WANTED E24

Witam, nazywam się Piotrek, od pół roku od wizyty u waszego kolegi Mariusza76a poszukuje dla swojego przyjaciela - E24 (stara miłość nie rdzewieje..)
Temat jak wiadomo nie jest prosty, budżet przewidziany na zakup wynosi 40k+ , a podstawowym wymaganiem jest rok produkcji od 82 w górę.

Mam nadzieje że znajdę na tym forum ludzi którzy pomogą swoją wiedzą i doświadczeniem w wyborze odpowiedniego egzemplarza:)

Na pierwszy rzut chciałbym się zapytać czy ktoś kojarzy ten egzemplarz ?:

http://www.gieldaklasykow.pl/bmw-635-csi-e24-1988-56000-pln-olawa/

VIN : 1280806

Z góry dziękuje za pomoc!

Cześć, jeżeli szukasz automata, cs2, i jeżeli jest tak jak pisze sprzedający " stan idealny ’ to warto się zainteresować. Mariusz zna się świetnie na e24 więc nie masz czego się obawiać. Odpowiadając na pytanie, nie znam auta, ale Macias na pewno zna. :slightly_smiling_face:

Macias to na pewno zna również przyjaciela… :sunglasses: :laughing:

Nie musi być CS2 ani koniecznie automat , ale do celowo i tak wyląduje manual.

Rozmawiałem z właścicielem tej zielonej sztuki i sam trochę sobie zaprzecza z określeniem ‘’ stan idealny, ponieważ ideały wg. niego kosztują 200.000 zł a nawet więcej, a jeżeli nie sprzeda auta to bd. je odrestaurowywał’'…

Wydaje mi się że ten egzemplarz widniał na początku roku (marzec) na allegro za kwotę 45.000 później znikł i pojawił się w maju ze znacznie wyższą ceną i żółtymi blachami , nawet na FB widziałem komentarze potwierdzające moje obserwacje , ale właściciel twierdzi że auto miało 2 właścicieli w PL w tym on jest pierwszym w papierach a auto odkupił od swojego kolegi ‘‘Witka itd.’’ co zabrzmiało jakby ów kolega był znany w świecie E24. Nie sądzę że w ciągu pół roku pojawiły się na sprzedaż dwie 6’tki w tym samym mało spotykanym kolorze, kremowych elektrycznych sportach i felgach Alpiny..

Co uważacie o autach sprowadzonych z Japoni ? Znalazłem kilka nie zarejestrowanych egzemplarzy w Niemczech i doszły mnie słuchy że bd. problem z takim autem z rejestracją w PL ?

Szukaj tak długo aż znajdziesz taki egzemplarz jaki Cie interesuje, kupowanie automata i do celowo montaż manuala jest bardzo złym pomysłem.

Docelowo kupuje się to co się chce, a nie maluje świnię, aby udawała dzika :face_with_rolling_eyes:

Moim zdaniem docelowy dzik to :
635 CSi w manualu rocznik miedzy 82-86
No chyba ze kogoś stać i ustrzeli
Prawdziwe M635 CSi podkreślam M635Csi nie M6
Żadne amerykany czy japonczyki.

image.jpg

image.jpg

A jeżeli mamy na rynku ładną sztukę z automatem za dobre pieniądze oraz kiepską i drogą z manualem to kupno tego automata i swap na manual nie jest aż takim złym pomysłem. Swap sam w sobie jest bardzo prosty, problemem jest jedynie zdobycie dobrej manualnej skrzyni. Kwestię zachowania oryginalnego wyposażenia pomijam.

Na giełdzie klasyczny.com pojawiła się taka szóstka: http://www.klasyczny.com/gielda/ogloszenie/264/bmw-e24-635csi-1984r/bydgoszcz/kujawsko-pomorskie/niemieckie/

Wygląda na całkiem niezłą bazę do renowacji jeśli nie jest mocno skorodowana.

To czy jest to proste czy nie jest sprawą drugorzędną. Ważniejsza, np. dla mnie jest podstawowa zgodność z VIN.

No cóż, każdy ma inne priorytety ale np. dla mnie najważniejsze jest to żeby być zadowolonym ze swojego auta. Zmiana skrzyni biegów nie ingeruje w konstrukcję samochodu więc zawsze można wrócić do oryginału. Szóstka powinna mieć styl i osiągi a w automacie ma tylko styl. :wink:

Więc dlatego trzeba szukać manuala. Co do nieingerowania w konstrukcję samochodu, to wiele modyfikacji tego nie wymaga.

Chodziło mi o to że wrócić do oryginału można np. przy odsprzedaży jak się jakiś ortodoks do VIN’u będzie czepiał.

Mariusz odnośnie przekładki skrzyni biegów jestem tego samego zdania , nie jest to żadna nie odwracalna zmiana , auto ma pasować właścicielowi a nie dowodowi rejestracyjnemu w którym jest VIN:)

Odnośnie 6’tki z Bydgoszczy , przed chwilą dostałem większą ilość zdjęć od właściciela, jako baza ma potencjał, ale cały bałagan stanowi brak jakiego kol wiek papieru, tylko i wyłącznie umowa z Niemcem oraz już z właścicielem z PL przy kupnie.

Pytanie czy jest możliwość to w ogóle zarejestrować - bez kilku miesięcznej batalii z urzędem celnym/komunikacji/itd… ???

Kup pierwsze lepsze, wymień co Ci nie pasuje a do oryginału zawsze będziesz mógł wrócić.

Moim zdaniem przekładka na manual z automata, to jak pastowanie tej świni ( SamiSwoi)
Lepiej czekac, szukać, polować aż bedzie ta właściwa.
Te jedyne 218 KM co jest w manualu bez katalizatora.
635Cis to nie tylko klasyk to takze sport cupe - wiec jak tu z automatem …

A dołożenie szpery do szóstki to też będzie pastowanie świni?

nie

Według mnie wymiana części które bez ingerencji można cofnąć w godzinę jest ok, jak się dokłada pedały to nie tak łatwo to cofnąć, a i sama operacja nie jest łatwa.

Jeśli chodzi o pedały to operacja ich wymiany trwa nie dłużej jak 10-15 minut i wbrew obiegowej opinii można wymienić same pedały bez całego mocowania pod kolumną kierownicy. W CS/1 mocowanie pedałów z automatu ma nawet otwory do przykręcenia pompy sprzęgła.

i przełożenie, skrzyni, wału itd. to drugie 15 min… :v;

z drugiej strony jak wymieniałem całe wnętrze w 7 to trwało około… tygodnia… :sunglasses: