wichura - nieszczelnosc

czy ktos oprocz mnie ma nieszczelne e23 :(? powyzej 100 juz to jest upierdliwe mocno, a w okolicach 150 to az glowa boli od huku.. wali mi wiatr z prawego okna to wiem od dawien dawna, uszczelka agonalna.. po odebraniu od blacharza takze z lewych tylnych drzwi :(( to juz wkurza konkretnie, nie wiem czy to zle spasowanie czy uszczelki zle zalozone??? ale co najgorsze, i tu moje pytanie - wlaczam “ZU” czyli zamkniecie doplywu powietrza a huczy mi z przedniej szyby i czuje wiatr jak wezme reke pod okno.. nie wiem czy to nieszczelnosc uszczlelki, nieszczelnosc ukladu nawiewu czy po prostu powietrze mi sie tak owija ze lata nad deska? nie mialem nigdy tej szyby wymienianej (przynajmniej nie za mojej kadencji)

co na to poradzic? wymiana wszystkich uszczelek? jakies dodatkowe uszczelnienie przy tym zrobic? moze jakies patenty na znalezienie konkretnych punktow? pomozecie? :wink:

nie moge tego juz zdzierzyc powoli :[

Zrób tak:
Uszczelki drzwi:
Wymieniłem na używane ale najlepsze jakie znalazłem, wymyłem, wysuszyłem, nawoskowałem specjalnym preparatem zrobiły się “puszyste” założyłem.

Same drzwi dociągnąłem mocno do przodu i do góry, oczywiście tak aby poziom listw nadal się zgadzał. Przednie drzwi powinny być 1mm głębiej od tylnych.
Tylne ustaw tak aby były jedną powierzchnią z tylnym błotnikiem.

Uszczelki szyb bocznych, poddałem temu samemu procesowi, efekt, szybki elektryczne chodzą bardzo szybko i cicho.

Zdjąłem lusterko, wymieniłem uszczelke pod nim, założyłem, a do śroka napchałem full auto kitu (taka biała plastelina, jest tam orginalnie, ale stara mało i wogóle ble)

Uszczelka szyby przedniej, obsilikonowałem ją na około od środka(nie widać tego po założeniu plastików)

Prócz tego należało by u ciebie wymienic uszczelkć szybra, ja nie ma tego problemu i bardzo żałuje :face_with_rolling_eyes:

U mnie pomogło i to bardzo, teraz przy 160km/h mogę słuchać muzyki i to klasycznej :wink:

hmm dzieki, bede w takim razie musial zlecic taki zabieg :grinning:
co do szybra to on akurat jest szczelny :slightly_smiling_face:

zamykaja sie dobrze?

czemu?

Ustawiłem drzwi na max do góry i do przodu patrząc na gumę przy lusterku i cofnąłem je 1mm względem tylnich ponieważ podpatrzyłem takie ustawienie w egzemplarzach nigdy nie rozbieranych (moja Highline, jedna 728i prosto z CH, Adama 735i z CH)
Drzwi zamykają się idealnie, choć regulacji wymagał sam zamek przykręcony do słupka B.

to ciekawe z tym ustawieniem drzwi. nie sugerowalbym sie tak latwo, ze to spasowanie to wynik fabrycznych zamiarow, moze tak bylo latwiej im spasowac albo cos… choc moze…
bo np e31 nawet w fabrycznych katalogach miewa zle spasowany przod i nie jest to tyle zamiar co ‘widac ten typ tak ma’ :wink:

Ale w e23 chodzi o jak najsilniejsze “zgniecenie” uszczelki drzwiowe na odcinku od lusterka do dachu, na prostej równoległej do płaszczyzny dachu i na prostej prostopadłej do płaszczyzny dachu (czyli w tam tam gdzie uszczelka włożona jest do ramki szyby)

U mnie dało to super rezultat :grin:

rozumiem.. zobaczymy co z tego wyjdzie w takim razie :slightly_smiling_face:

Hmm…Zalewowi świszcz uszczelka szyby a nie drzwi :v;

nie tylko ta uszczelka :confused: za plecami np. nie wiem co mi wieje, czy spasowanie lewych tylnych drzwi czy uszczelka szyby :confused: przy drzwiach moich tez nie jestem pewien czy wali po drzwiach, z predniej szyby czy jakies zawirowania (bo powietrze dziwnie po e23 czasem plynie :slightly_smiling_face: np jak uchyli sie szyber to wieje po nogach :D)

To Ty normalnie przeciagi masz :grin: A folia w boczkach jest :question:

no przeciez mowie ze wichura :slightly_smiling_face:

co do folii to spytaj tych co mi wnetrze wymieniali :wink: chcesz numer telefonu :D?

:laughing: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

spoko, spoko :D.
Wszystko jak bylo tak i zostalo na swoim miejscu :slightly_smiling_face:
A tak poza to z tego co kojarzę to w zamowieniu nie bylo “odchudzania” autka :wink: