,5 litra mial miec lagodniejszy walek rozrzadu ze wzgledu na duza pojemnosc, aby silnik byl mniej wyrasowany i nie zwiekszyla sie awaryjnosc, po modyfikacji w 1987 roku na katalizatorowe 211KM walek zostal rownie lagodny ale zwiekszono wysokosc krzywek i srednice zaworow (to wszystko informacje wyczytane na niemieckich stronach o M30 wiec niekoniecznie oficjalne). Juz to przeczy tej aukcji ktora stare i nowe M30B35 wrzuca do jednego worka.
Walek zalecany do wzrostu mocy M30 kosztem lekkiej straty elastycznosci jest walek o numerze 11311254979
wedlug www.e30.de produkowany miedzy innymi takze w 732i i 733i czyli jak rozumiem zarowno przed i po faceliftingu. Czyli z tad wysnikaloby ze 3,2 i 3,5 maja inne walki - i dalej nie widomo jak w turbo
A co z ETK ??
Tam wałek 11254979 był stosowany w:
E12 528 i 528i
chyba wszystkich e9
E24 630CS i 633CSi
E23 też prawie wszystkie. ale raczej do 78 roku czyli te starsze M30
W 745iA ETK pokazuje 4 wałki:
do 05/83 zwykły (1269497) i utwardzany (9058573)
po 05/83 zwykły (1287606) i utwardzany (9058576)