Witam, nazywam się Piotrek, od pół roku od wizyty u waszego kolegi Mariusza76a poszukuje dla swojego przyjaciela - E24 (stara miłość nie rdzewieje..)
Temat jak wiadomo nie jest prosty, budżet przewidziany na zakup wynosi 40k+ , a podstawowym wymaganiem jest rok produkcji od 82 w górę.
Mam nadzieje że znajdę na tym forum ludzi którzy pomogą swoją wiedzą i doświadczeniem w wyborze odpowiedniego egzemplarza:)
Na pierwszy rzut chciałbym się zapytać czy ktoś kojarzy ten egzemplarz ?:
Cześć, jeżeli szukasz automata, cs2, i jeżeli jest tak jak pisze sprzedający " stan idealny ’ to warto się zainteresować. Mariusz zna się świetnie na e24 więc nie masz czego się obawiać. Odpowiadając na pytanie, nie znam auta, ale Macias na pewno zna.
Nie musi być CS2 ani koniecznie automat , ale do celowo i tak wyląduje manual.
Rozmawiałem z właścicielem tej zielonej sztuki i sam trochę sobie zaprzecza z określeniem ‘’ stan idealny, ponieważ ideały wg. niego kosztują 200.000 zł a nawet więcej, a jeżeli nie sprzeda auta to bd. je odrestaurowywał’'…
Wydaje mi się że ten egzemplarz widniał na początku roku (marzec) na allegro za kwotę 45.000 później znikł i pojawił się w maju ze znacznie wyższą ceną i żółtymi blachami , nawet na FB widziałem komentarze potwierdzające moje obserwacje , ale właściciel twierdzi że auto miało 2 właścicieli w PL w tym on jest pierwszym w papierach a auto odkupił od swojego kolegi ‘‘Witka itd.’’ co zabrzmiało jakby ów kolega był znany w świecie E24. Nie sądzę że w ciągu pół roku pojawiły się na sprzedaż dwie 6’tki w tym samym mało spotykanym kolorze, kremowych elektrycznych sportach i felgach Alpiny..
Co uważacie o autach sprowadzonych z Japoni ? Znalazłem kilka nie zarejestrowanych egzemplarzy w Niemczech i doszły mnie słuchy że bd. problem z takim autem z rejestracją w PL ?
Moim zdaniem docelowy dzik to :
635 CSi w manualu rocznik miedzy 82-86
No chyba ze kogoś stać i ustrzeli
Prawdziwe M635 CSi podkreślam M635Csi nie M6
Żadne amerykany czy japonczyki.
A jeżeli mamy na rynku ładną sztukę z automatem za dobre pieniądze oraz kiepską i drogą z manualem to kupno tego automata i swap na manual nie jest aż takim złym pomysłem. Swap sam w sobie jest bardzo prosty, problemem jest jedynie zdobycie dobrej manualnej skrzyni. Kwestię zachowania oryginalnego wyposażenia pomijam.
No cóż, każdy ma inne priorytety ale np. dla mnie najważniejsze jest to żeby być zadowolonym ze swojego auta. Zmiana skrzyni biegów nie ingeruje w konstrukcję samochodu więc zawsze można wrócić do oryginału. Szóstka powinna mieć styl i osiągi a w automacie ma tylko styl.
Mariusz odnośnie przekładki skrzyni biegów jestem tego samego zdania , nie jest to żadna nie odwracalna zmiana , auto ma pasować właścicielowi a nie dowodowi rejestracyjnemu w którym jest VIN:)
Odnośnie 6’tki z Bydgoszczy , przed chwilą dostałem większą ilość zdjęć od właściciela, jako baza ma potencjał, ale cały bałagan stanowi brak jakiego kol wiek papieru, tylko i wyłącznie umowa z Niemcem oraz już z właścicielem z PL przy kupnie.
Pytanie czy jest możliwość to w ogóle zarejestrować - bez kilku miesięcznej batalii z urzędem celnym/komunikacji/itd… ???
Moim zdaniem przekładka na manual z automata, to jak pastowanie tej świni ( SamiSwoi)
Lepiej czekac, szukać, polować aż bedzie ta właściwa.
Te jedyne 218 KM co jest w manualu bez katalizatora.
635Cis to nie tylko klasyk to takze sport cupe - wiec jak tu z automatem …
Według mnie wymiana części które bez ingerencji można cofnąć w godzinę jest ok, jak się dokłada pedały to nie tak łatwo to cofnąć, a i sama operacja nie jest łatwa.
Jeśli chodzi o pedały to operacja ich wymiany trwa nie dłużej jak 10-15 minut i wbrew obiegowej opinii można wymienić same pedały bez całego mocowania pod kolumną kierownicy. W CS/1 mocowanie pedałów z automatu ma nawet otwory do przykręcenia pompy sprzęgła.