webasto a szesc

czy ktos z szanownego grona posiada w swojej 6 webasto?? nosze sie z zamiarem zalozenia i nie mam pojecie gdzie je wcisnac, niby duzo miejsca a ciasno pod maska. :confused:

Noc o tym nie wiadomo, aczkolwiek spotkałem się dawno temu w szóstce z tym ustrojstwem. Podobno rewelka na zimę, ustawiqasz sobie czas i np 1/2h przed wyjazdem włącza się… Przyjemne z pozytecznym dla silnika i uzytkownika.

jak dziala to wiem :wink: ale jest wielkosci pompy od ABS-u i gdzie to wcisnac??

:face_with_rolling_eyes: Jak pamiętam w gazecie “Auto po Gwarancji” była omawiana e28 eta - i miała fabryczne webasto (sterownik w zegarku itp) - a cały osprzęt do grzania miała pod tylnym siedzieniem. Może to tylko służyło do grzania kabiny. Musze poszukać tą gazetkę :sunglasses:

Widziałem kiedyś w e23 to ustrojstwo i całe urządzenie znajdowało się pod maską nad pompą ABS. Sterowanie było w konsoli za dźwignią hamulca ręcznego.

nad ABS w 6 nie wejdzie :frowning: juz predzej gdzies w okolice zbiornika od spryskiwaczy ale mam i klime i reflektory spryskiwane wiec chyba tylko od spodu - sam juz nie wiem a zima sie zbliza. A do srodka to mozliwe bo pod siedzeniami jest masa miejsca tylko moje jest podlaczane do ukladu chlodzenia ale byly tez takie tylko na powietrze, wiec takie tam smialo mozna by zamontowac

hmm a czy takie webasto jest w stanie podgrzewac plyn chlodniczy w samochodzie np w zimowe dni kiedy auto jest zamarzniete na kosc :question: bo to by byla calkiem fajana sprawa :sunglasses:

takie jest zalozenie :wink: takie webasto dziala w ten sposob , ze jest podlaczone do ukladu chlodzenia i programujesz je o ktorej godzinie ma sie wlaczyc (do 3x na dobe) lub odpalasz z pilota. Ono sie uruchamia i podgrzewa wode w malym obiegu do okolo 70 czy 80 stopni i gdy juz woda osiagnie temperature to uruchamia sie ostatni bieg w dmuchawie. Ustrojstwo pracuje okolo 15 minut a ty wsiadasz do odsniezonej limuzyny, drzwi sie otwieraja, nic nie trzeszczy a siedzenie cieplutkie no i kierownica takze, a autko zapala jakbys je zgasil przed chwila :sunglasses: tyle w teorii. Oczywiscie posiada swoja pompke paliwa i wody i tlumik zeby ludzi nie straszylo. Podobnie dziala webasto na powietrzne , tylko to ogrzewa sama kabine, no i chyba latwiej je zamontowac bylo by w szesc. :confused:

Oczywiście jak ktoś planuje jeździć w ziemie :smiling_imp:

moje cialo tak przyzwyczailo sie do podrozowania w szesc ze naprawde nie widze powodu zeby kupowac opla na zime :stuck_out_tongue: bo i tak bym nim nie jezdzil :laughing:

Dlugo myslalem podobnie jak Ty, ale juz zmienilem zdanie, nie bede jezdzil w zimie ani 6 ani Oplem, tylko E28, takiz to sobie zloty srodek :slightly_smiling_face:

a i ja przykryję prześcieradłem na zimę :sunglasses: Za dużo sięostatnio podniszczyła przez sól i w ogóle, a teraz za dużo włożone żeby pozwolić na szybkie zużycie :bulb:

no co ty :astonished: , stawia się na czerwonym dywanie i przykrywa puchowym kocykiem :grinning: , widziałem takie kwiatki :wink:

ja też odstawiam na zimę, bo w zimie jeżdżę kabrioletem :laughing:

Tia…ja jeżdżę skuterkiem :wink:

Chyba śnieżnym :bulb: :laughing:

wracając do wątku webasto…

widziałem kiedyś foty, polskiej wersji w maluchu…
gość w miske olejowa zamontował grzełkę od pralki.
kawałek przedłużacza i w 8 minut miał olej 80*C :face_with_rolling_eyes:

Ło rany… :astonished:

wszedłem sobie na stronke Webasto i naprawdę fajnie to wyglada,
potem zajżałem do przedstawiciela i zapytałem o cenę :smiling_imp:

• ustrojstwo to 800euro netto - najgorsza wersja
  • montaż to 800zł

razem to daje prawie 5000zł to jest ok. 1100l paliwa
pozatym to zużywa 0,6l/h :astonished:

naprawde nie wiem czy nie lepiej chwilę pogrzać auto…

http://www.autozam.com.pl/index.php?item=ogrzewanie-webasto_osobowe

Webasto przedłuza zycie motoru, bo kazdorazowe uruchomienie zimnego silnika to masakra.

to jeden z najbardziej przydatnych gadzetow, z serii takich co naprawde chcialbym miec… po pierwsze silnik, po drugie mi strasznie marzna dlonie i zazwyczaj jak mi sie ogrzeja to juz dojechalem :confused:
ale tez przejrzalem cenniki i to majatek :frowning: